Naar boven

Hoe reis je door Costa Rica?

Vervoer & verblijf

Vervoer in Costa Rica
Huurauto Costa Rica

Vervoer in Costa Rica

Zelf rijden en openbaar vervoer

Als vervoersmogelijkheden in Costa Rica maken we gebruik van boot, shuttlebusjes, lijnbussen en binnenlandse vluchten. Onze persoonlijke voorkeur heeft echter de huurauto. Het wegennet van Costa Rica is niet groot. Als je alle wegen rekent, is slechts 20% verhard. Gelukkig is het met een 4×4 voor de gemiddelde reiziger goed te doen. Bijna alles wat je zult rijden is geasfalteerd, op een paar stukken na onder andere bij Rincon, Monteverde en in het zuiden. De Pan American highway is de verbindingsweg van noord naar zuid met de buurlanden Panama en Nicaragua. Ondanks de veelbelovende naam is het een smalle, hobbelige 2-baans asfaltweg. Tegenwoordig zijn er voldoende oplaadpunten te vinden om een aantal routes zelfs met een elektrische huurauto zijn af te leggen.

Vrijwel alle wegen lopen via San José, wat betekent dat je niet altijd de aller kortste route rijdt. Hoewel het land klein is, vallen de afstanden toch tegen. Gaten in de weg komen net vaak genoeg voor om nergens echt harder dan 80 km per uur te kunnen rijden, soms (veel) minder. Op de onverharde stukken is dat slechts 15 km per uur. We geven van Costa Rica vervoer de afstanden dan ook in echte rij-uren aan en niet in kilometers.

Autohuur

Autohuur is echt de aangewezen manier van vervoer op zowel je Costa Rica reis als in Nicaragua. Je kunt zo het meeste uit je reis halen, vooral omdat je je eigen route kunt rijden en kunt stoppen waar en wanneer je wilt. Het wegennet is grotendeels geasfalteerd en doorgaans redelijk onderhouden. Wel zijn er een aantal trajecten met flink wat gaten en moet je toch rekening houden met gravel wegen, net daar waar je heen wilt, naar Monteverde, naar Rincon etc.

In Costa Rica is het gebruikelijk een (kleine) 4wd te huren. Het is comfortabel en je kunt makkelijker over de gravelwegen doordat de auto wat hoger op z’n wielen staat. Kijk op autohuur Costa Rica of op autohuur Nicaragua.

Jeep Costa Rica
Costa Rica huurauto

Shuttlebus

Wil je niet autorijden, dan is in Costa Rica, Nicaragua en Panama per bus een goede optie. Riksja Costa Rica stelt je passend vervoer tussen de bouwstenen voor. Bijna alle trajecten gaan dagelijks en we kunnen daarop gereserveerde plaatsen boeken. Deze bussen hebben een groot voordeel: ze halen je bij je accommodatie op en zetten je bij de volgende accommodatie af. Ze hebben maximaal 20 zitplaatsen, airco, vertrekken vaak ’s morgens en rijden rechtstreeks. Als de reis langer duurt dan 4 uur, wordt er onderweg gestopt zodat je kunt lunchen. Bij vertrek en aankomst doe je misschien nog wel eerst andere hotels aan om reizigers op te halen of af te zetten. Ze zijn prijziger dan de lokale bus, maar gezien het gemak hebben ze onze voorkeur.

Openbaar vervoer

Interlokale bussen hebben vaste te reserveren plaatsen. Ze vertrekken volgens schema, je gaat zelf naar/van het busstation. Lokale bussen zijn uitgerust met verstelbare stoelen en airco maar stoppen veel vaker dan shuttlebussen. Je krijgt bij aankomst in Costa Rica van onze lokale agent een Hop On the Bus kaartje met daarop het netwerk en de dienstregeling. Reserveer bij aankomst je stoelen. Dit is echt nodig omdat bussen niet zo vaak gaan en vrij snel vol zitten. Er zijn vaak meerdere busstations. In San José bijvoorbeeld zijn al 5 verschillende busstations. Een taxi naar het busstation nemen is het makkelijkst, omdat de chauffeur je dan bij het juiste station kan afzetten. Neem beperkte bagage mee, liefst in een rugzak. Als je een beetje steenkolen Spaans spreekt, (aansluitend lokaal vervoer moet je zelf per taxi regelen) en wat flexibel bent, dan is dit een voordelige manier van reizen. Stadsbussen in San José zijn niet aan te raden, te druk en te vol. Bovendien kost een taxi relatief weinig, dus bespaar je de moeite.

Kinderen in een bus Costa Rica
Vlucht Costa Rica

Vliegen

Je komt aan op de internationale luchthaven van San José, Juan Santa Maria, een kleine nette luchthaven met standaardfaciliteiten. Een tweede internationale luchthaven is die van Daniel Oduber, gelegen bij Liberia in het noordwesten. De nationale luchtvaartmaatschappij LACSA vliegt vanaf San José naar Noord- en Midden- Amerika. Ook zijn er particuliere vliegmaatschappijtjes. De meest geboekte binnenlandse vlucht is die van Drake Bay naar San José, omdat veel van onze reizigers hun vakantie eindigen in Corcovado.

Let op: je kunt op dit soort vluchten (Fokker-achtige propellervliegtuigen) niet te veel bagage meenemen. Vlieg je liever alles, dan kun je vanuit San José ook naar airstrips verspreid over het land, maar je mist dan veel van de afwisseling van het landschap en goedkoop is het niet.

background-pattern