Alle wereldwonderen afgestreept? Zeven waardige alternatieven

blog

Geschreven op
woensdag 24 februari
Geschreven door
Delen op social media

Toegegeven, de 7 wereldwonderen die in 2007 door het grote publiek verkozen werden tot de meest bijzondere constructies wereldwijd, moet je gezien hebben. Van de Taj Mahal en de Chinese Muur tot het Christusbeeld en Machu Picchu: ze bieden genoeg excuses om de wereld af te struinen. En wij zijn dol op dat soort excuses. Maar wat doe je nou als je die allemaal gezien hebt? Nou, dan verzin je er gewoon zeven bij! Wat ons betreft doen deze maaksels absoluut niet onder voor de New 7 Wonders of the World!

#1 Angkor Wat, Cambodja

angkor wat

Een Cambodjaans tempelcomplex dat maar liefst 5.000 voetbalvelden groot is en dat al sinds de twaalfde eeuw standhoudt: dat is op zichzelf al de moeite waard. Heel Angkor Wat bezichtigen is geen doen en een gids is aan te raden – tenzij je er natuurlijk van houdt om bij zonsondergang in blinde paniek de uitgang te moeten vinden. Voordeel van een gids is ook dat hij je mee kan nemen naar de minder toeristische maar even spectaculaire beelden, reliëfs en tempels, die veelal overgroeid en omvergeduwd worden door woudreuzen.

Naar Riksja Cambodja

#2 Paaseiland, Chili

zonsondergang Paaseiland

Misschien is wel niets zo kenmerkend voor een (ei)land als de Moai zijn voor Paaseiland. Bijna 900 beelden staan verspreid over het eiland, maar het meest bekend zijn de zeven op rij die over zee uitkijken. Vermoedelijk zijn de vulkanische beelden vervaardigd in de elfde eeuw. Dat moet je een keer in je leven gezien willen hebben. Ben je uitgekeken, dan kun je lekker ontspannen in het zwembad of op het bountystrand, een fietstocht maken of nog actiever: de Rano Kaovulkaan beklimmen. Zorg in ieder geval dat je de beeldenrij ook bij zonsondergang bewondert, als de zon de koppen in vuur en vlam zet.

Naar Riksja Chili

#3 Bagan, Myanmar

josien-myanmar

Alsof Myanmar als meest rustiek stukje Azië niet al bewonderenswaardig genoeg is, herbergt het ook nog eens een van de meest indrukwekkende tempelcomplexen ter wereld. In Bagan staan meer dan drieduizend tempels, stupa’s en kloosters uit de elfde tot dertiende eeuw verspreid over een gebied dat meer dan veertig vierkante kilometer dekt. Wat een spectaculair gezicht! Als je dacht dat je ze allemaal zou kunnen bezoeken wensen we je veel succes, maar er zijn gelukkig goede alternatieven: stap op de mountainbike of e-bike en trap door de tempelvallei. Zo kun je lekker dwalen op zandpaden en langs akkers en hier en daar een afgelegen tempel binnenstappen. Wil je jezelf helemaal trakteren, stap dan in een luchtballon zie vanuit de lucht hoe de zonnestralen de toppen van de stupa’s likken. Onvergetelijk.

Naar Riksja Myanmar

# 4 Nazcalijnen, Peru

Peru Bolivia Nasca-Vogel

We zijn dol op mysteries! Vooral als je ze zelf kunt gaan bekijken. De Nazcalijnen in Peru zijn daar een perfect voorbeeld van: enorme lijnen zijn in het gortdroge landschap gekerfd. De meest aannemelijke verklaring is dat de lijnen gecreëerd zijn door een pre-Columbiaanse beschaving om hun goden te vereren. Vanaf de grond maakt het eigenlijk weinig indruk, maar als je in een vliegtuigje stapt, zie je pas hoe spectaculair de tientallen geogliefen en lijnenspellen zijn. Koppel je bezoek meteen aan het woestijnkerkhof Chauchilla uit de late Nazcaperiode: midden in de woestijn ligt een bizarre verzameling aan schedels, botten en kleding.

Naar Riksja Peru

# 5 Borobudur, Indonesië

Naamloos-4

Ja ja, het is wel wéér een tempelcomplex met stoepa’s, maar wat voor één! De Borobudur, midden op het Indonesische eiland Java, is niet voor niets opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het lijkt met zijn 123 bij 123 meter één grote stoepa, maar bestaat in feite uit meerdere stoepa’s. De negen etages tellende tempel torent met 42 meter boven het landschap uit en als je je tussen de stoepa’s nestelt, kun je genieten van het serene uitzicht over de mystieke tempels. Combineer je bezoek met een fietstocht door het omliggende landschap en peddel door dorpjes, langs rijstterrassen en tussen bananenbomen.

Naar Riksja Indonesië

# 6 Tikal, Guatemala

tikal

Op de originele lijst van wereldwonderen staat het Mexicaanse Chitzèn Itza opgenomen. Terecht, maar daardoor is die Mayastad ook heel erg populair onder toeristen. Stiekem vinden wij Tikal in Guatemala leuker en gelukkig is het ook uitstekend te bezoeken tijdens een rondreis door Midden-Amerika. Het is de grootste Mayaruïne van Latijns-Amerika en ligt midden in de tropische jungle. Je wordt tijdens je bezoek aan het complex vergezeld door toekans, brulapen en neusbeertjes. Ga zo vroeg mogelijk, als de mist nog tussen de ruïnes hangt en de hitte nog niet is toegeslagen. Klim omhoog tot je ver boven de boomtoppen staat en zie hoe de mist wegtrekt en de dag begint.

Naar Riksja Guatemala

# 7 Potalapaleis, Tibet

china tibet-175

Alleen de locatie al maakt het uniek: verscholen tussen de hoogste bergen ter wereld, om maar liefst 3.600 meter hoogte, ligt de heilige stad van de Tibetanen: Lhasa. Hier zetelt het voormalige winterpaleis van de Dalai Lama, Potala. Het meer dan 130.000 vierkante meter omvattende bouwwerk torent uit boven de stad op een heuvel en is pas te bezoeken sinds de geestelijk leider in ballingschap in India woont. Houd er rekening mee dat je een paar dagen neemt om te wennen aan de hoogte, voordat je begint aan de klim naar boven. In de omgeving van Lhasa vind je ook de Jokhang Tempel – het spirituele hart van Tibet – en Drepung en Sera Monastery, kloosterscholen voor Tibetaanse monniken.

Naar Riksja Tibet