Verantwoord dieren spotten tijdens je reis

Vandaag is het dierendag! Tijd om Fikkie en Minoes in het zonnetje te zetten, maar ook de dieren in het wild. Want als fervent reiziger én dierenliefhebber ben jij wellicht ook het type dat op vakantie graag op zoek gaat naar wild. Maar als je de dieren een warm hart toedraagt, dan zijn er een aantal do’s en don’ts om op reis rekening mee te houden. Lees je mee?

#1 Don’t : Een ritje op een wild dier maken

Met stip op één: olifantenritten. In Azië worden er nog op veel plekken olifantenritjes aangeboden. De dieren zijn vaak al als kalf weggehaald bij de moeder. Om ze tam te krijgen, worden de olifanten uitgehongerd of mishandeld. Natuurlijk lijkt het heel avontuurlijk om op de rug van zo’n immens dier door de jungle te wandelen, maar de rug van een olifant is niet gemaakt om grote gewichten te dragen en veel olifanten krijgen op latere leeftijd problemen. Hetzelfde geldt voor een ritje op een struisvogel. Deze dieren worden op een brute wijze gevangen en ook hun lijf is niet gebouwd om ons te dragen.

Do: bezoek een gecertificeerde opvang of boerderij

Veel olifanten die vroeger als toeristische attractie of ‘vee’ dienden, worden tegenwoordig in olifantenweeshuizen opgevangen. Veel van die opvangcentra kun je bezoeken, al zit daar vaak ook een commercieel gewin achter. Samen met World Animal Protection (WAP) zijn we op zoek gegaan naar plekken waar je de dieren verantwoord kunt bezoeken. Dit zijn met name plekken waar de olifant niet gedwongen wordt om met je in contact te treden en waarbij wassen in de rivier of voeren dus ook uit den boze zijn. Wil jij op reis graag een weeshuis bezoeken, vraag onze bestemmingsexpert dan naar de mogelijkheden.

Struisvogels spotten? In Zuid-Afrika zie je ze geregeld in het wild. Wil je echt dichtbij komen, blijf dan een nachtje bij boer Neels en zijn vrouw Anne-lize. Neels neemt je ’s ochtends mee in zijn pickuptruck en zal je met trots zijn zeldzame witte struisvogels laten zien.

#2 Don’t: Op de foto gaan met wilde dieren

kerst-zuid-afrika

Laten we wel wezen: in het echt zou een wilde dier nooit zomaar op je afkomen voor een knuffel of om een selfie te maken. Dat jij als toerist in een tijgertempel, crocodile farm of slangenhuis met een van natuurlijke gevaarlijk dier op de foto kunt, daar mag je echt je vraagtekens bij zetten. Tijgerwelpen worden vaak vroeg bij hun ouders weggehaald om gebruikt te worden als toeristische attractie en worden gedrogeerd om ervoor te zorgen dat het niet je kop eraf bijt. O, en die o zo knuffelbare koala’s? Die zijn stiekem eigenlijk helemaal niet zo knuffelbaar. Sterker nog, in de meeste Australische deelstaten is het – gelukkig! – verboden om een koala vast te houden.

Do: spot dieren in het wild, waar ze horen

Ja, een tijger in het wild spotten is een stuk lastiger dan als-ie gedrogeerd naast je ligt. Maar geloof ons: de euforie die je voelt áls je er een ziet, doet al het andere teniet. En vanuit een safari-jeep kun je ook heus leuke selfies maken met een luierende leeuw of meandere giraffe op de achtergrond.

#3 Don’t: Bezoeken van dierengevechten

Het mag dan weliswaar onderdeel zijn van de lokale cultuur, gevechten waarbij dieren opgejut worden om elkaar – of een mens – aan te vallen, zijn echt niet meer van deze tijd. Stierengevechten eindigen altijd in dierenleed: het hele doel is immers om de stier uiteindelijk te doden. Vaak gaat dit ook nog eens op een pijnlijke, langzame en wrede manier – om nog niet eens te beginnen over de paarden waar matadors vaak op rijden en die niet alleen stress ervaren, maar ook vaak gewond raken. Ook andere dierengevechten zoals beren-, hanen- en hondengevechten of attracties waarbij mensen worstelen met krokodillen, zijn plekken die je maar beter kunt vermijden.

Do: kies verantwoorde activiteiten

Proeven van de cultuur van een land kan ook op een verantwoorde manier. Ga fietsen met een gids, volg een kookworkshop of bezoek een lokale markt. Op al onze bestemmingen hebben we activiteiten uitgezocht waarbij je in contact komt met de mensen ter plekke en waar het geld terugvloeit naar de lokale bevolking.

