Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

Mooiste treinroutes

15x de mooiste treinroutes ter wereld

blog

Er zijn zó veel schitterende treinroutes dat we eigenlijk niet zo goed weten waar we moeten beginnen. Maar we doen in elk geval een poging! Ter inspiratie voor je volgende (rond)reis of simpelweg omdat je die gele NS-treinen nu wel een keer gezien hebt, zetten we nu vijftien van de mooiste treinroutes ter wereld op een rij. Reis mee van Moskou naar Peking, over de Copper Canyon in Mexico en naar de Gouden Tempel in Amritsar, Indonesië.
Decorative torn edge
Treinroute Lapland

1. Poolcirkel Express

Lapland is een magische bestemming voor alle sneeuwliefhebbers, maar er is ook een magische trein waar de meeste van ons over gehoord hebben. Vanuit Luleå ga je in ongeveer 4,5 uur dwars door het witte landschap met de Poolcirkel Express. Je komt 200km boven de poolcirkel en eindigt in Kiruna. Tijdens de treinroute lijkt het net alsof je echt in de film The Polar Express zit, kijkend door het raam naar de besneeuwde wereld.

treinroute Ella

2. Van Kandy naar Ella in Sri Lanka

Volgens velen de mooiste treinrit van Sri Lanka: de rit van Kandy naar Ella. Dwars door een indrukwekkend berglandschap langs spectaculaire dieptes en vergezichten. De rit duurt zo’n zeven tot acht uur, maar vliegt gegarandeerd voorbij. De treinrit door de heuvels vol theeplantages is volgens velen een van de mooiste treinritten ter wereld. Onderweg zie je een heuvelachtig landschap, theeplantages zo ver je kan kijken en hier en daar een schattig dorpje.

3. Dodenspoorlijn in Thailand

Vanuit Bangkok reis je naar de Hellfire Pass, de kloof die werd uitgehakt voor de Birmese Dodenspoorlijn. Deze spoorlijn in Thailand ‘dankt’ zijn naam aan het feit dat er tijdens de aanleg gemiddeld 75 arbeiders per dag stierven tijdens het werk. In totaal stierven er tijdens de aanleg 15.000 krijgsgevangenen aan uitputting, ziekte en ondervoeding. Niet de meest ‘gezellige’ naam voor deze 415 kilometer lange treinroute, maar een tocht hieroverheen is gegarandeerd een bijzondere, indrukwekkende en vooral unieke ervaring.

Treinroute Rusland

4. Trans-Siberische spoorlijn

Met een lengte van 9289 kilometer is de Trans-Siberische spoorlijn ronduit indrukwekkend. Deze transcontinentale treinroute strekt zich uit van Moskou dwars door Siberië naar Vladivostok. Waar het lijkt alsof Siberië alleen maar ontzettend koud is, heeft het land juist een extreem landklimaat, met weliswaar zeer strenge winters maar ook erg warme zomers. Het verschil tussen de laagste en hoogste temperatuur ooit gemeten bedraagt meer dan 100°C! Je reist over de Trans-Siberische spoorlijn met de Trans-Siberië Express en ziet ondertussen schilderachtige landschappen en uitgestrekte (in de winter bevroren) meren.

Mongolië treinroute

5. Trans-Mongolië Express

Als we de Trans-Siberië Express noemen, mag de Trans-Mongolië Express ook niet ontbreken: de belangrijkste treinroute van Mongolië en een aftakking van de Trans-Siberische spoorlijn. Deze spoorlijn is weliswaar ‘slechts’ 1810 kilometer lang, maar biedt alsnog flinke uitdagingen en afwisseling onderweg: je doorkruist namelijk een mix van extreme landklimaten, woestijnklimaten, een steppeklimaat en een hooggebergteklimaat. De Trans-Mongolische spoorlijn is (over land) de kortste weg om van Moskou naar Peking te reizen. Combineer je de Trans-Mongolische spoorlijn met de Trans-Siberische spoorlijn, dan doorkruis je tijdens je reis zeven tijdzones!

Trainreis Peru

6. Treinreis naar Machu Picchu

Vanuit Ollanta, Peru reis je in zo’n twee uur naar Aguas Calientes: een klein dorp vanwaaruit de bussen naar Machu Picchu vertrekken. Al boemelend rijd je via kleine dorpjes en beboste bergen, omringd door de natuur. Met als kers op de taart natuurlijk een bezoek aan Machu Picchu.

