Naar boven

Costa Rica Tortuguero sunset

Schildpadden van het Tortuguero National Park

bouwsteen

 • Reisschema:
  Tortuguero National Park
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Activiteit:
  activiteiten programma
 • Reissom:
  vanaf € 565,- p.p. bij 2 personen
✓ Verblijf in Eco-lodge in het regenwoud

✓ Jungle ervaring, waterwegen en een rijke flora en fauna

✓ Activiteiten als motorboottocht, kanotocht, wandeling en bezoek aan dorp

✓ De schildpadden leggen van juli tot oktober hier hun eieren.
Tortuguero, Costa Rica, kayakken
Decorative torn edge

Dag 1 – San José – Tortuguero National Park

’s Ochtends vroeg, rond half 7, word je opgehaald bij het hotel. Zorg dat je voldoende geld op zak hebt want in de jungle kan niet gepind worden (in de lodge worden creditcards wel geaccepteerd). Je reist in een internationaal gezelschap per bus richting de Caribische kust, een tweebaansweg dwars door Braulio Carillo nationaal park. Vrachtwagens houden het verkeer soms op en de weg is bij tijd en wijlen erg mistig. Je stopt onderweg bij een groot wegrestaurant voor een uitgebreid ontbijtbuffet. Het tweede stuk rijd je langs uitgestrekte banenplantages waar een wat toeristische stop wordt gemaakt om de bananen te fotograferen. Vervolgens stap je op de boot naar Tortuguero. Verwacht geen grote comfortabele ferry, de bootjes zijn lang en smal. Neem voor de zekerheid een poncho mee in je handbagage en geniet van de tocht dwars door het woud. (Dagafstand ca: 5,5 uur)

Decorative torn edge

Tijdens het verblijf zijn alle maaltijden inclusief, veelal in buffetvorm. Op gezette tijden schuif je direct na aankomst aan aan je vaste tafel aan voor de lunch. Je slaapt in een comfortabel houten huisje met douche, toilet en fan, gelegen in een tropische tuin. Vanmiddag is er tijd om te relaxen aan het zwembad. Laat je informeren over het programma van de komende dagen.

Aan het einde van de middag staat de eerste activiteit op het programma. Samen met een gids bezoek je het eilanddorp, eigenlijk niet meer dan een hoofdpad met wat bars en souvenirwinkeltjes. Vanuit het dorp wandel je naar het beroemde strand waar de schildpadden na zonsondergang hun eieren leggen. Zijn er schildpadden gesignaleerd, regel dan via de lodge een optionele avondexcursie, ter plaatse te betalen (ca. USD35 p.p.). Op het Costa Rica Reisblog lees je een ervaring terug van onze collega Kyriël. Loop ook even binnen bij het Visitor Center met informatie over het park en de schildpadden. Hierna word je teruggebracht naar de lodge voor het diner met de andere gasten.

Decorative torn edge

Dag 2 – Tortuguero National Park, boot- en kanotocht

Je eigen wekker hoef je bijna niet te zetten want (door gebruik van horren in plaats van ramen) doen de brulapen goed hun best om je zo vroeg mogelijk wakker te krijgen. Gelukkig geldt; hoe later je op pad gaat, hoe heter en daardoor een grotere kans dat de dieren slapen en zich verbergen. Je vertrekt dus vroeg.

Er staat een kanotocht op het programma met gids, er kunnen maximaal 5 mensen in de boot. Bij de lodge zijn ook kano’s te huur zodat je zelfstandig op pad kunt maar wij vinden dit niet de meest handige manier. Tortuguero National Park heeft een wirwar aan kanalen waarin je makkelijk verdwaalt, een extra paar oren en ogen van een kenner zijn onmisbaar en dieren blijven onvoorspelbaar. Al peddelend glijd je door de smalle kanalen waarbij je af en toe moet bukken om onder de takken door te kunnen. Vooral apen en vogels zijn in de weer met het bij elkaar scharrelen van hun ontbijt. Af en toe is het heerlijk om de peddels aan boord te halen en in alle stilte te genieten van de junglegeluiden. Dit vonden wij een groot voordeel van een kleinschalige excursie; geen camerageklik of ‘ooohs’ en ‘aaahs’ van anderen maar jij, de gids en de jungle.

Decorative torn edge

’s Middags maak je een tocht in een bootje met pruttelmotor. Ook nu weer gaat er een gids mee. Hij lijkt ogen in zijn rug te hebben, hij wijst in het niets en pas na lang staren ontwaar je ineens een ijsvogel op een tak, een hagedis in de modder of een apenfamilie in de bomen. Neem een dagrugzak mee met verrekijker, muggenspray, poncho, fototoestel en een fles water.

Aan het einde van de dag is het warm en zul je vooral kaaimannen en andere reptielen zien die liggen op te warmen in de zon.

Decorative torn edge

Dag 3 – Tortuguero National Park, vertrek

Na ontbijt is het tijd om uit te checken. Via het kanalennetwerk vaar je terug naar het vasteland en vervolgens per bus door naar Guapiles (ca 3 uur). Bij aankomst hier, rond 12.00 uur nuttig je de laatste lunch van de bouwsteen (inclusief) en neem je de huurauto in ontvangst om de reis te vervolgen.

Heb je langer dan 2,5 week de tijd dan is het leuk om een nacht te slapen op het platteland van Costa Rica, Sarapiqui. Hier ga je raften en neem je zelf een kijkje op de ananasplantages. Met een Caribisch relax momentje geniet je van ruige, lege stranden met een rasta-reggae-sfeertje. Heb je iets minder de tijd rijd dan direct door naar Fortuna en de Arenal vulkaan. (Dagafstand: naar Sarapiqui ca 3 uur, naar Carribean ca. 2,5 uur, naar Fortuna ca. 5 uur)

Ontdek meer over de excursie met Rey in ons Costa Rica Reisblog.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Schildpadden van het Tortuguero National Park

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Costa Rica ananas boek
bouwsteen

Sarapiqui: Proeven bij de boer

 • Sarapiqui
 • 2 dagen / 1 nacht
 • vanaf € 138,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Costa Rica strand
bouwsteen

Cahuita: een caribisch relaxmomentje

 • Puerto Viejo / Cahuita
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 228,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Kikkers bij de Arenal vulkaan

 • La Fortuna
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 188,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern