Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

Met deze 10 tips wordt jouw safari in Afrika nóg gaver

blog

Geschreven op
woensdag 9 oktober
Geschreven door

Bij een reis naar Afrika hoort in veel gevallen: safari! Maar wat voor kleding trek je eigenlijk aan als je de hele dag in zo’n Jeep zit, zijn er wel stopplekken onderweg en moet je nou wel of niet zo’n safari-hoedje aanschaffen? Wij hebben onze safari-experts het vuur na aan de schenen gelegd en hebben de tien beste safari-tips voor jou verzameld.

Kleine disclaimer: deze tips zijn bedoeld voor als je in een 4×4-terreinwagen het Afrikaanse landschap doorkruist, op zoek naar wildlife. Maar er zijn natuurlijk veel meer safari-mogelijkheden in Afrika, bekijk deze negen safari’s maar eens!

Neem een camera met zoomlens mee

Tenzij je van plan bent om net als dat gezin in Beekse Bergen uit de auto te gaan (beter van niet, maar dat begrijp je vast wel), is de kans groot dat je het Afrikaanse wildlife van iets verder af gaat zien. Dat betekent dus dat als je wat foto’s wilt nemen, het slim is om een goede camera mét zoomlens bij je te hebben. Heb je geen zin om een (grote) camera mee te nemen en beschik je over een goede smartphone? Dan is een klein, los telelensje handig! Zo’n lens clip je op je smartphone en zorgt ervoor dat je wél die leeuw van ‘dichtbij’ in beeld hebt, zonder daadwerkelijk dichtbij te hebben gestaan.

Ga vroeg naar bed

Riksja Namibie slaapplek

In de nacht zijn de dieren het meest actief, waardoor je ’s morgens vroeg de meeste kans op actie hebt. Dus moet je voor veel safari-tochten vroeg uit bed! Zorg dat je genoeg slaap pakt zodat je lekker uitgerust de safaritruck in stapt, klaar om de Big 5 af te vinken.

Stop een boekje met daarin alles over wilde dieren in je tas

Over de Big 5 gesproken: leeuwen, neushoorns, olifanten, luipaarden en buffels weet je natuurlijk wel te herkennen. Maar weet jij hoe een koedoe, Afrikaanse wilde hond, zwartneusimpala of hartebeest eruitziet? Om nog maar te zwijgen over die tientallen vogels die je zult spotten … Kortom: een safari-reisgids met daarin alles over de wilde dieren die je tijdens je safari wellicht tegenkomt is ontzettend handig om bij je te hebben!

Voor de dames: trek een sportbeha aan

Tijdens een safaritocht hobbel je alle kanten op. Niet zoals je in Nederland een beetje hobbelt over een zandweggetje, maar de 4×4-terreinwagen rijdt door écht diepe kuilen en gaten. Het klinkt misschien een beetje gek, maar een sportbeha aantrekken is dus een heel goed idee!

Natuurlijk: een verrekijker

 

Om al die dieren goed te kunnen zien heeft de gids vaak een verrekijker bij zich die rond wordt gegeven door je safari-gezelschap. Nu bestaat je gezelschap meestal uit een paar mensen en beschikt de gids vaak over één verrekijker, dus neem vooral je eigen verrekijker mee.

Kleding met laagjes

Aangezien je ’s ochtends vroeg op pad gaat maar de temperatuur tijdens de tocht best op kan lopen, is het slim om kleding met laagjes te dragen. Zo heb je het ’s ochtends vroeg niet koud, maar zweet je ook later de Jeep niet uit.

Draag een zonnebril en sjaal

Kleding in laagjes, dus. Maar je hebt natuurlijk ook altijd accessoires. Dat leuke safarihoedje kun je eigenlijk wel thuis laten, want die waait gegarandeerd af in zo’n open safaritruck. Of je moet er eentje hebben met een koordje onder je kin, maar dan moet-ie wel goed aangesnoerd zitten. Wat wél slim is om mee te nemen, is een zonnebril en een sjaal. De truck is open en de wegen waar je overheen rijdt zijn niet alleen hobbelig maar ook erg stoffig. Om je ogen en mond te beschermen tegen het stof komen een (dunne) sjaal en zonnebril dus goed van pas.

Neem tussendoortjes mee

Tijdens je safaritocht kun je natuurlijk niet zomaar even stoppen en er zijn al helemaal geen winkels of supermarkten in de buurt. Neem dus voldoende tussendoortjes mee, want je zit lang in de auto. En genoeg water, natuurlijk!

Naar de wc tijdens een safaritocht

Gegarandeerd dat je een keer moet plassen tijdens de tocht. Nu kun je niet overal zomaar stoppen, maar er zijn best plekken waar dat wél kan. Neem daarvoor wel zelf tissues of toiletpapier mee, want een ‘echt’ toilet is niet in de buurt: je ‘moet’ gewoon hurken achter de truck. Voor één keer legaal wildplassen!

Vergeet niet te genieten

Kleding met laagjes en sportbeha aan, camera en verrekijker in de aanslag, tussendoortjes en tissues op zak en een goede sjaal en zonnebril bij je: jij bent er klaar voor. Dan rest er eigenlijk nog maar één ding: genieten! Op safari is niet alleen superspannend, maar vooral ontzettend gaaf. Vergeet dus absoluut niet te genieten terwijl je door het Afrikaanse landschap hobbelt.

 

Nog meer wildlife spotten?

Wildlife spot je natuurlijk niet alleen in Afrika. Ook in andere landen spot je luipaarden, krokodillen, olifanten en meer! We zetten drie alternatieven op een rij om wildlife buiten Afrika te spotten.

 

background-pattern