Naar boven

Hoe reis je in Costa Rica?

Algemene informatie

Costa Rica Strand

Informatie over en tips voor je individuele Costa Rica vakantie

Lege stranden, vochtig regenwoud, actieve vulkanen en een overvloed aan dieren zoals vogels, luiaards, schildpadden en kikkers. Zo zou je Costa Rica kunnen samenvatten. Het land is iets groter dan Nederland en met een uitgebreid wegenstelsel prima met een huurauto (4WD) te doorkruisen. Met een gedetailleerde routebeschrijving en eventueel een GPS rijd je onbezorgd en heb je onderweg alle vrijheid. De wegen zijn niet overal goed geasfalteerd en dan is het soms flink hobbelen en kronkelen. Tijdens je Costa Rica vakantie zijn daarom reisuren belangrijker dan kilometers. Om een idee te krijgen van afwisselende en ontspannen routes kijk je bij onze Costa Rica rondreizen. Of bouw zelf je eigen Costa Rica vakantie op uit Costa Rica reizen (oftewel bouwstenen), dit zijn korte reisprogramma’s van 2 tot 5 dagen. Hieronder vind je de meeste logische manieren waarop je door Costa Rica, Nicaragua en Panama reist. We hebben ze opgedeeld in routes korter en langer dan 2,5 week.

De natuur in Costa Rica is eenvoudig te combineren met Nicaragua en Panama bouwstenen in een van de buurlanden. Nicaragua is een toevoeging op je Costa Rica vakantie vanwege de Spaans-koloniale invloeden en Panama vanwege de indiaanse invloeden op de eilanden en de snorkel- en duikmogelijkheden.

Wij wensen je veel plezier bij de voorbereiding en het samenstellen van je Costa Rica vakantie.

Costa Rica vervoer
Jeep Costa Rica

Wat is een logische route tijdens je Costa Rica vakantie?

Wanneer je maximaal 2,5 week de tijd hebt
De meeste reizigers beginnen hun reis in de hoofdstad van het land met de bouwsteen ‘Easy going San José’. Hier kun je bijkomen van de lange vlucht en ontmoet je onze lokale vertegenwoordiger die je uitleg geeft over de route en leuke tips voor onderweg. Je reist vervolgens per bus en boot (met de auto kom je er niet) naar het schildpadstrand aan de oostkust. Van juli tot oktober komen hier schildpadden aan land om eieren te leggen, een bijzonder schouwspel. Ook zonder deze eeuwenoude dieren is Tortuguero de moeite waard. Je vaart dwars door het tropische woud, op zoek naar toekans, waterslangen en apen. Na de oostkust rijd je met de huurauto naar de vulkaan, de waterval en het regenwoud bij la Fortuna en Monteverde. Je verblijft hier aan de voet van de momenteel slapende Arenal en maakt je eerste wandeling met gids door het nevelwoud.

Vervolgens gaat de reis verder naar het minder bekende en minder bezochte park Rincon waar je woudreuzen en zwavelmeren vindt. Hier is het allemaal nog wat minder geregeld; geen nette aangelegde paden en alleen bordjes daar waar je ze nodig hebt. Na enkele dagen omgeven te zijn door natuur en dieren rijd je nu richting het zuiden, naar de Pacifische kust. Hier even niks anders dan luieren aan het palmenstrand. Samara is een kleine kustplaats waar het toerisme gelukkig nog niet diep is doorgedrongen. Je vindt er dan ook geen overdaad aan uitgaansgelegenheden en gladgeharkte stranden met ligbedjes en parasols. Wanneer je 2,5 week de tijd hebt, rijd je na Samara niet direct terug naar San José maar eindig je je Costa Rica vakantie bij natuurstrand en apenheuvel, oftewel Manuel Antonio, bekend om het gelijknamige nationale park. Een wandeling door het regenwoud met apen en luiaards brengt je naar baaitjes waar je een verfrissende duik neemt. Hier eindigt het regenwoud pas waar het strand begint. Je rijdt de huurauto weer terug naar San Jose en afhankelijk van de vluchttijden verblijf je nog een laatste nacht net buiten de stad, op 15 minuten afstand van het vliegveld.

