Naar boven

Geld in IJsland

Voorbereid op reis

ruig landschap IJsland
IJsland geld visum

Geldzaken

Valuta in IJsland

In IJsland betaal je met de IJslandse ‘króna’. € 1,- is ongeveer 158 IJslandse kronen (mei 2020). In IJsland moet veel geïmporteerd worden. Hierdoor liggen prijzen voor levensmiddelen en benzine een stuk hoger dan in Nederland. Daarbij komt dat IJsland een kort reisseizoen kent waardoor geld in maar een paar maanden verdiend moet worden. Hierdoor liggen ook de prijzen voor transport, hotels, activiteiten en overige entreegelden flink hoger vergeleken met veel Europese landen.

Geld opnemen in IJsland

Bij de meeste geldautomaten in IJsland kun je zonder problemen met je Nederlandse bankpas geld pinnen. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk voor iedere keer dat je pint een aantal euro moet betalen. Het is dan ook aan te raden om per keer het maximumbedrag, vaak € 500, te pinnen in plaats van elke keer kleine bedragen. Dit scheelt onnodige kosten.

Creditcard

Het gebruik van creditcards is in IJsland heel gebruikelijk. Bij tankstations, autoverhuurbedrijven, hotels en restaurants kun je ermee betalen. Zelfs kleine aankopen als een hotdog, kopje koffie of het entreebewijs van een museum. Hierdoor hoef je nauwelijks contant geld op zak te hebben.

Voor het huren van een auto heb je altijd een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg van je auto wordt tijdelijk op je creditcard gezet en zonder borg krijg je de auto niet mee. Vergeet ook niet om de pincode van je creditcard mee te nemen.

Zakgeld in IJsland

Hoeveel geld je uitgeeft tijdens je IJsland-rondreis is natuurlijk heel erg afhankelijk van je eigen bestedingspatroon. Alle overnachtingsplekken zijn inclusief ontbijt. Om onderweg flexibel te zijn en de uitgaven te beperken namen wij vaak een broodje mee voor onderweg. Zo kun je genieten van een picknick langs de weg met de mooiste uitzichten. ’s Avonds genoten we meestal van een driegangendiner in ons hotel met een glaasje wijn.

Voor de watervallen en nationale parken betaal je geen entree. Musea en bezoekerscentra kosten vaak rond de € 5 p.p..

Om een richtlijn te hebben kun je uitgaan van ongeveer € 50 per persoon per dag voor maaltijden en overige uitgaven.

Fooi

In IJsland is het geven van fooi niet gebruikelijk. In restaurants zit de fooi doorgaans inbegrepen in de prijs. Als je na afloop van een excursie heel tevreden bent over de gids wordt een fooi wel heel erg gewaardeerd.

Tip: als je op vakantie in IJsland bent, kun je de plaatselijke BTW (binnen 3 maanden na aankoop) terugbetaald krijgen. Dit betekent dat je maximaal 15% korting krijgt op je aankopen. Het aankoopbedrag moet minimaal 4000 kronen zijn. Je krijgt bij je aankoop een formulier dat je op de luchthaven van Keflavík kan inleveren met de kassabonnen.

background-pattern