#4 Don’t: bezoeken van shows met wilde dieren

Het is heus heel simpel: apen horen geen tutu’s aan te hebben, tijgers springen niet door hoepeltjes en ondanks wat je na het kijken van Junglebook wellicht denkt, dansen beren echt niet van nature. Dus een show waarbij een dier gedwongen wordt om iets te doen wat tegen zijn natuur is, is minder vermakelijk dan dat het op het eerste gezicht misschien lijkt. Het vereist nogal wat brute kracht om de geest van een dergelijk wild dier te breken, dus bedenk je wat er achter de schermen plaatsvindt … Dan is het toch veel leuker om ze in het wild te spotten tijdens een safari?

Do: spot de dieren in het wild

Gelukkig leven apen nog in groten getale in het wild. Van Midden- en Zuid-Amerika tot Afrika en Azië: je spot ze overal. De dieren zijn van nature vrij brutaal en komen soms dichterbij dan dat wenselijk is. Houd dus je waardevolle spullen opgeborgen en eten buiten het zicht.
Beren in de vrije natuur spotten? In Canada lopen ze soms zelfs langs je auto. Dat biedt natuurlijk geen garantie, dus wil je de dieren echt in hun natuurlijke leefomgeving zien, ga dan op Vancouver Island met een zodiac het water op en zie de beren langs de waterkant scharrelen.
Tijgers zijn helaas met uitsterven bedreigd. De kans dat je eentje in het wild ziet, wordt daarmee steeds kleiner. Vooral in het Indiase Ranthambore NP is de kans nog vrij aanwezig om de katachtige in de vrije natuur te zien.

#5 Don’t: bezoek aan dolfinaria of zwemmen met dolfijnen in gevangenschap

Het staat hoog op de bucketlist voor velen: zwemmen met dolfijnen. De speelse dieren lijken altijd vrolijk en zijn goed te trainen. Maar laat je niet in de luren leggen door de ‘valse glimlach’: het zegt niet over hoe het dier zich voelt. Gevangenschap brengt enorm veel stress met zich mee en veelal sterven de dieren op relatief jonge leeftijd.

Kun je dan wel een dolfinarium bezoeken zonder met de dieren te zwemmen? Liever niet. Dolfinaria zijn de afgelopen jaren niet voor niets geregeld negatief in het nieuws geweest – denk maar eens aan de documentaire ‘Blackfish’ over orka’s in Seaworld. Hoewel er natuurlijk iets voor te zeggen valt dat zieke dieren die niet meer uitgezet kunnen worden, worden opgevangen geldt dat zeker niet voor alle dieren in gevangenschap. Veelal worden wilde dolfijnen met veel geweld gevangen ten behoeve van entertainment en de bassins zijn per definitie veel te klein.

Do: spot dolfijnen vanaf het strand of in zee

 

De mooiste plek om dolfijnen te bewonderen, is natuurlijk op zee! De dieren trekken veel rond en dus zijn ze op tal van plekken te aanschouwen. Daarvoor hoef je niet eens per se het water op: vaak zie je vanaf het strand al hoe de dieren in de verte aan het tuimelen zijn. Ga je toch het water op, zorg dan dat je een verantwoorde excursie boekt, waarbij de dieren niet worden opgejaagd. Dolfijnen zijn van nature sociale dieren en zoeken graag boten op. Ook gaaf: in o.a. Zuid-Afrika en Namibië kun je kajakken tussen de dieren. Of je ze daadwerkelijk ziet, is natuurlijk altijd afhankelijk van de dolfijnen zelf, maar juist dat maakt de beleving extra bijzonder.

#6 Don’t: dierlijke souvenirs meenemen

Niets is leuker dan een tastbare herinnering aan je reis mee naar huis te nemen. Iets wat je ergens prominent neer kunt zetten, waardoor je geregeld herinnerd wordt aan die mooie ervaringen. Maar als je een dierlijk souvenir ziet – denk aan een armband van koraal, een ivoren beeld of krokodillenleren tas –  laat deze dan vooral liggen. Niet alleen stimuleer je een verkeerde economie, de kans is groot dat je in de problemen komt bij de Nederlandse douane – en dan ben je nog veel verder van huis. Figuurlijk gezien dan.

Do: kies voor een verantwoord souvenir

 

Geloof ons: een souvenir waar je de lokale economie mee stimuleert, is er een waar je nog jarenlang met een goed gevoel naar blijft kijken. Denk bijvoorbeeld aan een jade armbandje, een uit hout gesneden beeld, een handgemaakt kunstwerk of een autootje dat is gemaakt van blikjes. Zo ben jij blij met je aandenken en heb je de bevolking ondersteund.

Concluderend …

Natuurlijk zijn er genoeg activiteiten waarbij je wel dieren kunt spotten tijdens je reis. Eigenlijk is het belangrijkste dat de dieren vooral in hun natuurlijke omgeving zijn. Zo kun je in Namibië kajakken tussen de pelsrobben en wilde dieren spotten tijdens een jeepsafari. In Australië kun je onderwater zeeschildpadden spotten en in Canada walvissen en orka’s tijdens een boottrip door Telegraph Cove. Wil je weten waar je dieren kunt spotten tijdens jouw reis? Laat je inspireren door onze blogs of vraag onze bestemmingsexperts naar de beste insidertips.