Riksja Travel Bouw je eigen reis

Naar boven

Noord Europa

6x handige fotografietips voor tijdens je reis

blog

Het noorderlicht, walvissen die een duik naar het diepe maken of een mooie ondergaande zon. Het zijn typisch van die momenten die je voor eeuwig zou willen vastleggen. Met een aantal handige fotografietips helpen we je graag verder op weg zodat jij straks met de mooiste foto's thuiskomt.
Decorative torn edge

1. Oefen van tevoren met je toestel

Heb je net een nieuwe camera of is het alweer even geleden dat je fotocamera uit de tas hebt gehaald? Ga dan voordat je op vakantie gaat naar buiten en oefenen. Je hebt in Nederland onwijs veel mooie plekken waar je uitgebreid kunt oefenen met je toestel. Zo ben je goed voorbereid als je op reis gaat en mis je geen enkel moment!

2. Gebruik de regel van derden

Zet het onderwerp van je foto niet in het midden en durf met je compositie te spelen. Je kunt hier voor de regel van derden aan houden. Je verdeelt je foto horizontaal in drie gelijke vlakken en verticaal ook. Je onderwerp plaats je op een kruising van de vlakken. Wist je dat het menselijk oog vaak naar de linkerbovenhoek wordt getrokken?

3. Let op licht

Als je foto’s maakt, kijk dan altijd naar de stand van de zon. Je wil liever niet dat je in de zon fotografeert, maar als je jouw reisgezelschap tegen de zon in laat kijken is dat ook niet ideaal. Het meest mooie licht heb je ’s ochtends vroeg of in de namiddag. Flitsen is, vooral buiten, echt een no go en haalt sfeer uit je foto’s. Laat je flitser dus lekker thuis, dat scheelt weer wat gewicht in je koffer.

4. Neem een statief of selfiestick mee

Sta je op een supermooie plek en heb je het geluk dat je daar ook nog helemaal alleen staat, dan is het handig als je een statief of een selfiestick bij je hebt. Zo kun je ook leuke foto’s samen met je reispartner maken. Een statief is overigens ook handig om superscherpe foto’s te maken, maar ook voor een specifieke compositie of als je het noorderlicht wil fotograferen. Ga je met het vliegtuig? Dan zijn er ook kleinere en minder zware statieven die je kunt gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de Joby Gorillapod.

5. Maak van tevoren een selectie

Het is totaal niet erg om veel foto’s te schieten, maar vaak heb je bij thuiskomst geen zin meer om jouw duizenden foto’s van hetzelfde gebouw uit te zoeken. Maak daarom jouw selectie al op vakantie zelf. Staat jouw partner net te douchen of ben je ’s avonds op het balkon nog aan het nageniet van je dag? Pak je camera erbij en delete de foto’s die mislukt zijn. Dat scheelt je enorm veel werk bij thuiskomst.

6. Met je telefoon kun je al heel veel

Geen spiegelreflexcamera? Met een smartphone kun je tegenwoordig ook al heel veel! Je vindt op Youtube genoeg filmpjes met uitleg hoe je mooie foto’s met je eigen telefoon kunt maken.

Tips voor telefoon fotografie.

Dit vind je mogelijk ook interessant:

background-pattern