De 10 beste wildlife-spot bestemmingen

blog

Geschreven op
zondag 2 september
Geschreven door
Delen op social media

Op pad in het wild

Veel diersoorten kun je natuurlijk spotten in de dierentuin, maar hoeveel leuker is het om de dieren in hun natuurlijke habitat te zien? Om goed te weten waar je welk dier in de vrije natuur kunt spotten tijdens je reis, hebben we een overzicht gemaakt met de beste spotplekken in het wild wereldwijd.

#1 Thailand: spot wilde olifanten – en meer – in Khao Yai


We trappen af met Thailand en wel in het oudste nationale park van het land: Khao Yai. Hier kun je ontelbare diersoorten in het wild spotten. Je kunt door de jungle wandelen of met een auto op verkenning gaan. Ga op zoek naar wilde olifanten, tijgers, zwijnen, gibbons, herten, beren, makaken, slangen en papagaaien – om er maar een paar te noemen. Het spotten van de beesten vergt wat speurwerk, dus houd je ogen goed open. Ze vliegen boven je hoofd of kruipen juist stiekem naast je over de grond.

Naar Riksja Thailand

#2 Costa Rica: het dag- en nachtleven van flora en fauna

Als er één land is dat bekendstaat om de natuur en alles wat erin leeft, dan is het Costa Rica wel. Hier vind je onder andere tal van vogels, vlinders, schildpadden, apen, kaaimannen en felrode kikkertjes.
Bij een bezoek aan Tortuguero Nationaal Park kunnen de schildpadden niet ontbreken. Tortuguero Nationaal Park is een passende naam voor het natuurgebied, want schildpadden worden in Costa Rica tortugas genoemd. Deze zijn vooral ‘s nachts actief. Je moet er dus even voor opblijven, maar het nachtleven in Tortuguero zul je dan ook niet snel vergeten. Een schildpad werkt zich het strand op, graaft een kuil en legt daarin talloze eieren.
Een bijzondere vogel die je in Costa Rica echt niet kunt missen, is de toekan. Maar let op: de felgekleurde vogel laat zich niet zomaar zien. Pas als hij er zin in heeft, schreeuwt hij om aandacht.

Naar Riksja Costa Rica

#3 Op safari in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is rijk aan wild, waardoor het bekendstaat als dé plek gezien om de Big Five te spotten. In het Kruger Park kun je een echte bushbeleving ervaren. Na een inleidende safari met gidsen kun je daarna zelf op pad. Een ultieme challenge waarbij je zelf wild mag gaan spotten. Soms moet je ontzettend gluren in bosjes, maar er kan ook zomaar een olifant voor je neus staan. Spannend!

Naar Riksja Zuid-Afrika

#4 Canada: op zoek naar walvissen en orka’s

Walvissen – en dan met name orka’s – spotten kan in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Het kan in Canada en dan met name rondom Vancouver Island. Je gaat het water op in een rubber boot. Houd je ogen wijd open om de killer whales te kunnen spotten. Foto’s maken is een echte uitdaging; zo groot en opvallend als de orka is, zo snel is hij ook weer weg. Walvissen maken het je iets gemakkelijker: als die naar de oppervlakte komen, sproeien ze nevel omhoog en zijn ze dus beter te herkennen, zelfs van een afstand.

Naar Riksja Canada

#5 Flamingo’s in Mexico

We reizen door naar de flamingo’s van Rio Lagartos in Mexico. Lepelaars, ibissen en krokodillen vinden het heerlijk in deze mangrove, maar de flamingo’s zijn toch wel het meest opvallend aanwezig. Het zoute zeewater mengt zich hier met het zoete rivierwater. Desondanks gedijen garnalen hier prima en daardoor flamingo’s ook. De vogels eten de garnalen, die verantwoordelijk zijn voor de roze vederdracht. Ze in groten getale samen zien, zorgt voor een waar schouwspel.

Naar Riksja Mexico

#6 Capibara’s in de Braziliaanse Pantanal

Het grote, moerassige Panatal gebied in Brazilië zit vol met dieren: van slangen, krokodillen, herten en wolven tot knaagdieren, wasberen, gordeldieren, apen, miereneters en tal van vogelsoorten. De heer van het gras, oftewel de capibara, voelt zich in dit gebied helemaal thuis. Het dier, dat lijkt op een kruising tussen een cavia en een bever, is het grootste knaagdier ter wereld en leeft vooral in het water. Je weet dus waar je moet zoeken als je dit bijzondere beest wilt vinden.

