Riksja Costa Rica Panama & Nicaragua

Naar boven

Dieren Costa Rica krokodil

Deze dieren kun je spotten in Costa Rica!

blog

In Costa Rica kun je veel dieren spotten. Vooral de felgekleurde kikkertjes verschijnen geregeld op websites en reisgidsen. Maar er is nog veel meer te ontdekken tussen al het groen. Hierbij onze wildlife dieren Costa Rica-top 10, met tips wanneer en waar je naar toe moet om ze te zien.
Decorative torn edge
Geschreven op
donderdag 28 mei
Geschreven door
Kiki van Nes
Dieren spotten verrekijker

1. De groene schildpad

Wil je de groene schildpad aan land zien komen om eieren te leggen? Ga dan tussen juli en november naar het nationale park Tortuguero. Je regelt ter plaatse bij je lodge een excursie naar het schildpadstrand voor ca. $35 p.p. (€ 28). Let wel: de excursies zijn ’s avonds, omdat de schildpadden pas aan land komen als het donker is.

2. Kaaimannen

Kaaimannen zijn iets kleiner dat krokodillen, maar wat ons betreft niet minder indrukwekend. Tijdens je Costa Rica-reis kun je kaaimannen zien met een boottocht door Tortuguero of tijdens een kano-excursie in natuurreservaat Caño Negro.

3. Apen

Overal in Costa Rica kun je apen zien. Brulapen, doodshoofdaapjes, kapucijnapen en slingerapen, ze komen allemaal voor en je zult ze tijdens een rondreis door Costa Rica ongetwijfeld horen of zien. Of het nou tijdens een boottocht door de kanalen van Tortuguero is of terwijl je aan het relaxen bent op het strand in Manuel Antonio, dat je een aap zult zien, is (bijna) gegarandeerd. In Manuel Antonio zijn de apen zelfs zó brutaal en gewend aan toeristen dat je moet uitkijken dat ze er niet vandoor gaan met je tas.

Aapje Costa Rica
Natuur Costa Rica

4. Toekans

De bontgekleurde toekan wordt het hele jaar door op veel plaatsen in Costa Rica gespot. Wij zagen de vogel vooral rondvliegen in Tortuguero.

5. Luiaards

Overal in Costa Rica heb je kans om een luiaard te zien. Wij zagen ze aan een boom hangen in het nationale park Cahuita, maar kwamen er ook een tegen bij ons hotel in La Fortuna.

Luiaard Costa Rica
Felgekleurde kikker

6. Kikkers

In Costa Rica vind je zo’n 180 soorten kikkers. Vooral de roodoogboomkikker (dat groene kikkertje met rode ogen) is bekend en kom je op veel foto’s tegen. Overdag is het roodoogboomkikkertje door zijn perfecte camouflage moeilijk te vinden. In natte of vochtige gebieden, zoals de nationale parken Tortuguero en Monteverde, heb je de beste kans om het beestje in zijn natuurlijke habitat te zien. Lukt dit niet, dan is het kikkermuseum in Monteverde een goed alternatief. Als je ’s avonds gaat, zijn de kikkers actief en kun je veel soorten van dichtbij bekijken.

7. Vlinders

Vlinders heb je in Costa Rica overal. Er zijn duizenden soorten. We vonden het prachtig om veel verschillende soorten bij elkaar te zien en gingen daarom naar een vlindertuin. Je hebt in Sarapiqui en La Fortuna prachtige vlindertuinen, die een bezoekje waard zijn.

8. De quetzal

De quetzal met zijdegroene veren, kun je het beste spotten in de bergen van San Gerardo de Dota. Ook in Monteverde laat de vogel zich geregeld zien. Het is wel aan te raden om vroeg in de ochtend op pad te gaan en een gids in te schakelen.

9. Dolfijnen

In het zuiden van Costa Rica maak je het hele jaar door kans om tijdens een boottocht dolfijnen te spotten.

Felgekleurde vogel

10. Walvissen

Als je walvissen wilt zien, kun je het beste tussen januari en maart naar het zuiden van Costa Rica. Tijdens een bootexcursie naar het nationale park Marino Ballena of naar Isla del Caño worden geregeld bultrugwalvissen gespot. Ook augustus, september en oktober zijn goede maanden om walvissen te zien.

Opzoek naar een handige dieren gids van Costa Rica? Bekijk dan zeker een van deze dierengidsen in Costa Rica.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern