Geen risico op malaria? Deze 5 landen zijn malariavrij

blog

Geschreven op
maandag 5 augustus
Geschreven door
Delen op social media

In Nederland hebben we gelukkig alleen de ‘gewone’ mug, maar in sommige landen kom je de malariamug tegen. En die zorgt voor iets meer dan alleen een muggenbult en wat jeuk … Met de juiste voorzorgsmaatregelen is de kans op malariabesmetting klein, maar wil je helemaal geen risico nemen en afreizen naar een land zonder malaria? Dan zijn deze vijf landen geschikt.

Wat is malaria?

Heel even terug de schoolbanken in, want wat is malaria eigenlijk? De ziekte wordt ook wel ‘moeraskoorts’ genoemd en wordt veroorzaakt door parasieten die leven op een bepaalde soort mug: de malariamug. Besmetting met malaria zorgt voor koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn, vaak voorafgegaan door een grieperig gevoel. Malariamuggen gedijen goed in warme, vochtige streken. Je komt ze dan ook vooral tegen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië.

1. Zonder malariapillen naar Costa Rica

Arenalvulkaan Costa_Rica

Costa Rica is niet geheel malariavrij, maar malariapillen zijn (in principe) niet nodig. In de provincie Limón volsta je met muggenwerende maatregelen. In de rest van Costa Rica, inclusief San José, komt geen malaria voor. Stop dus in ieder geval genoeg huidbedekkende kleding in de koffer en vergeet ook een flesje met antimuggenvloeistof niet. Het zou zonde zijn als je tijdens alle gave activiteiten in Costa Rica alleen maar bezig bent met die jeukende muggenbulten.

10 redenen om naar Costa Rica te reizen

2. Malariavrij in Marokko

In heel Marokko komt geen malaria voor. Je kunt dus met een gerust hart dwalen door de steegjes en straatjes van Fès (met een gids, want in je eentje wordt dwalen al snel ver-dwalen) en zoven door de souks van Marrakech. En wat betreft andere gezondheidsrisico’s: voor het reizen naar Marokko zijn geen inentingen verplicht. Hepatitis A en DTP worden enkel aanbevolen. O ja, en wist je dat Marrakech amper vier uur vliegen is vanaf Amsterdam? Niet om je nóg meer redenen te geven om naar Marokko te reizen, maar eh … wij zouden het wel weten.

Naar Riksja Marokko

3. Geen malariapillen nodig in Mexico

ChichenItza-Tessa Mexico

Malaria komt alleen in het grensgebied met Guatemala, in het zuiden van Mexico sporadisch voor. Het is niet nodig om hier medicijnen voor in te nemen; muggenwering is voldoende. De rest van Mexico, inclusief de provincie Yucatan en Cancún, is malariavrij. Je kunt dus met een gerust hart genieten van jungletempels en watervallen of kajakken op Laguna Bacalar. Reis je door naar Guatamala of Belize, dan moet je wel malariapillen meenemen.

Naar Riksja Mexico

4. Malariavrij in Amerika

Grand canyon North rim Amerika

De United States of America mogen dan in Las Vegas alle (neon)kleuren van de regenboog bevatten en in Florida een van de grootste Disney-pretparken ter wereld hebben, er is één ding dat je er niet vindt: malariamuggen. Wel kun je zo nu en dan worden lastiggevallen door die ‘gewone’ zoemende little bastards, dus tijdens je paardrijtocht door Monument Valley of je bezoek aan de watervallen van de Niagara Falls is een flesje antimuggenvloeistof geen overbodige luxe.

Riksja Amerika op je bucketlist

5. Indonesië zonder malaria

Homepage Indonesie Bromo

Malaria komt in bepaalde delen van Indonesië voor. Wel zijn er grote verschillen per streek en per tijd van het jaar. Op Bali, Java en de Gili-eilanden is de kans dat je geprikt wordt door een mug die malaria bij zich draagt heel erg klein. ‘Gewone’ muggen vind je er helaas wel, dus neem ook naar Indonesië in elk geval een flesje DEET mee. Reis je ook over andere Indonesische eilanden zoals Sumatra en Flores, dan worden wel vaak malariatabletten voorgeschreven.

Naar Riksja Indonesië

Let wel: het is nooit 100% zeker dat voor jouw specifieke situatie niet alsnog malariapillen (streng) aanbevolen zijn; als je daarna doorreist naar een ander land of eerst een ander land hebt bezocht, bijvoorbeeld. Daarnaast kan het slikken van pillen per gebied verschillen en is dit afhankelijk van het reisdoel en de reisduur. We raden je altijd aan om ruim vóór het begin van je reis de website van de GGD te raadplegen. Heb je dat gedaan en is je gezondheid helemaal in orde? Dan houdt niets je nog tegen!

Vaccinatievrije landen

thuisvaccinatieBen je benieuwd naar bestemmingen waar je uberhaupt geen vaccinatie voor nodig hebt? Ook dat vertellen we je!

 

Staat een van deze vijf bestemmingen allang op je bucketlist, of ga je toch liever voor een andere bestemming? Je reist met ons naar 48 landen wereldwijd. Je moet alleen nog ‘even’ kiezen en wij helpen je graag!