Hai Van pass Treinroute

7. Van Hué naar Hoi An in Vietnam

De treinroute van Hué naar Hoi An in Vietnam gaat gaat over de Hai Van Pass: voor veel mensen bekende als ‘dé’ route van Top Gear. Het is een rit van 2,5 uur waarbij je continu van links naar rechts zit te kijken, want je hebt een prachtig uitzicht over de bergen aan de ene kant en de zee aan de andere kant.

Treinreis Canada

8. The Rocky Mountaineer in Canada

Yes, zoals de naam al doet vermoeden reist deze treinroute dwars door de Rocky Mountains in Canada. Tijdens deze reis van 16 dagen reis je van Toronto naar Vancouver. Onderweg glijdt de overweldigende natuur van Canada aan je voorbij en breng je een bezoek aan de bekende trekpleisters zoals de Niagara Falls. In het Jasper National Park kun je oog in oog komen te staan met wolven, beren en elanden. In dit park is het tevens mogelijk een bezoek te brengen aan de top van de Rocky Mountains.

9. Per trein naar de Golden Temple in Amritsar

In India reis je vanuit Delhi naar Amritsar, de heilige stad van de sikhs: te herkennen aan hun kleurige tulbanden en lange baarden. Het complex van de Golden Temple is de grootste trekpleister. De glanzend gouden tempel ligt in een grote vijver en is in de avond sprookjesachtig verlicht. Onderweg naar Amritsar zie je een frisgroen landschap aan je voorbijtrekken terwijl de trein langzaam voort boemelt.

trein Australië

10. Spirit of the Outback in Australië

De Outback in Australië ontdekken zonder de immense afstanden af te leggen per auto doe je met het treintraject met de fameuze naam ‘Spirit of the Outback’. Deze treinroute voert je over 1325 kilometer spoor, dwars door de Australische woestijn van de provincie Queensland. De trein rijdt tussen Brisbane en Longreach.

11. The Ghan in Australië

Misschien nog wel bekender dan de ‘Spirit of the Outback’ is ‘The Ghan’: een treinroute van Adelaide via Alice Springs naar Darwin door het ‘rode’ hart van Australië, met een totale lengte van 2929 kilometer. De vroegere naam van ‘The Ghan’ was Afghan Express en is ontleend aan de uit Afghanistan geïmporteerde kamelen die vroeger het transport over die route verzorgden.

Mexico Treinroute

12. Dwars door de Copper Canyon in Mexico

De Copper Canyon in Mexico is een canyon die (officieus) nog groter is dan de Grand Canyon in Amerika, want hij bestaat eigenlijk uit zeven aaneengesloten kloven. Met de trein reis je over de Chihuahua al Pacífico-spoorlijn dwars door de kloof: over 39 bruggen, door 86 tunnels en langs de meest fotogenieke nederzettingen en gehuchten die je ooit hebt gezien. Onderweg zie je eindeloze vergezichten, oneindig diepe dalen, koperkleurige rotswanden (waar de Copper Canyon zijn naam aan dankt) en talloze desolate vlakten.

trein Nieuw Zeeland

13. TranzAlpine naar Arthurs Pass

Vanuit Christchurch, Nieuw-Zeeland kun je een van de mooiste treinroutes ter wereld maken. De TranzAlpine gaat van Christchurch aan de oostkust naar Greymouth aan de westkust en stopt onderweg in Arthurs Pass. Onderweg ontdek je open vlaktes met boerderijen en schapen voordat de machtige ‘Southern Alps’ in zicht komen. Tijdens de klim boemelt de trein over stalen bruggen die diepe ravijnen overbruggen.

trein Amerika

14. Met de trein door Oost-Amerika

Boston, New York, Philadelphia en Washington met de trein: weer eens wat anders dan een selfdrive rondreis in Amerika! Loop de Freedom Trail in Boston, proef de Philly Cheesesteak tijdens de foodtour in Philadelphia, verken The Big Apple en eindig na twaalf dagen ‘in the nation’s capital’. Onderweg zie je het Amerikaanse landschap aan je voorbijtrekken: veel leuker dan met binnenlandse vluchten waarbij je meteen boven de wolken zit!

Zwitserland Trein

15. De Glacier Express in Zwitserland

De Glacier Express is een panoramatrein die in Zwitserland rijdt tussen Zermatt en Sankt Moritz. De volledige rit is 290 kilometer lang, maar duurt ruim 7,5 uur. Genoeg tijd om te genieten van de prachtige berglandschappen die je onderweg passeert!

background-pattern