Naar boven

Gezondheid in Costa Rica

Voorbereid op reis

Costa Rica Strand
Costa Rica Puerto Viejo meisje met watermeloen

Gezondheid

Riksja Costa Rica spant zich zoveel mogelijk in om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Voor de laatste informatie raden we aan altijd zelf contact op te nemen met een medische instantie met verstand van zaken. Hieronder een samenvatting van belangrijke informatie over gezond blijven in Costa Rica, Nicaragua en Panama, gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en die korter dan 1 maand in de bovenstaande bestemmingen blijft.

Zwanger?

Wellicht heb je onlangs in het nieuws gehoord over het Zika-virus dat gevaarlijk kan zijn voor ongeboren kinderen. Het door muggen overgedragen virus werd in 2014 ontdekt, maar lijkt zich nu verder te verspreiden, wat bij sommige reizigers voor onrust zorgt. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde. Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus geconstateerd is.

Zwangere vrouwen wordt door het RIVM echter afgeraden om in de gebieden te reizen waar het virus actief is. Kijk voor advies en veel gestelde vragen over het Zika-virus op de website van het RIVM. Niet zwanger? Smeer je dan – vooral overdag – goed in met een muggenwerend middel.

Ben je van plan een reis te boeken met Riksja Costa Rica of heb je een reis bij ons geboekt en heb je twijfels of vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Is dit voor jou een reden om je reisplannen te wijzigen? Kijk dan bij onze bestemmingen buiten Latijns Amerika van Riksjatravel.

Vaccinaties

Voor Costa Rica zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden vaccinaties voor DTP (Difterie, Tetanus Polio) en Hepatitis A aanbevolen. Daarnaast heb je als je eerst naar Panama reist en vervolgens naar Nicaragua gaat (dus niet andersom), een vaccinatie tegen Gele Koorts nodig. Informeer het liefst ruim van te voren over vaccinaties. Wat van belang is, is dat de instelling waartoe je je wendt aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl). De bij deze organisatie aangesloten instellingen zijn up-to-date op het gebied van vaccinaties en ziektepreventie voor de tropen. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten.

Bij een last minute reis naar Costa Rica kun je desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of Airport Medical Services gaan.

Verdere voorbereiding

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Indiase apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik. Het valt te overwegen een schoon setje injectiespuiten en naalden mee te nemen. Denk hierbij ook aan een artsenverklaring. Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.

Gezondheid ter plekke

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees ter plekke zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts. De gezondheidszorg in Costa Rica staat op een hoog peil. Mocht je toch gezondheidsproblemen krijgen dan kan je contact opnemen met een Nederlandse huisarts in San José. In de privé-klinieken in het land wordt je over het algemeen snel en goed geholpen.

Drinkwater

Het drinkwater in Costa Rica is zeker in de Centrale Vallei van acceptabele kwaliteit. Buiten deze streek beschikken hotels vaak over filterinstallaties om het drinkwater te zuiveren. Als je geen risico wilt nemen is het het beste flessen water te kopen, die vrijwel overal verkrijgbaar zijn.

Jet lag

Jet lag is een ontregeling van je “biologisch klok”, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn.

Tips ter beperking van de jet lag: het is geen gek idee om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken maar des te meer water. Na aankomst kun je verder het beste de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf vergen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan de lokale tijd en het nieuwe slaapritme; wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje te slapen maar daarna wakker te blijven tot (kinder)bedtijd.

Diarree

Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen op hol doen slaan. Zolang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste een dagje rijst of biscuit eten, suiker vermijden, mineraalwater drinken met citroen, geen vette gerechten nuttigen en rust houden. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Als je echt moet reizen kun je nog loperamide innemen. Dit spul legt de peristaltiek (knijpwerking) van de darmen lam zodat het lijkt alsof de diarree over is. Gebruik dit alleen als je niet vaak naar de wc kunt, zoals wanneer je moet reizen. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is. Het is wel zo dat men eerder geneigd is tot het geven van antibiotica dan in Nederland. Je komt zo meestal wel van je acute kwaal af maar kan wel andere spijsverteringsmoeilijkheden opleveren doordat al je darmflora is vernietigd. Ter ondersteuning van je darmen kun je bijvoorbeeld Acidophilus-capsules slikken (eventueel mee te nemen uit Nederland). Denk er wel aan dat alcohol vaak zeer slecht combineert met antibiotica en dat bij antibioticagebruik de anticonceptiepil een verminderde werking heeft!

Drink alleen water en dranken uit een afgesloten/gesealde fles of uit blik of dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie. IJs (van water) is het best te vertrouwen wanneer het ronde bolletjes zijn met gaten erin. Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd. Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn. Westerse salades zoals bij salad bars in dure hotels gebruikelijk zijn, zijn in dit licht over het algemeen af te raden. Hamburgers zijn (eigen ervaring) over het algemeen eerder onveilig dan gewoon vlees zoals de lokale bevolking dat eet. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Ook restaurants waarbij je goed kan zien hoe schoon het is, zijn aan te raden. Wat betreft eetstalletjes is het verstandig later op de dag geen vlees meer te eten, dat vlees heeft soms al de hele dag ongekoeld gelegen.

Gezondheid na thuiskomst

Als je na terugkomst koorts, darmklachten of iets dergelijks krijgt en je kunt het niet zo goed verklaren: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar je in Costa Rica bent geweest en wat je er gedaan hebt.

background-pattern