Vier bouwwerken uit de oudheid die je gezien moet hebben

blog

Geschreven op
donderdag 25 oktober
Geschreven door
Delen op social media

Ben jij een geschiedenisliefhebber en zoek je tijdens een vakantie altijd naar historische bezienswaardigheden? Of houd jij van authentieke bouwwerken met een verhaal? Maaike van reisblog Travel a Lut heeft er inmiddels heel wat tijdens haar reizen bezocht en deelt haar favorieten.

Maya-ruïnes in Palenque, Mexico

“Hoewel menig reiziger dol is op Chichen Itza in Mexico, de bekendste Maya-ruïne ter wereld, besloot ik om deze juist niet te bezoeken. Waarom niet? Naast dat je tussen hordes mensen loopt, kun je het bouwwerk ook niet beklimmen. Logisch, want je wilt natuurlijk niet dat zo’n belangrijk stuk geschiedenis uiteindelijk in elkaar stort. Toch doet het wel afbreuk aan de ervaring. Daarom besloot ik andere Mexicaanse Maya-ruïnes te bezoeken: die nabij Valladolid, Tulum en Palenque. Met name de ruïnes van Palenque vond ik fantastisch; het complex is enorm, je kunt bijna alle – zo niet alle – bouwwerken beklimmen en terwijl jij boven op de tempel staat, hoor je brulapen achter je tekeergaan. Bovendien is dit complex nog lang niet zo toeristisch, waardoor je het nog enigszins voor jezelf hebt.”

Angkor Wat bij Siem Reap, Cambodja

“Ik was slechts vijftien toen ik Angkor Wat in Cambodja bezocht. Ik was – geheel zoals het betaamt – een nogal ongeïnteresseerde puber, dus geschiedenis boeide me op dat moment bar weinig. Maar Angkor Wat blies me omver. Ik vond het indrukwekkend, prachtig en groots. Niet voor niets is het Cambodjaanse bouwwerk uitgeroepen tot wereldwonder. Je kunt urenlang ronddwalen door het complex en niet verveeld raken. Mijn tip? Ga hier tijdens zonsopgang of -ondergang heen, als het niet zo druk is en de lucht de mooiste kleuren vertoont.”

Borobudur op Java, Indonesië

“Tijdens een rondreis door Java bezocht ik zowel de Prambanan als de Borobudur, twee indrukwekkende bouwwerken uit de oudheid. Hoewel ik de Prambanan al fantastisch vond, kon ik m’n geluk niet op tijdens mijn bezoek aan de Borobudur. Deze gigantische tempel bestaat uit negen etages vol stoepa’s en boeddhabeelden. Het bouwwerk ligt te midden van een groen landschap en het uitzicht is dan ook prachtig. Vulkanen op de achtergrond, dichtbegroeide bossen en zelfs rijstvelden: het is een waar sprookje.”

Ciudad Perdida, Colombia

“Ik moest vier dagen lang hiken door de Colombiaanse Sierra Nevada om bij de Ciudad Perdida te komen, maar het was het dubbel en dwars waard! De hike naar de Verloren Stad – de Nederlandse vertaling van Ciudad Perdida – alleen al was een waar feestje: glooiende heuvellandschappen, groene valleien, ruige bergen en jungle tekenen dit gebied. En de oude stad zelf? Heel interessant! Wist je bijvoorbeeld dat hier nog steeds ceremonies worden gehouden en dat de leider van de Tayrona-stam hier nog steeds leeft met zijn vrouw en kinderen? Ik heb de kans gekregen om hem en zijn vrouw te ontmoeten, erg bijzonder!”

Maaike is momenteel op wereldreis. Op haar reisblog Travel a Lut deelt ze haar beste tips. Wil je haar reis volgen? Vergeet dan niet op haar Instagram-account te kijken, waar ze haar mooiste reisfoto’s deelt!