Naar Riksja Brazilië

#7 Tanzania en Kenia: wild in de Serengeti

Hoewel Zuid-Afrika bekendstaat als het land van de Big Five, doen Tanzania en Kenia niet voor hun grotere broer onder. De twee landen delen een immens natuurreservaat: de Serengeti. Het woord betekent letterlijk ‘eindeloze vlakte’ en dat is een toepasselijke naam, want je kunt hier uren rondrijden zonder ook maar een levend wezen tegen te komen. Je vindt het immense natuurgebied op maar liefst 800 – 1800 meter hoogte. Opvallend genoeg voelen leeuwen zich hier helemaal op hun plek en er is zelfs een kans dat je een jachtluipaard langs ziet schieten. Sommige dieren, zoals gnoes en zebra’s, trekken in grote groepen rond om een minder makkelijke prooi te worden. Zo kun je tijdens je safari opeens tussen het wild staan.

Naar Riksja Tanzania en kenia

#8 Sri Lanka: de olifanten en luipaarden van Yala National Park

Het bezoeken van het Yala National Park in Sri Lanka is een hele beleving. Met een safari-jeep cross je over kleine wegen, op zoek naar olifanten en luipaarden. Houd je camera paraat, want de dieren kunnen onverwachts opduiken. De olifanten zijn niet schuw en zijn soms slechts meters van je verwijderd. Dit zorgt ervoor dat je de beesten echt van dichtbij kunt observeren. Luipaarden zijn niet in groten getale aanwezig, maar dat maakt het des te spannender wanneer er wel een langs de jeep sluipt.

Naar Riksja Sri Lanka

#9 De dieren van Ecuador en de Galapagos-eilanden


Een nog redelijk onontdekte bestemming is Ecuador. Wat veel mensen niet weten is dat dit land net een soort dierentuin is, overal zijn er wel dieren te vinden.  De jungle zit vol met kleurrijke vogels, spinnen, apen en af en toe glipt er ook een slang over de grond. Aan de visserskust, in Puerto Lopez, is het weer een ander verhaal, hier kun je zomaar de blauwe voeten van de jan-van-gent tegenkomen. Wanneer het eilandhoppen naar de Galapagos eilanden begint kun je al helemaal beginnen met spotten. Reuzenschildpadden leven hier in het wild, maar komen altijd naar de boerderij om te eten. Naast deze reusachtige dieren staat Plazas vooral bekend om de landleguanen en eenmaal bij de kust gekomen liggen de zeeleeuwen al op je te wachten. Als je opzoek bent naar meer interactie met de dieren kun je bij Santa Cruz het water in duiken, de zeehonden komen speels naar je toe zwemmen!

Naar Riksja Ecuador

#10 Amerika: snorkelen met zeekoeien

We sluiten de lijst af met een bijzonder dier: de manatee, ofwel de zeekoe. Je spot ze in Amerika, in Florida om precies te zijn. Voor dag en dauw sta je op om een duik te gaan nemen in Crystal River. Dit alles om de zeekoeien in het wild te kunnen zien zwemmen. De term ‘zeekoeien’ is gezien de plek waar ze leven misschien een beetje gek, want Crystal river is een zoetwaterbron. De dieren zijn enorm, ze wegen zo’n vijfhonderd kilo en zijn gemiddeld drie meter lang. Ze zien er misschien groot en bedreigend uit, maar niets is minder waar. Manatees zijn juist zachtaardig en erg nieuwsgierig. Dus schrik niet als er in het troebele water uit het niets een manatee opduikt.

Naar Riksja Amerika

Meer weten over het spotten van wildlife?

Kun je ook niet wachten om deze dieren in het echt te spotten? Of spot je liever dieren vanaf het water, mis dan niet onze tips over de beste duikbestemmingen. Heb je net als wij ook een hart voor dieren? Ontdek dan ook onze tips voor het verantwoordelijk spotten van wildlife.