Naar boven

Klimaat en beste reistijd Costa Rica

Algemene informatie

Costa Rica Strand
Costa Rica surfen in Samara

Lekker weer?

Bij Riksja Costa Rica stel je samen met een Costa Rica reisspecialist je ideale reis samen met behulp van onze bouwstenen. Dit zijn korte Costa Rica reizen van 2 tot 5 dagen, die je kunt combineren met korte reizen door Nicaragua en Panama. Met een huurauto (4WD) reis je in alle vrijheid en op eigen tempo langs reggae kustplaatsen en vulkanen, loop je door koele nevelwouden, vaar je dwars door jungle kanalen en kom je tot rust op lege, uitgestrekte stranden.

Bij het plannen van een reis zal je reisspecialist zoveel mogelijk rekening houden met de beste reistijd voor Costa Rica. Het klimaat kan worden opgedeeld in een nat en droog seizoen maar reizen in beide seizoenen heeft zo zijn voordelen. Hieronder meer informatie en tips.

Ons advies voor Costa Rica:

Neem een poncho, badkleding, stevige schoenen en slippers mee, dan zijn Costa Rica, Panama en Nicaragua het hele jaar door goede vakantiebestemmingen.

De natte maanden

De natte maanden van het Costa Rica klimaat lopen gelijk met de natte maanden van het Panama en Nicaragua klimaat, Costa Rica is een land met enorm veel jungle, bossen en nevelwouden en dat vraagt om water. Het klimaat is dan ook het hele jaar door warm en vochtig met een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 30 graden. In de nattere maanden (april tot december) regent het in Costa Rica, Nicaragua en Panama doorgaans niet de hele dag, maar eerder in de ochtend of de namiddag. De regenval kan soms zo hevig zijn dat je deze dan het beste kan vergelijken met een stevige douche. Met veel regenval worden de vele niet geasfalteerde wegen soms moeilijk begaanbaar en daarom regelen we een 4WD zodat je onbezorgd op pad gaat.

Het merendeel van onze reizigers gaat juist in de natte periode naar Costa Rica. De natuur staat in bloei en is dan diepgroen, puur Costa Rica! De Caribische oostkust heeft vanwege de passaatwinden en invloeden vanaf zee een afwijkend klimaat; regent het in het binnenland dan kun je hier rekenen op zon. Op hogere plekken zoals het Monteverde nevelwoud, is het klimaat het hele jaar door koeler en vochtiger en komen een trui en een lange broek goed van pas.

Costa Rico vogel regen
Snorkelen Costa Rica boottour

De droge periode

De droge periode van het Costa Rica klimaat loopt gelijk met de droge periode van het Nicaragua en Panama klimaat. De droge periode loopt ongeveer van december tot april. Je hebt dan meer kans op zon en warme temperaturen (25-30 graden) en minder kans op insecten. Snorkelen en duiken doe je het beste in deze maanden. Regenbuien zorgen namelijk voor troebel water en dus voor weinig zicht. In steden zoals San José en Panama stad is het vaak een stuk warmer dan elders in het land. Aangezien de internationale vluchten hier aankomen, raden we je aan om in het begin van je reis rustig aan te doen.

Houd niet teveel vast aan deze tweedeling want wij hadden juist in juni erg veel regen en in december volop zon. De veranderingen in het klimaat zijn helaas ook al in Costa Rica merkbaar. Wij vinden januari de beste maand om naar Costa Rica te reizen. Je treft het beste van twee werelden; het landschap is nog groen van de regentijd en het is niet druk want de kerstvakanties zijn reeds afgelopen.

Wist je trouwens dat Costa Rica naast mooie natuurparken ook een unieke cultuur heeft? Een echte Costa Ricaan wordt ook wel een Tico genoemd. Lees meer over de Costa Ricaanse cultuur.

Bij Riksja Costa Rica kun je zelf je rondreis samen stellen aan de hand van onze Costa Rica bouwstenen, wat kleine reizen zijn van 2 tot 5 dagen. Door ze te combineren kun je door Costa Rica reizen met je eigen reisroute en in je eigen tempo. Liever een kant en klare reis die je nog wel kunt aanpassen, bekijk dan de rondreizen Costa Rica.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde
temperatuur
24 °C 25 °C 26 °C 26 °C 24 °C 23 °C 23 °C 23 °C 23 °C 22 °C 23 °C 23 °C
Dagen
regen
13 11 15 21 28 29 30 29 30 30 28 18
panama bocas strand
bouwsteen

Bocas del Toro: Island Hangout

 • Bocas del Toro
 • 4 dagen / 3 nachten
 • € 340,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Ananas Costa Rica
rondreis

In het land van de Tico’s

 • San José - Tortuguero - Sarapiqui - Boca Tapada - La Fortuna - Rincon de la Vieja - Samara - Monteverde - Dominical/Uvita
 • 21 dagen / 20 nachten
 • vanaf € 2.420,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Vrouw met gids in Monteverde cloud forest
rondreis

Van Costa Rica naar Nicaragua

 • San José - Tortuguero - la Fortuna - Monteverde - Rincon de la Vieja - Ometepe - Granada - Samara
 • 18 dagen / 17 nachten
 • vanaf € 2.280,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Vrouw in Panama stad
bouwsteen

Verrast door Panama city

 • Panama City's oude stad en het Panamakanaal
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 250,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern