Riksja China & Tibet

Naar boven

Tashi Delek: Welkom in Lhasa!

bouwsteen

 • Reisschema:
  Lhasa
 • Reisduur:
  5 dagen / 4 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 1.050,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  vervoer, gids en excursies
✓ Bezoek het wereldberoemde Potala paleis

✓ Programma vol kloosterbezoeken

✓ Jokhang tempel en de Barkhor markt

✓ Overnachtingen in sfeervol Tibetaans hotel of hostel

vrouw met molen lhasa china
Decorative torn edge

Dag 1 Lhasa, aankomst – je slaapt op ruim 3600 m.

Bij landing op het vliegveld van Lhasa zie je bij goed weer de uitgestrekte Himalaya onder je door schieten. Kom je met de Himalaya Express aan dan staan je gids en chauffeur na de permit-check voor je klaar. In een uur rijd je naar de oude binnenstad van Lhasa.

Lhasa is met 3600 meter het laagste punt in Tibet. Een groot deel van reizigers heeft bij aankomst al snel hoofdpijn. Doe rustig aan en drink veel water, zo’n 3 liter op de eerste dag zal hoogteziekte verschijnselen verminderen. Je paspoort wordt ingenomen omdat de lokale agent hem nodig heeft om je te registeren om het Potala paleis in te mogen. Je hebt je paspoort dezelfde of de volgende dag weer terug. Je hotel of hostel ligt in het oude centrum van de stad. Wandel nog wat of strijk neer in een van de gezellige restaurants rondom de Barkhor markt.

Decorative torn edge

Dag 2 Lhasa, verblijf

Vandaag plannen we niets in. Het is echt belangrijk dat je rustig aan doet, vaak slaap je de eerste nacht onrustig en heb je toch wat last van hoofdpijn of ben je moe. Beklim deze dag dan ook nog niet het Potala paleis, maar bezichtig de stad op je eigen gemak. Loop bijvoorbeeld de Kora (ronde) rondom de Jokhang Tempel, die je morgen met je gids bezoekt. Pelgrims uit het hele land en daarbuiten komen te voet naar de tempel. Ze leggen honderden kilometers af, zich onderweg om de paar meter knielend en uitstrekkend. Het is een bizar gezicht wanneer je ze langs de desolate wegen van Tibet meter voor meter vooruit ziet schuifelen. Hier maak je de mooiste foto’s. Vooral bij het vallen van de avond leven de straten rondom de tempel op.

Decorative torn edge

Dag 3 – 4 Lhasa, verblijf en bezoek Potala en kloosters

Vandaag word je opgehaald door je chauffeur en gids, die de hele dag bij je blijven. Sinds een tijdje is een reservering nodig om het Potala paleis te bezoeken, je kunt er niet zomaar meer in. De gids haalt de entreebewijzen voor je op, waarop staat hoe laat je naar binnen mag. De dagindeling hangt hier vanaf.

We proberen te regelen dat je ’s morgens het Potala paleis bezoekt. Bij het naar binnen gaan betaal je altijd nog de entree van ca. € 15,-. Het Potala stamt uit 1600 en staat op een heuvel boven de stad. Het was de verblijfplaats van de geestelijke leider van de Tibetanen, de Dalai Lama. Sinds hij in ballingschap in India leeft  – door de annexatie van Tibet aan China (China erkent hem niet als leider) – is het enorme complex open voor toeristen. Het uitzicht aan de voorkant maakt een onvergetelijke indruk. Je bent zo’n twee uur onderweg om de kamers, tempels en kapellen te bekijken. ’s Middags breng je nog een bezoek aan de Jokhang tempel en de Barkhor-markt.

Decorative torn edge

De volgende dag bezoek je naar het Drepung- en Sera klooster. In deze kloosters wordt een groot aantal Tibetaanse monniken opgeleid. Bij het Sera klooster kun je de zogenaamde ‘debating session’ van de monniken bijwonen, waarbij de monniken hevig met elkaar debatteren over ingewikkelde filosofische kwesties. Een sessie die je nergens anders ter wereld ziet. Als je nog tijd en puf over hebt kun je in overleg met de gids nog naar het Norbulinka-paleis – het zomerverblijf van de Dalai Lama. Aan het einde van de dag wordt je weer afgezet bij je hotel voor je laatste nacht in Lhasa.

De meeste reizigers komen samen in de restaurants waar internationaal eten wordt geserveerd. Doe eens gek en stap ook eens een Tibetaans restaurant binnen, je kan hier goedkoop eten en je gids kan je helpen met de bestelling. De Tibetaanse momo’s waren onze favoriet.

Decorative torn edge

Het bijzondere Ganden klooster, op 35 km buiten Lhasa, kun je met een extra nacht in Lhasa bezoeken. Het klooster ligt op een dramatische plek bovenop een klif en is de basis van de Gelukpa sekte van het Tibetaanse boeddhisme. De monniken dragen gele of zwarte kappen. Wanneer je de Kora rondom het Ganden loopt, heb je uitzicht over de Kyichu Vallei en besneeuwde toppen in de verte. De kosten van de excursie zijn € 65,- per persoon.

Dag 5 Lhasa, vertrek

De bouwsteen eindigt vandaag. Leer Tibet beter kennen tijdens Over het dak van de wereld of reis in vijf dagen naar Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Of reis vanuit hier terug naar China, voor je reis terug naar huis.

Decorative torn edge

Praktische tips

Hoogteziekte

Bij aankomst merk je meteen dat je in het hoogst gelegen land ter wereld bent. Door de ijle lucht krijgt je lichaam minder zuurstof, waardoor  je sneller gaat ademen en ook sneller buiten adem raakt. Wanneer je ook last krijgt van hoofdpijn, slapeloosheid, geen eetlust of misselijkheid kan het zijn dat je hoogteziek bent. Reken op 3 dagen (we overdrijven niet) om te wennen aan de hoogte.

Geld

Je vindt alleen pinautomaten in Lhasa en Shigatse, de twee grootste steden van Tibet. Houd altijd wat cash geld achter de hand, in geval van nood. Ook in Tibet is de yuan het betaalmiddel. Wij raden aan om bij de Bank of China te pinnen. Hier kun je gewoon terecht met je pinpas met Maestro of Cirrus-logo.

Eten

Overal in Lhasa ruik je dezelfde intrigerende geur, namelijk die van yak en wierook. Met zijn lange haren en kleurrijke versieringen is de yak misschien wel het bekendste icoon van Tibet en wordt er van deze status gretig gebruik gemaakt. Van yakburgers tot broodjes yakboter met yakkaas, yakboterthee of yakmelk. Je kan het zo gek niet bedenken of het is gemaakt van yak.

Shoppen

Op de Barkhor vind je de mooiste souvenirs, zoals gebedsmolens, gebedsvlaggetjes en prachtige sieraden. Kijk wel kritisch naar wat je koopt en ding – altijd met een glimlach – af.

 

Decorative torn edge
torn-edge

Tashi Delek: Welkom in Lhasa!

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Dagexcursie naar het Ganden klooster

 • Reissom:
  € 92,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Gids en vervoer

Vanuit Lhasa bezoek je vandaag het Ganden klooster. Goed voor de hoogteopbouw en prachtig om te bezoeken. Het klooster ligt op een dramatische plek bovenop een klif en is de basis van de Gelukpa sekte van het Tibetaanse boeddhisme. De monniken dragen gele of zwarte kappen. Als je hier bent, loop dan de Kora om het klooster. De uitzichten over de Kyichu Vallei en de besneeuwde toppen in de verte maken de inspanning meer dan goed. In het grote klooster zie je veel monniken en met een beetje geluk zijn er ceremonies waarbij veel geprevel en de gong centraal staan. Erg indrukwekkend! Aansluitend rijd je terug naar Lhasa, waar je nog een nachtje slaapt.

Decorative torn edge
Variant
2

Dagexcursie naar het Yamdrok Tso

 • Reissom:
  € 156,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Gids en vervoer

Vanuit Lhasa vertrek je vroeg in de ochtend naar Yamdrok Tso. Na twee tot drie uur rijden door het hoogland van Tibet arriveer je bij deze bijzondere plek. Voor de Tibetanen is dit een van de heilige meren en dus een belangrijke plaats. De witte toppen van de bergketen tekenen fel af tegen de diepblauwe kleur van het meer. Rondom het meer treft je pelgrims die de enorme bedevaarttocht afleggen om het meer. Beklim het uizichtpunt bij Kamba La. Als je hier staat bij te komen en na adem hapt word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht. Na je bezoek brengen we je weer terug naar Lhasa, waar je nog een nachtje slaapt.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

bouwsteen

Over het dak van de wereld

 • Lhasa – Samye – Gyantse – Shigatse - Lhasa
 • 5 dagen / 4 nachten
 • vanaf € 1.395,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Overland naar Everest

 • Lhasa – Gyantse – Sakya – Rombuk – Everest Base Camp – Shigatse - Lhasa
 • 5 dagen / 4 nachten
 • vanaf € 1.915,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern