Ga naar inhoud

Riksja Travel
Costa Rica, Panama & Nicaragua
Costa Rica schildpad

Visum Costa Rica

Voorbereid op reis
Visum paspoort Costa Rica

Heb je voor Costa Rica een visum nodig?

Paspoort en Costa Rica visum

Grensdocumenten, geldig voor zowel Costa Rica, Panama en Nicaragua:
Voor een verblijf korter dan 90 dagen hoeft geen visum te worden aangevraagd. Bij vertoon van een geldig paspoort en retourticket krijg je bij aankomst een toeristenvisum in het paspoort gestempeld. Reizigers naar de drie landen moeten in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden ná terugkomst in Nederland geldig is. Ook kinderen en baby’s dienen een eigen reisdocument te hebben. Bestaande bijschrijvingen van de kinderen in het paspoort van de ouders zijn niet meer geldig. Heb je geen Nederlands paspoort, maar een paspoort uitgegeven door een ander land, informeer dan bij de ambassade/het consulaat van het betreffende land.

Maak voor je vertrek ook een aantal kopieën van je paspoort, bankpasjes en verzekeringspapieren en laat deze achter bij familie of vrienden in Nederland. Stop ook één of meerdere kopieën op verschillende plekken in je bagage en sla ze op in je mailbox. Dat vergemakkelijkt het papierwerk bij eventueel verlies onderweg. Als je naar Costa Rica, Panama en/of Nicaragua reist via de USA gelden aparte voorwaarden, zie hieronder.

Reizen via Amerika of Canada

Veel vluchten naar bovengenoemde drie landen maken een tussenstop in Amerika. Zowel baby’s als kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Kijk voor up-to-date informatie over de huidige regelingen en voorwaarden op de website van de Amerikaanse ambassade.

Als je naar of via Amerika reist, dan dien je voor vertrek een zogenaamde “visa waiver” in te vullen op de website van ESTA. Het invullen duurt ongeveer een kwartier en wij adviseren je dit minimaal twee weken voor vertrek te doen. Het is erg belangrijk want zonder een goedgekeurde visa waiver word je geweigerd op je vlucht(en). Je krijgt via deze site ook een melding als het allemaal akkoord is.

LET OP: in het documentnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt de letter “O” niet voor. Het is wel mogelijk dat het documentnummer het cijfer “0” (nul) bevat.

Als gevolg van een recente wijziging van de Terrorist Travel Prevention Act, kunnen reizigers die sinds 1 maart 2011 in Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië of Soedan zijn geweest niet langer een ESTA aanvragen. Ook reizigers met een dubbele nationaliteit waarvan één de Iraanse, Iraakse, Syrische of Soedanese is komen ook niet meer in aanmerking voor een ESTA. Is dit voor jou van toepassing dan dien je een regulier visum aan te vragen en contact op te nemen met het consulaat.

Vlieg je via Canada? Dan ben je vanaf 29 september 2016 verplicht om een ETA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen (vergelijkbaar met de ESTA voor de Verenigde Staten). Ons advies is om deze verplichte reistoestemming minimaal vier weken voor vertrek te regelen. Heb je geen ETA dan kun je geweigerd worden op de vlucht of een boete krijgen. De kosten voor de aanvraag bedragen CAD 7,- per persoon en kunnen alleen met een creditcard betaald worden. Aanvragen doe je via de officiële website van ETA.