Wanneer je meer dan 2,5 week de tijd hebt
De bovenstaande route, waarbij je schildpadden, het nevelwoud, de Arenal vulkaan en minder bezochte jungle ziet en eindigt aan het strand, is op diverse manieren uit te breiden. Zo kun je na San José en Tortuguero een pitstop in de ananasvelden maken. Je gaat op bezoek bij een ananasboer en luncht met je eigen gevangen tilapia. Echte natuur- en vogelliefhebbers raden we aan om hierna te gaan varen door het vogelparadijs. Je verblijft een nacht in het nationale park zodat je de dagjesmensen vanuit Fortuna ontloopt en in alle rust de omgeving vanaf het water kunt ontdekken. Na Caño Negro volg je de bovenstaande 2,5-week-route weer verder naar Fortuna, Monteverde en Rincon.

Costa-Rica-Sarapiqui-Pineapple (2)
Nicaragua

Costa Rica vakantie combineren met koloniaal Nicaragua

Vanuit Rincon steek je per bus de grens over naar Nicaragua voor de gloriedagen van Granada. Hier vind je koloniale en kleurrijke gebouwen, sfeervolle straten en zonnige terrassen. Niet zo heel vreemd dat veel reizigers deze stad al ontdekt hebben. Vanuit Granada ontdek je het pure Ometepe, een eiland middenin het grootste zoetwatermeer ter wereld. Niks hoeft en alles (fietsen, wandelen, zwemmen, paardrijden, luieren) mag. Ten noorden van Granada ontdek je de koloniale charme van Léon, met kathedralen, studenten en kunstenaars. Deze stad staat bol van de geschiedenis. Voordat je terugkeert naar Costa Rica kun je nog ontspannen op het reggae- en snorkeleiland. Deze naam zegt eigenlijk al genoeg; de Corn eilanden staan garant voor een tropische en prettige afwisseling. Weer terug in Costa Rica hervat je de bovenstaande 2,5-week-route weer naar de stranden aan de Pacifische kust.

Costa Rica vakantie combineren met indianen in Panama

In plaats van cultuur en koloniale tijden in Nicaragua kun je tijdens je Costa Rica vakantie ook kiezen voor nog meer natuur en dieren in Corcovado. Een groot en bekend nationaal park in het zuidelijkste puntje van Costa Rica, aan de Pacifische kust. Je gaat snorkelen bij het koraalrif en maakt diverse wandelingen door het ongerepte regenwoud. Vervolgens steek je per bus de grens over naar Panama waar je de koffieheuvel in het binnenland vindt. Je verblijft in een bungalow omringd door een tropische, kleurrijke tuin en gaat zelf koffiebonen roosteren. De reis sluit je af in de hoofdstad, wij waren erg verrast door Panama stad. Naast het beroemde kanaal vind je hier wolkenkrabbers, oude Spaanse nederzettingen en veel salsa en muziek. Wanneer je nog wat dagen over hebt, raden we je aan om te gaan onthaasten op Kuna wijze. Je verblijft op een eiland in de San Blas archipel en leert meer over de kleurrijke levenswijze van de Kuna indianen. Wit strand, heldere zee, ondergaande zon en een frisse cocktail; een beter afsluiting van een Panama en Costa Rica vakantie konden wij ons niet wensen.

Panama wordt (nog) een stuk minder druk bezocht dan buurland Costa Rica. Om die reden zijn de Panamezen nog niet op alle plekken gewend aan toeristen. Het serviceniveau kan daarom als minder worden ervaren dan in buurland Costa Rica. Het is goed om hier vooraf rekening mee te houden, zodat je hierdoor niet teleurgesteld wordt. Natuurlijk hebben we wel de leukste slaapplekken voor je uitgezocht en zul je geen spijt krijgen van je bezoek aan dit mooie land!

Koffie plantage Panama
background-pattern