Ga naar inhoud

Riksja Travel
Costa Rica, Panama & Nicaragua
Nevelwoud Monteverde

Mysterieus Monteverde nevelwoud

Bouwsteen
 • Reisschema:
  Monteverde
 • Reisduur:
  3 dagen/2 nachten
 • Activiteit:
  ochtendwandeling met gids
 • Reissom:
  vanaf € 220,- p.p. bij 2 personen
✓ De dieren zitten hier verstopt, daarom hebben we alvast een gids geregeld

✓ Canopy tour en avondwandeling optioneel bij te boeken

✓ Ga 's avonds vooral ook naar het kikkermuseum

✓ Lodge op een paar minuten van het reizigersdorpje Santa Elena

Vrouw met gids in Monteverde cloud forest

Dag 1 – Naar Santa Elena / Monteverde

Kom je vanuit La Fortuna dan rijd je om het meer van Arenal. Wanneer je er omheen bent is de rest van de weg (ca 2 uur of 30 km) naar Monteverde niet geasfalteerd en behoorlijk hobbelig. Een stop voor een heerlijk stuk zelfgemaakte notentaart is dan zeer welkom. Na 1,5 uur rijden vind je die bij Café Macadamia, het prachtige uitzicht krijg je er gratis bij. Je komt na vier uur, zonder stops, aan in het reizigersdorpje Santa Elena. In het centrum vind je enkele restaurants en winkels, precies wat je nodig hebt tijdens je verblijf in Monteverde. Je logeert de komende nachten in een van onze knusse lodges.

Dag 2 – Monteverde, nevelwoud excursie

Vandaag regelen we een twee uur durende ochtendwandeling met gids door het Monteverde National Park. De entree van ca. US$ 20 p.p. is niet inbegrepen. Door de hoge luchtvochtigheid en de hoogte liggen hier de mooiste nevelwouden. De zware, grillige bomen dragen op hun armen hangende plantentuinen van varens, mossen, bromelia’s, anthuriums en orchideeën. Er zijn verschillende wandelroutes over goed onderhouden paden. Monteverde is rijk aan veel verschillende vogelsoorten maar in kleinere aantallen. Op sommige dagen is het voor de gids echt een zoektocht, wij zagen de vogels alleen door zijn verrekijker.

NB: bij slecht weer of bij grote drukte wijkt de gids uit naar een buur-nevelwoud. Het is hier rustiger en je spot er soms meer dieren en vogels dan in het Monteverde reserve.

Voor de lunch kun je terecht in het dorp. Bij het Orchid cafe serveren ze heerlijke koffies met zelfgemaakte taart. ’s Middags kun je op eigen gelegenheid het St. Elena park in (entree US$ 10,- p.p.). Het verschil met Monteverde National Park is dat het nevelwoud hier wel trails, maar geen aangelegde paden kent en het nog weinig bezocht wordt. Zelf kozen we die middag voor een dosis adrenaline in de vorm van een canopy tour, ook wel ziplinen genoemd. Na een korte instructie zoef je per kabel van platform naar platform dwars tussen de bomen door. Laat het ons weten als je deze ervaring aan je reis toe wilt voegen. Kijk voor meer informatie over deze excursie op de Costa Rica reisblog. ’s Avonds raden we je een bezoek aan het kikkermuseum aan. Dat klinkt misschien saai maar het is echt bijzonder: als het donker is zijn alle kikkers actief en goed te zien. De familie die het runt vertelt je er graag meer over.

Dag 3 – Monteverde, vertrek

Vandaag eindigt deze bouwsteen na je ontbijt en check-out uit het hotel. Enkele tips:
– De weg naar Monteverde leg je het beste in de ochtend af. De weg is niet geasfalteerd en heeft veel gaten en stenen. Je wilt hier dan ook rustig de tijd voor kunnen nemen.
– Het is hier gemiddeld 19° Celsius doordat je ca. 1500 tot 1850 meter boven zeeniveau bent. Het klimaat is te vergelijken met Nederland in het voorjaar als de zon schijnt. Bij bewolking is het koeler en heb je een windjack nodig. Een dunne trui kan prettig zijn op een koele winderige avond (en het waait vaak in Monteverde). Om je een idee te geven: vergeleken met de andere plekken die je tijdens je reis aandoet is het hier gemiddeld zo’n 10 graden kouder.

Lees ook in het Costa Rica Reisblog meer over het Monteverde Nevelwoud en waarom dit een van de bijzondere plekken in Costa Rica is.

Onze slaapplekken

monteverde jungle lodge
Monteverde hotel kamer
Monteverde hotel kamer

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

1Variant

Mysterieus nevelwoud - Special stay

 • Reissom:
  Vanaf € 287,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  2 nachten in een comfortabele lodge met wijds uitzicht en naturewalk met gids in Monteverde regenwoud

Onze special stay accommodatie ligt net even wat hoger waardoor je een fantastisch uitzicht over de omgeving hebt. Het hotel heeft eigen hiking trails en je kunt er bij mooi weer lekker in de tuin zitten of op je eigen veranda een boekje lezen. De kamers zijn er doorgaans wat ruimer dan in onze standaard hotels.

2Variant

Middagexcursie: Canopy tour

 • Reissom:
  € 78,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Middagexcursie naar nabijgelegen park incl. transport

Zoek het tijdens je verblijf in Monteverde hoger op tijdens deze canopy tour (ook wel ziplinen genoemd). Je slingert als Tarzan en Jane tussen de boomtoppen door. Na een korte instructie zwiep je met een groepje steeds over een afstand tussen de 80 en 1000 meter van boom naar boom, soms compleet in de mist. Het zijn 18 platforms met twee keer een ‘Superman’. Hierbij ga je in een soort tuigje op je buik al vliegend naar het laatste platform. Voor de durfals is er aan het einde nog een tarzan swing waarbij je een vrije val hebt van 50 meter. TIP: trek kleding aan dat vies mag worden, want wij bleven niet schoon.

3Variant

Avondexcursie: wandeling door natuurreservaat

 • Reissom:
  € 45,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Avondwandeling met gids inclusief transfers, entree en gebruik zaklamp

Zodra het donker wordt, komt de natuur tot leven. Wij vonden het best even spannend om zo door het donker te lopen. Met behulp van je zaklamp en de ogen en oren van de gids zie je wellicht een gordeldier, een piepkleine kikker of slang. Éen ding is zeker; ’s nachts zie en hoor je hele andere dieren dan overdag.

Deze bouwsteen is goed te combineren met