Riksja China & Tibet

Naar boven

Overland naar Everest

bouwsteen

 • Reisschema:
  Lhasa – Gyantse – Sakya – Rombuk – Everest Base Camp – Shigatse - Lhasa
 • Reisduur:
  5 dagen / 4 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 1.915,- p.p. bij 2 personen
 • Reisperiode:
  mei - oktober
 • Opmerking:
  alleen in combinatie met verblijf in Lhasa
✓ Bezoek aan de Mount Everest

✓ Aanschouw de berg vanaf het uitzichtspunt in Rongbuk

✓ Reis over bergpassen van 5000 meter

✓ Overnachtingen in eenvoudig guesthouses
Decorative torn edge

Dag 1 Lhasa – Gyantse

Reistijd: 8 uur, 260 km, je slaapt op 3980 meter

Vandaag vertrek je uit Lhasa voor de trip van je leven. Je verlaat Lhasa in de ochtend en rijdt naar Gyantse, een rit van slechts 260 km over de inmiddels goed geasfalteerde Friendship Highway. Onderweg zie je boeddhistische kloosters, pittoreske dorpen en nomaden die met hun yaks rondtrekken.

Na een tijdje komt de top van de eerste pas, de Kamba La, in zicht. Op de pas (4795 meter) heb je uitzicht op het azuurblauwe Yamdrok-Tso, een van de vier heilige meren in Tibet.

Decorative torn edge

Uiteraard ontbreken de gebedsvlaggen hier niet en kun je er zelf ook een paar ophangen. Er wordt gestopt voor de lunch in een van de ‘wild west’ dorpen die je onderweg passeert. Daarna rijd je naar de volgende pas, de Kora-La van 5045 meter. Je ziet hier de eerste echt hoge bergtoppen en gletsjers, van 7000 meter en hoger.

Aan het eind van de middag bereik je Gyantse (3950 meter). Gyantse was vroeger een belangrijke handelspost op de route tussen India, Sikkim, Bhutan, Tibet en China.

Je verblijft in een eenvoudig guesthouse met eigen douche en toilet, gelegen aan de hoofdstraat. Als je zin hebt loop dan nog even het stadje in of doe het rustig aan. De 250 meter hoogteverschil met Lhasa voel je meestal toch wel.

Decorative torn edge

Dag 2 Gyantse – Sakya

Reistijd: 5 uur, 285 km, je slaapt op 4280 m.

’s Morgens bezoek je het Pelkor Chode Klooster en de Kumbum Stupa in het oude gedeelte van de stad. De Kumbum Stupa (“huis met 100.000 Boeddha beelden”) wordt niet alleen beschouwd als een schitterend museum, maar ook als het mooiste bouwkundige wonder van Tibet. Doe het rustig aan als je de stupa beklimt, maar de hoogte zorgt daar vanzelf voor.

Vervolgens maak je een bijzondere tocht naar Sakya. Daar overnacht je in een eenvoudig hotel en heb je in de namiddag nog tijd om rond te lopen. Het stadje is klein en wordt gedomineerd door de Sakya Gompa, een van de grootste kloosters van Tibet met opvallende kleurstellingen, gebedsmolens en kapellen.

Decorative torn edge

Dag 3 Sakya – Rombuk

Reistijd: 6 tot 7 uur, 250 km, je slaapt op 4900 m.

Vanochtend breng je samen met je gids een bezoek aan de Sakya Gompa. Het klooster is groot en bestaat uit meerdere gebouwen. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht. Daarna is het tijd voor het échte avontuur en verlaat je de bewoonde wereld richting Mount Everest. Je reist door afgelegen hoogvlakten en kleine Tibetaanse boerendorpen. Je passeert enkele van de hoogste bergpassen ter wereld die letterlijk en figuurlijk adembenemend zijn. De typisch Tibetaanse wapperende gebedsvlaggetjes markeren de passen. Hier en daar zie je een herder met zijn yaks, die op de hellingen staan te grazen.

Decorative torn edge

Bij Shegar verlaat je de Friendship Highway en via een onverhard pad vervolg je je weg. Het landschap wordt weidser, de bergtoppen worden witter en aan het eind van de dag kom je aan bij het Rombuk klooster: op 4980 meter het hoogst gelegen klooster ter wereld.

Het guesthouse ligt ernaast. Hier breng je de nacht door in een eenvoudige kamer met gedeeld sanitair. Verwacht dus geen luxe, wel gezelligheid als je ’s avonds in het restaurant je ervaringen deelt met andere reizigers rondom een knapperend haardvuur. Tevens heb je vanaf het terras uitzicht op de Everest.

Decorative torn edge

Dag 4 Hike naar Everest – Shigatse

Reistijd: 6 tot 7 uur, 350 km, je slaapt op 3840 m.

Zet je schrap, dit wordt een zware, maar onvergetelijke ochtend. Vandaag breng je een bezoek aan het uitzichtspunt op de Mount Everest – Qomolangma in het Tibetaans – bij Rongbuk. Met zijn 8852 meter is de Everest de hoogste berg ter wereld. In het basiskamp van Everest verzamelen zich tussen juli en september de durfals van de wereld, voor de gevaarlijke trip naar de top van de wereld. Helaas is het basiskamp voor toeristen gesloten en bezoek je nu het uitzichtspunt bij Rongbuk.

’s Middags ga je weer terug naar de bewoonde wereld. Via Shegar rijd je naar de op een na grootste stad van Tibet: Shigatse, waar je begin van de avond aankomt. Vanavond slaap je weer in een comfortabel driesterrenhotel met douche, toilet en andere faciliteiten.

Decorative torn edge

Dag 5 Shigatse – Lhasa

Reistijd: 6 uur, 280 km, je slaapt op 3600 m.

Met zo’n 40.000 inwoners, is Shigatse de plek van het Tashilhunpo Monastery, waar een gigantische stupa van goud de graftombe van de vierde Panchen Lama markeert. Een heilige plek en het belangrijkste klooster van de Gelukpa orde.

Er wonen nu nog ongeveer 600 Tibetaanse monniken. Je bekijkt het klooster met de gids. Wil je daarna nog actief zijn, beklim dan de berg waar het klooster tegenaan is gebouwd. Op weg naar boven kom je eerst langs de kora, het pelgrimspad met gebedsmolens waar de pelgrims hun mantra bidden en de molens in beweging houden. In de loop van de dag rijd je de bewoonde wereld van Lhasa weer binnen, het einde van een indrukwekkende tocht door Tibet.

Decorative torn edge
torn-edge

Overland naar Everest

Deze bouwsteen is goed te combineren met

vrouw met molen lhasa china
bouwsteen

Tashi Delek: Welkom in Lhasa!

 • Lhasa
 • 5 dagen / 4 nachten
 • vanaf € 1.050,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Over het dak van de wereld

 • Lhasa – Samye – Gyantse – Shigatse - Lhasa
 • 5 dagen / 4 nachten
 • vanaf € 1.395,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
tibet reis namtso nomaden china
bouwsteen

Dwars door de Himalaya naar Nepal

 • Overland van Lhasa (Tibet) naar Kathmandu (Nepal)
 • 6 dagen/ 5 nachten
 • vanaf € 2.145,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
monniken lachend zhongdian china
bouwsteen

Aan de voet van de Himalaya

 • Zhongdian
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf€ 105,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern