Over het dak van de wereld
Bouwsteen✓ Tibetaanse monniken en het boeddhistische geloof
✓ Bezoek aan het Yamdrok Tso
Dag 1 Lhasa – Samye
Reistijd: 5 uur, 225 km, je slaapt op 3630 m.
Vandaag vertrek je op een van de mooiste trips ter wereld. Je verlaat Lhasa vroeg in de ochtend met een chauffeur en gids en gaat op weg naar Samye. De weg volgt de Yarlung Tsangpo rivier, ook wel de heilige Bhramaputra genoemd. Deze rivier wordt breder en breder en vormt later in India de machtige Ganges. Onderweg zie je Tibetanen in bootjes en rijd je langs indrukwekkende zandduinen.
Als de zandduinen kleiner worden rijd je verder door een woestijnachtig landschap met af en toe een teken van leven in de vorm van groene bomen in de rivierbedding.
In de middag kom je aan in Samye. Het klooster van Samye is voor toeristen opengesteld. Het klooster is rond 780 gesticht door boeddhisten om zich te bevrijden van demonen die de invoering van het boeddhisme in Tibet zouden belemmeren. Samye was het eerste klooster in Tibet waar Tibetanen tot monnik konden worden opgeleid. Binnen is de sfeer betoverend door het zachte geprevel van monniken en de brandende kaarsen gemaakt van yakboter.
Je overnacht in Samye in een guesthouse met eenvoudige voorzieningen.
Dag 2 Samye – Gyantse
Reistijd: 7 tot 8 uur, 430 km, je slaapt op 3980 m.
Vandaag reis je verder naar Gyantse. Ben je de brug over de Yarlung Tsangpo eenmaal over dan verandert de onverharde weg in een goed geasfalteerde weg. Onderweg zie je enkele bijzondere boeddhistische kloosters, pittoreske dorpen, woonkampen tegen de glooiende berghellingen en nomaden die met hun yaks rondtrekken. Na een tijdje komt de top van de eerste pas, de Kamba La, in zicht. Het is een lange klim naar boven, maar het uitzicht maakt alles goed.
Op de pas van 4990 meter hoog, heb je uitzicht op het azuurblauwe Yamdrok Tso, een van de vier heilige meren in Tibet.
Dit enorm hooggelegen meer, gelegen op 4480 m. heeft de vorm van een schorpioen. Uiteraard ontbreken op deze pas de gebedsvlaggen niet en kun je er zelf ook een paar ophangen. Er wordt gestopt voor de lunch in een van de ´wild west´dorpen die je onderweg passeert. Daarna rijd je door naar de volgende pas, de Kora La van 5045 meter. Vanuit hier zie je de eerste echt hoge bergtoppen en gletsjers, van ruim 7000 meter.
Aan het eind van de middag bereik je Gyantse (3950 meter). Je verblijft er in een kamer met eigen douche en toilet. Als je zin hebt loop dan nog even het stadje in. Het oude deel nabij het klooster lijkt een terugblik in het verleden.
Gyantse was vroeger een belangrijke handelspost op de route tussen India, Sikkim, Bhutan, Tibet en China. ’s Morgens bezoek je het Pelkor Chode Klooster en de Kumbum Stupa. De Kumbum Stupa ( “huis met 100.000 Boeddha beelden”) wordt niet alleen beschouwd als een schitterend museum, maar ook als het prachtigste bouwkundige wonder van Tibet.
Dag 3 Tibet kloosters: Gyantse – Shigatse
Reistijd: 1,5 uur, 100 km, je slaapt op 3840 m.
In het fort, Gyantse Dzong, hielden de Engelsen onder aanvoering van de gevreesde Younghusband, honderden Tibetanen gevangen. Het is een stevige klim, maar eenmaal boven heb je een magnifiek uitzicht, wat de moeite meer dan waard maakt. Beneden zie je het dorp liggen.
De afdaling gaat snel en nadat je geluncht hebt en in het hotel je spullen gepakt, vertrek je ’s middags via de Nyangchu vallei naar Tibet’s tweede stad, Shigatse.
Dag 4 Shigatse – Lhasa
Reistijd: 6 uur, 280 km, je slaapt op 3600 m.
Shigatse, met zo’n 40.000 inwoners, ligt op 3840 meter hoogte. Het is de plek van het Tashilhunpo Monastery, waar een gigantische stupa van goud de graftombe van de vierde Panchen Lama markeert. Een heilige plek en het belangrijkste klooster van de Gelukpa orde.
Hier wonen nog ongeveer 600 Tibetaanse monniken. Je bekijkt het klooster met de gids. Wil je daarna nog actief zijn, beklim dan de berg waar het klooster tegenaan is gebouwd. Bovenop wapperen vele gebedsvlaggen. Bij de wandeling omhoog kom je eerst langs de kora, het pelgrimspad met gebedsmolens, waar de pelgrims hun mantra bidden en de molens in beweging houden. Over de inmiddels goed geasfalteerde Friendship Highway reis je in de middag terug naar Lhasa. Bij aankomst eindigt deze bouwsteen. Omdat de meeste vluchten ’s morgens uit Lhasa vertrekken, heb je soms nog een overnachting in Lhasa nodig, voordat je verder kunt reizen.