9 x slapen op het water: het kan echt!

blog

Geschreven op
woensdag 8 augustus
Geschreven door
Delen op social media

Het geluid van kabbelend water of golven die zachtjes tegen een boot aan klotsen is voldoende om menigeen in slaap te sussen. Maar ja, tenzij je op een woonboot woont, gebeurt dat nu eenmaal niet zo vaak. Natuurlijk heb je tal van apps die het geluid kunnen nabootsen, maar die kun je op reis allemaal overboord gooien. (Nou ja, niet echt … dat is zonde van je telefoon.) Op veel plekken is het namelijk mogelijk om op het water te slapen! Van houseboat tot waterlodge: we zetten de negen gaafste plekken voor je op een rij.

1. Thailand: jungleraft op de River Kwai

River-Kwai-Hangmat-Thailand

De River Kwai: het is befaamd om de brug die de Engelse krijgsgevangenen in de Tweede Wereldoorlog over de rivier moesten bouwen, een verhaal dat in 1957 verfilmd werd in The Bridge Over The River Kwai. Een plek met een roerige geschiedenis; was het niet om dit verhaal, dan wel om de nabijgelegen Hellfire Pass, waar de Birma-dodenspoorlijn doorheen loopt. Maar dat allemaal zou je bijna vergeten als je in je hangmatje geniet van het uitzicht over de kalme rivier en geniet van de stilte om je heen. Vanuit je drijvende huisje op een bamboevlot spring je zo het water in. Hier is geen elektriciteit, dus ’s avonds geniet je van je maaltijd bij het licht van een flakkerende olielamp. Hoe knus is dat?

2. Thailand: drijvende huisjes in Khao Sok

Drijvende huisjes Khao Sok

En we blijven nog even in Thailand, want de Kwairivier is niet de enige plek waar je op het water kunt slapen. Zuidelijker, in het schitterende Khao Sok National Park, vind je het Racha Praba-meer, met aan de rand een rij knusse huisjes op het water. Als de schemering valt, valt steeds meer het gekraak en geritsel van het oerwoud op … Maar goed dat het geluid van kabbelend water kalmerend werkt.

3. Myanmar: huis op palen boven Inle Lake

Inle Lake Myanmar

Iets ten noorden van Thailand beland je in het Azië van vijftig jaar geleden. In Myanmar lijkt de tijd te hebben stilgestaan; niet alleen vind je hier nog weinig toeristen, maar zelfs de huizen en werkzaamheden zijn nog heel traditioneel. Op Inle Lake, het meer dat zo bekendstaat om z’n beenroeiers, vind je tal van huizen op palen boven het water. De meeste reizigers slapen in Nyaung Shwe aan de oever van het meer, maar je kunt ook een nachtje in een houten bungalow op stelten boven het water slapen! Zo ervaar je helemaal hoe het is om zo te wonen …

4. Vietnam: traditionele Chinese jonk in Bai Tu Long Bay

Bai Tu Long Bay Vietnam

Azië behelst gelukkig meer dan enkel huisjes op het water. Wat dacht je van overnachten op een boot? Het kan onder andere in Vietnam; in het befaamde Halong Bay stap je aan boord van een wit zeilschip, dat door de karakteristieke baai met kalksteenrotsen en verschillende eilandjes vaart. Wil je die ervaring liever niet delen met honderden andere toeristen? Kies dan voor het rustiger zusje Bai Tu Long Bay, waar je slaapt op een traditionele Chinese jonk. Hetzelfde fenomenale uitzicht, weg van de massa. Hoor vanuit je hut hoe het water tegen de boot aan klotst en droom langzaam weg ….

5. India: ontdek de backwaters per houseboat

kerala houseboat

Heel anders, maar minstens net zo spectaculair is de boot in Zuid-India. Kerala is de meest exotische provincie van het land, met rijstvelden, palmbomen én de backwaters. De beste manier om dit waterwegenparadijs te ontdekken is op een omgebouwde rijstboot. Al varend kom je langs palmbomen, dorpjes en rijstvelden, waar mensen hartelijk naar je staan te zwaaien. Omdat de boot rustig vaart, heb je alle tijd om het leven aan de kant in je op te nemen en volledig tot rust te komen.

5. Brazilië: varen over de Amazone

boot-amazone-brazilie

Een aantal continenten verderop vind je nog zo’n drijvende slaapplek: ook een boot! Nee, geen kajak, sloep of uitgeholde boomstam: we hebben het over een heuse Amazone-platbodemboot met een eetsalon, een zonnedek en je eigen hut (wel zo comfortabel). Al varend verken je het regenwoud en zie je hier en daar ogen van kaaimannen glinsteren in het water. Onderweg mag je ook van de boot af: voor een junglewalk, bezoek aan een indianenstam of een trip per motorkano (tijd om boomkikkers, luiaards en slangen te spotten!). Je kunt zelfs vissen op piranha’s of een duik in de rivier nemen – als je durft.

6. Brazilië: overnacht in een junglelodge

Amazone-ecolodge Brazilie

Liever een echte kamer op het water? Ook dat kan. Diep in de jungle van de Amazone vind je namelijk nog een bijzondere slaapplek: een drijvende junglelodge. De kamers liggen rondom het gezellige middelpunt, bestaande uit een bar met fijne hangmatten. Toekans en ara’s vliegen over terwijl jij geniet van je diner. Vanuit je slaapkamer spring je zo het water in! Niet gevaarlijk, wel spannend …

7. Panama: cabaña op palen boven zee

(San Blas) Panama

En we blijven in de Latijns-Amerikaanse regionen, want in het relatief nabijgelegen Panama hebben we nog een juweeltje gespot. Op de San Blas-eilanden, welteverstaan. Hier wordt de enige ecolodge gerund door een Kuna-familie. Dat is op zich al bijzonder, maar wat het helemaal de moeite waard maakt, is de locatie! De eenvoudige cabañas zijn gebouwd op palen rondom een onbewoond eilandje en zijn voorzien van orthopedische matrassen en zonnepanelen. Geniet vanaf je veranda van het uitzicht over zee en smul ’s avonds van vers gevangen vis en schaaldieren.

8. Malediven: je eigen watervilla

Watervilla Malediven

We vinden de eenvoud van de Panamese huisjes bijdragen aan de charme, maar het kan natuurlijk luxer. Véél luxer. Een reis naar de Malediven is al a once in a lifetime experience, maar vóóral als je in je eigen watervilla slaapt. Dit resort is zo speciaal dat je er zelfs met een watervliegtuigje heen gevlogen moet worden. En geloof ons: dan begint de voorpret al, want hoe cool is het om de witte atolletjes te zien afsteken tegen het helderblauwe water! Je kamer op het water is voorzien van een trappetje, zodat je zo de tropische zee in kunt duiken. Wat een leven …

9. Lapland: slapen in een ijshotel

En dan is er nog één plek die we je niet willen onthouden en je vindt ‘m gewoon in Europa: in het noorden van Noorwegen, om precies te zijn. Want ook hier, in het ijskoude Lapland, kun je slapen op water. Vrij letterlijk, want de muren, de vloer én je bed is van water … bevroren water. Een nacht in het ijshotel is, nou ja, koud maar toch ook ronduit spectaculair. En nee, je hoeft niet bang zijn om te bevriezen; je krijgt een dik thermopak aan en je slaapt in een slaapzak op een aantal rendiervellen op het matras. Welterusten!


Dorst naar meer gekregen? Op onze bestemmingenpagina vind je alle 48 bestemmingen die we aanbieden, met nog veel meer bijzondere slaapplekken in de sfeer van het land.