Van tuktuk tot boemeltrein: gave vervoermiddelen tijdens je reis

blog

Geschreven op
dinsdag 28 mei
Geschreven door
Delen op social media

In Myanmar zweef je over tempelvallei Bagan in een luchtballon, in Vietnam dobber je op het water op een traditionele jonk en in Thailand vaar je in een longtailboat. Kortom: op reis is je vervoer vaak heel anders dan thuis. Op déze vijf plekken is je unieke vervoer onderdeel van je reiservaring!

1. Selfdrive door de Heilige Vallei van Peru

Je hebt vast weleens gehoord van de klassieke 4-daagse Inca Trail naar Machu Picchu in Peru en de schitterende trekking over de Salcantay Trail, maar ook als je niet zo’n wandelaar bent kun je in Peru aan je trekking, eh, trekken komen. Je kunt namelijk in je eigen huurauto in alle vrijheid de Heilige Vallei in Peru ontdekken! Dat klinkt misschien niet bijzonder, maar dat is het wel. Peru is namelijk best wel uitdagend om per huurauto doorheen te reizen: zo zorgen de hoogteverschillen voor een uitdaging en is bij een rondreis vaak het eindpunt van de reis op een andere plek dan het eindpunt. Door de grote afstanden zijn de drop-off-kosten dan bijna niet meer te betalen. Maar in de Heilige Vallei ben je al een beetje aan de hoogte gewend, haal en breng je de auto op hetzelfde punt terug (fijn voor de portemonnee) en bovendien is het een regio met enorme diversiteit waar je gerust een paar dagen zoet bent. Onderweg passeer je kuddes schapen, kinderen die op weg zijn naar school, mannen met ezels, een lama-farm en natuurlijk talloze Inca-ruïnes en valleidorpjes. En uiteráárd eindig je bij Machu Picchu.

Toeren door de Incavallei van Peru

2. Met de boemeltrein door Myanmar

In Myanmar reis je met nog geen tien kilometer per uur over het Gokteik-viaduct: een spoorbrug over de Gokteik-kloof. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar wacht maar … Het viaduct werd gebouwd in 1901 en is met een lengte van zevenhonderd meter een van de langste spoorbruggen ter wereld. Maar dat niet alleen, hij is ruim honderd meter hoog. Af en toe is het even billenknijpen tijdens deze bijzondere treinreis want terwijl je stapvoets over deze brug wiebelt heb je het gevoel alsof-ie het nóóit gaat houden, maar onvergetelijk is het zéker.

Tsjoek tsjoek door Myanmar

3. Op pad met je eigen tuktuk in Sri Lanka

Altijd al eens willen weten hoe het is om zelf in een tuktuk te rijden? In Sri Lanka kan het! In het sfeervolle Kandy haal je ‘m op en krijg je een korte training zodat je goed geïnformeerd op reis gaat. Je leert hoe het schakelen gaat en maakt even een oefenrondje in de omgeving. De belangrijkste verkeersregels: één keer toeteren betekent dat je iemand in gaat halen en twee keer toeteren betekent ‘dank je wel’. Moet lukken, toch?

Toeterend door Sri Lanka

4. Achter op de motor in Noord-Vietnam

Met de wind in je haren en frisse lucht in je neus cross je over de haarspeldbochten van de bergpas van de Ha Giang Loop. Achter op de motor bij een ervaren chauffeur zit je veilig en kun jij lekker uitwaaien terwijl je van de prachtige omgeving in het noorden van Vietnam geniet. Rock-’n-roll baby, de ultieme vrijheid! Wat wil je nog meer?

Toeren door Vietnam

5. Rijden én slapen in je eigen 4×4 in Namibië

Een avontuurlijke manier om Namibië te bereizen én intens te beleven is door rond te reizen in een 4×4 met een tent op het dak. Aan het eind van de dag zoek je een kampeerplek op, klap je je tent uit en zit je onder een heldere sterrenhemel bij je zelfgemaakte kampvuur. Vervolgens klim je in je tent en slaap je op het dak van je ‘eigen’ auto met dierengeluiden op de achtergrond. Extra handig: de volgende ochtend is je tent binnen vijf minuten ingeklapt en reis je verder naar de volgende campsite.

Kamperen in Namibië

Wil je meer inspiratie?

Ook interessant: dit zijn de allergaafste roadtripbestemmingen. Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan onze top 6 unieke slaapplekken en activiteiten.

Twijfel je nog naar welke bestemming jouw volgende reis gaat? Maak dan gebruik van onze bestemmingswijzer. Wil je graag meer weten over je favoriete bestemming? Vraag dan onze insidertips aan!