Naar boven

Handige weetjes over Costa Rica

Algemene informatie

Handige weetjes Costa Rica
Costa Rica Puerto Viejo meisje met watermeloen

Praktische informatie Costa Rica

  • Tijdverschil: In de winter 7 uur vroeger dan in Nederland, in de zomertijd 8 uur. In Panama is het 1 uur later.
  • Wifi: In bijna alle hotels kun je gratis gebruik van Wifi maken, net als in vele cafés en restaurants.
  • Telefoon: Vanuit Costa Rica naar Nederland kan vanuit elke telefooncel collect call of je kunt een kaart kopen in de supermarktjes. Bellen vanuit hotels is duur. Er is een aantal providers waarmee je op veel plaatsen bereik hebt, met name KPN, maar vraag voor mobiele telefonie je provider voor de juiste informatie.
  • Taal: Spaans, in de toeristische gebieden waar je komt ook Engels.
  • Voltage: 110 volt. Je hebt een USA-adapter met twee platte pennen nodig en je moet je apparaat kunnen omschakelen van 220 naar 110 volt. (anders convertor) Niet vergeten in Nederland weer terug te schakelen!

Meenemen op reis

Tot de standaard uitrusting van je Costa Rica reis horen naast de logische zaken als tandenborstel en badkleding e.d. in ieder geval nog de volgende artikelen:

Zonnebrandcrème, zonnebril, hoed of pet en after sun, afritsbroeken, wandelschoenen, sandalen, fleece-trui, muggencreme (Deet), regenjack of poncho, slippers, verrekijker(!) en wereldstekker/adapter. Verder je bankpas en credit card (en de nummers om de pas te blokkeren), je rijbewijs als je gaat rijden, een kleine EHBO kit, kopieën van belangrijke documenten.

Bewaar waardepapieren in de safe van het hotel of als je onderweg bent in een moneybelt die je onder je kleding draagt. Scan voor je vertrek een kopie van paspoort en ticket en stuur dit naar je eigen e-mail adres. Mocht je je reispapieren kwijtraken, dan heb je altijd in je mailbox nog de kopietjes staan!

Soms wordt bij binnenkomst een vaccinatiebewijs tegen gele koorts gevraagd, dit moet je kunnen overleggen als je andere landen in Latijns Amerika bezocht hebt voor Costa Rica, zie gezondheid.

Costa Rica koffers
Geld Costa Rica

Prijzen

  • Fooien: Bij de meeste hotels en restaurants wordt al service charge in rekening gebracht. Verder kan men naar eigen goeddunken fooien geven. 1 Dollar is hierbij het minimum. Wel wordt fooi gegeven aan gidsen en buschauffeurs (US$2,- p.p. per dag). Taxi’s worden niet getipt.
  • Entreekosten Nationale Parken: De entree van de Nationale parken ligt tussen de € 8 en € 18,- p.p.p dag. Let op: De nationale parken zijn alle dagen open, behalve Rincon (gesloten op maandag), Manuel Antonio (gesloten op dinsdag) en Marino Ballena (gesloten op woensdag).
  • Afdingen: Natuurlijk moet je bij kraampjes en op markten wel proberen iets van de prijs te halen. Bedenk wel dat de producten die je koopt soms de broodwinning is van een familie. Als men bereid is te onderhandelen, betekent dat meestal dat het inkomen hard nodig is. Het is dus niet sportief om te kijken hoe ver je kunt gaan. Een goede vuistregel: bepaal voor je afdingt welke prijs je voor iets wilt betalen. Als je dan tot overeenkomst komt, zijn alle partijen blij.
background-pattern