Naar boven

Handige weetjes over Costa Rica

Algemene informatie

Handige weetjes Costa Rica
Rondreis Costa Rica - meisje Puerto Viejo

Praktische informatie Costa Rica

 • Tijdverschil: In de winter 7 uur vroeger dan in Nederland, in de zomertijd 8 uur. In Panama is het 1 uur later.
 • Wifi: In bijna alle hotels kun je gratis gebruik van Wifi maken, net als in vele cafés en restaurants.
 • Telefoon: Vanuit Costa Rica naar Nederland kan vanuit elke telefooncel collect call of je kunt een kaart kopen in de supermarktjes. Bellen vanuit hotels is duur. Er is een aantal providers waarmee je op veel plaatsen bereik hebt, met name KPN, maar vraag voor mobiele telefonie je provider voor de juiste informatie.
 • Taal: Spaans, in de toeristische gebieden waar je komt ook Engels.
 • Voltage: 110 volt. Je hebt een USA-adapter met twee platte pennen nodig en je moet je apparaat kunnen omschakelen van 220 naar 110 volt. (anders convertor) Niet vergeten in Nederland weer terug te schakelen!
 • Vertrekbelasting: bij vertrek cash te betalen bij het inchecken op een internationale vlucht: US$ 31,- of de tegenwaarde in Colones. Vlieg je vanuit Managua dan is dit US$ 32,-. Je koopt een zegeltje bij het betreffende kantoortje in de vertrekhal. Soms is de vertrekbelasting al bij je ticket inbegrepen, je hoeft dit dan ter plaatse niet meer te betalen.

Meenemen op reis

Tot de standaard uitrusting van je Costa Rica reis horen naast de logische zaken als tandenborstel en badkleding e.d. in ieder geval nog de volgende artikelen:
zonnebrandcrème, zonnebril, hoed of pet en after sun, afritsbroeken, wandelschoenen, sandalen, fleece-trui, muggencreme (Deet), regenjack of poncho, slippers, verrekijker(!), zaklamp (als de stroom uitvalt) en wereldstekker/adapter. Verder je bank- of giropas (en de nummers om de pas te blokkeren), je rijbewijs als je gaat rijden, je creditcard, een kleine EHBO kit, kopieën van belangrijke documenten.

Waardepapieren en vaccinatieboekje. Soms wordt bij binnenkomst een vaccinatiebewijs tegen gele koorts gevraagd, dit moet je kunnen overleggen als je andere landen in Latijns Amerika bezocht hebt voor Costa Rica. Kijk voor meer informatie op onze pagina’s over visum, geld en gezondheid.

Beste reistijd en klimaat - Costa Rica
Reiziger hiken Costa Rica

Prijzen

 • Fooien: Bij de meeste hotels en restaurants wordt al service charge in rekening gebracht. Verder kan men naar eigen goeddunken fooien geven. 1 Dollar is hierbij het minimum. Wel wordt fooi gegeven aan gidsen en buschauffeurs (US$2,- p.p. per dag). Taxi’s worden niet getipt.
 • Entreekosten Nationale Parken: De entree van de Nationale parken ligt tussen de € 8 en € 18,- p.p.p dag. Let op: De nationale parken zijn alle dagen open, behalve Rincon (gesloten op maandag), Manuel Antonio (gesloten op dinsdag) en Marino Ballena (gesloten op woensdag).
 • Afdingen: Natuurlijk moet je bij kraampjes en op markten wel proberen iets van de prijs te halen. Bedenk wel dat de producten die je koopt soms de broodwinning is van een familie. Als men bereid is te onderhandelen, betekent dat meestal dat het inkomen hard nodig is. Het is dus niet sportief om te kijken hoe ver je kunt gaan. Een goede vuistregel: bepaal voor je afdingt welke prijs je voor iets wilt betalen. Als je dan tot overeenkomst komt, zijn alle partijen blij.

Veiligheid

Waar regelmatig toeristen komen, vind je kleine criminaliteit. Daarom de volgende tips:

 • Laat gouden en zilveren sierraden thuis. Waardevolle spullen die je nodig hebt (paspoort, ticket etc.) zoveel mogelijk achterlaten in je hotel (en niet vergeten als je weer verder reist).
 • Ga niet met veel geld op zak en een grote camera om je nek ’s avonds wandelen of naar het strand. Laat geld, camera of zelfs je rugzak niet slingeren. Stop geld onzichtbaar weg (in een moneybelt onder je kleding) ook als je tijdens een selfdrive stopt voor de lunch, haal zichtbare tassen uit de auto en sluit de auto altijd goed af. Houd bij een busreis altijd je bagage in de gaten.
 • Leg je tas met spullen op het strand niet achter je, maar ga er met je hoofd op liggen.
 • In de gebieden die op onze website worden aangeboden kun je zonder probleem reizen. Na donker reizen raden we echter af en is ook niet leuk omdat je dan toch niets ziet.
 • Wees extra alert tijdens gebruik van het openbaar vervoer in het spitsuur of op drukke plekken.
Costa Rica fruit
background-pattern