Naar boven

Geld in Costa Rica

Voorbereid op reis

Costa Rica schildpad
Gels/valuta Costa Rica

Geld in Costa Rica

De munteenheid van Costa Rica is de Colón, genoemd naar Columbus. Er zijn biljetten van 10.000, 5000, 1000 en munten.

De munteenheid van Nicaragua is de Córdoba Oro, in de volksmond Cordoba genoemd. Er zijn biljetten van 500, 100, 50 20 en 10 en munten.

De munteenheid van Panama is de Balboa, heeft dezelfde waarde als de US$ en lijkt er ook op. Je kunt overal met US$ betalen, neem ze dus bij voorkeur cash mee (Euro’s moet je omwisselen in Balboa of US$). De Balboa is verdeeld in bankbiljetten van 100, 50, 25, 10 en 5 en in munten.

Je betaalt doorgaans met de lokale munteenheid maar ook de US$ wordt overal geaccepteerd. Buiten de grote steden en bij de grens kun je beter met cash terecht dan met cheques (alleen banken als ze open zijn: van 09.00-15.00 uur). De meest gebruikte creditcards zijn Visa en Mastercard. Heb je een bankpas die is aangesloten bij Cirrus of Maestro, dan kun je contant geld (naar keuze colones/cordoba’s, baboa’s of dollars) pinnen. Vaak zijn er per plaats maar één of twee automaten, die dan soms buiten werking zijn. Ook kun je na 22.00 uur ’s avonds geen geld meer opnemen in verband met de veiligheid. Houd dus wat reserve aan. Bij bijna alle hotels kun je met creditcard betalen.

Vertrekbelasting Costa Rica

Bij vertrek per vlucht uit Costa Rica dien je soms nog een vertrekbelasting van US$28 te betalen in contant geld. Dit bedrag is in sommige ticketkosten al opgenomen, maar dit geldt niet voor alle vluchten. In dat geval kan dit helaas niet van te voren betaald worden, maar alleen ter plaatse op de luchthaven.

Reizigers die over land naar Nicaragua of Panama reizen, dienen een vertrekbelasting in Costa Rica te betalen van $7 per persoon. De vertrekbelasting kan worden voldaan bij de banken van Bancredito in Costa Rica of bij de grens. Op de website van Bancredito vind je de verschillende locaties van de banken. Bij de grensovergang staat een automaat waar je de vertrekbelasting met je creditcard en paspoort kunt betalen. Meestal staan er lange rijen daarom raden wij aan om de vertrekbelasting bij een van de vestigingen van de banken van Bancredito in San José of elders op de route te betalen. Je voorkomt op deze manier dat je onnodig lang in de rij staat bij de grens of tegen een probleem aanloopt als de automaat buiten werking blijkt te zijn. Houd er rekening mee dat de banken in Costa Rica over het algemeen van maandag t/m vrijdag geopend zijn van 09:00 tot 17:30 uur, op zaterdag van 09:00 tot 12:00 uur en op zondag gesloten zijn.

Grens met Panama en Nicaragua

De grens over naar Nicaragua

De grens van Nicaragua ga je te voet over, aan de andere kant staat een vertegenwoordiger van onze lokale partner je op te wachten. Voor Nicaragua dien je een toeristenkaart te betalen van US$ 12,- per persoon. Ook terug naar Costa Rica leg je dit lopend af en betaal je wederom grenskosten, ditmaal US$ 2,- per persoon.

De grens over naar Panama

Bij aankomst in en vertrek uit Panama betaal je US$ 3,- per persoon. Daarnaast dien je bij de douane een vliegticket of busticket voor vertrek uit Panama te laten zien. Vlieg je niet vanaf Panama Stad terug naar huis dan kun je ter plaatse voor US$ 12 een busticket aanschaffen, ongeacht of je hier gebruik van maakt. Dit is voor de overheid een garantie dat je het land ook daadwerkelijk verlaat.

Reizigers die over land naar Panama reizen dienen ook aan te kunnen tonen dat ze beschikking hebben over een te besteden bedrag van minimaal $500 per persoon. Dit kan worden aangetoond door het bedrag cash mee te nemen, of door een geldige creditcard met afschrift of een bankstatement (beide niet ouder dan 24 uur) te laten zien. Als bankstatement wordt een print van internet bankieren geaccepteerd, maar deze mag dus niet ouder zijn dan 24 uur. Het kan voorkomen dat dit bij de grens door de immigratiedienst wordt gevraagd. Als je het niet kunt aantonen, kan de toegang tot het land worden geweigerd.

background-pattern