Naar boven

10 redenen om naar Costa Rica te reizen

blog

Het land van groene natuur en rust: Costa Rica. Het land dat Noord- en Zuid-Amerika met elkaar verbindt, is erg in trek onder natuurreizigers. Maar ook actievelingen reizen graag naar Costa Rica. Zo zoef je van boomtop naar boomtop tijdens een canopytour of kun je snorkelen boven koraal. Deze tien redenen geven aan waarom Costa Rica niet mag ontbreken op je bucketlist!

Decorative torn edge
Geschreven op
zondag 20 januari
Geschreven door
Kiki van Nes

#1 De natuur is o zo groen

Wie van natuur houdt, kan zijn hart ophalen in Costa Rica. De dichtbegroeide regenwouden, hoge watervallen, vulkanen en ongerepte moerassen zijn stuk voor stuk de moeite waard om te ervaren. Verken tijdens je reis door Costa Rica de jungle vanaf het water door in een kano te stappen. Al peddelend hoor je alleen de geluiden van het regenwoud en af en toe je gids die een praatje maakt.

#2 Je kunt heerlijk in je eigen auto op pad

Zelf in een huurauto rondrijden door Costa Rica: wat een vrijheid! Zo kies je zelf uit waar en wanneer je onderweg stopt, om bijvoorbeeld even te lunchen. Bovendien zie je het land op je eigen tempo en zit je niet aan de tijden van het openbaar vervoer vast. Wel is een auto met vierwielaandrijving een must: de wegen zijn namelijk niet allemaal even goed en soms is het flink hobbelen om bij de mooie plekjes te komen. Maar des te meer avontuur, wat ons betreft!

#3 Schildpadden spotten

Eén ding dat je niet mag missen tijdens je Costa Rica-reis is op zoek gaan naar schildpadden. Bij het Tortuguero National Park boek je een trip naar het strand waar schildpadden meestal na zonsondergang eieren komen leggen. De wandeling op het schildpadstrand in het donker is alleen al de moeite waard, maar is nog specialer als je ze dan ook daadwerkelijk spot. Dit doe je het beste van juli t/m november.

#4 De stranden zijn zó fijn

Tijdens je reis door Costa Rica heb je keuze tussen tal van stranden, maar er zijn er een paar die er toch wel uitblinken. Zo ervaar je het Robinson-gevoel op het strand van Samara. Reizen door Costa Rica betekent geen hordes toeristen en zie je kinderen voetballen in de dorpsstraatjes. Voor een bekendere badplaats reis je naar Manuel Antonio. Hier kun je souvenirs shoppen op de boulevard en het gelijknamige groene natuurpark bezoeken, dat direct aan zee ligt. Rijd je nog iets verder door, dan kom je perfecte stranden tegen om te surfen.

#5 Grote diversiteit in activiteiten

Het natuurrijke land leent zich perfect voor allerlei activiteiten. Van ziplining bij Monteverde tot snorkelend op zoek naar vissen nabij de kust en surfen in de branding van de zee: je kunt het in Costa Rica allemaal ervaren. Actievelingen gaan de uitdaging aan door de Arenal-vulkaan te beklimmen. Hier neem je ook een verfrissende duik bij de watervallen en ga je voor ontspanning naar de nabijgelegen warme bronnen. Onze tip: volg een Caribische kookworkshop bij Cahuita National Park. Met een swingend reggae-muziekje op de achtergrond leer je hoe je smaakvolle gerechten maakt met ingrediënten als vis, tropisch fruit en kokosmelk. Daarna smul je natuurlijk lekker van je zelfbereide maaltijd.

#6 Je gaat regen echt wel waarderen hier

Het weer is in Costa Rica doorgaans heerlijk. Tussen de maanden december en april is het overwegend droog en lekker warm met temperaturen tussen de 25 en 30 °C. De rest van het jaar is het zonnig, iets minder warm dan in de droge maanden en vrij vochtig. In de vroege ochtend en laat in de middag heb je dan grote kans op een spontane douche. Maar wij vonden dat juist een aangename verrassing met het warme weer.

#7 Rondslingerende apen

Wandelend door de jungle vol dierengeluiden slingert er wellicht opeens een aap boven je hoofd langs. Misschien lukt het net om een mooie foto te schieten. Op verschillende plekken in Costa Rica spot je allerlei soorten aapjes. Zo zie je ze in Tortuguero National Park hun ontbijt bij elkaar sprokkelen in de vroege ochtend. Tip: spot apen, maar ook vogels al peddelend vanuit een kano. Zo ben je echt even alleen met het oerwoud en zijn inwoners.

#8 Groeten in een andere taal was nog nooit zo makkelijk

Dé kreet van Costa Rica is pura vida, ofwel het ‘pure leven’. Je komt het bij je reis overal tegen. Zo kun je bijvoorbeeld een pura vida bij de cocktailbar bestellen, maar ook op straat hoor je het om de haverklap. Het wordt namelijk op tal van manieren gebruikt, als ‘hallo’, ‘fijne dag’ of ‘tot ziens’. Wees dus niet bang dat je de uitdrukking verkeerd gebruikt, want je tovert met een vrolijke ‘pura vida!’ in vrijwel elke situatie een lach op het gezicht van een Costa Ricaan.

#9 Een oprecht vriendelijke bevolking

Waar je in sommige landen ziet dat gastvrijheid tegenover reizigers gekunsteld is, is het tegendeel waar in Costa Rica. Waar je ook komt, de mensen zijn hulpvaardig, belangstellend en begroeten je met een warme lach. Om echt in contact te komen met een Costa Ricaanse familie, kun je een nachtje blijven slapen bij de Juanilama-gemeenschap. Neem een kijkje bij hen thuis en leer over het fruit dat ze zelf verbouwen. En Costa Ricanen zijn niet alleen tegenover jou aardig en gastvrij; ze hechten waarde aan rust en vrede en hebben daarom al bijna zeventig jaar geen leger meer.

#10 Ruime keuze in nationale parken

In Costa Rica zijn er zat opties om de natuur te ontdekken in de vele nationale parken. Het Tortuguero National Park is vooral een bezoek waard, omdat je hier (hopelijk) schildpadden spot. Of bezoek het Monteverde National Park, waar je van boom naar boom slingert tijdens  een avontuurlijke canopytour. Wil je nog meer van het gebaande pad gaan? Reis dan naar het Corcovado National Park. Hier heb je echt het gevoel dat je alleen bent in de dichtbegroeide bossen, waar alleen de wilde dieren je (hopelijk) komen begroeten.

Heb je zelf de plannen voor een rondreis Costa Rica? We helpen je graag puzzelen met een ideale route die aansluit op je persoonelijke wensen.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern