Menu background
Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

Tanzania

10x reizen met hart voor de wereld door Afrika

blog

Reizen geeft onvergetelijke ervaringen en brengt je op de mooiste plekken. Maar wat betekent reizen voor de communities waar je op bezoek gaat en voor het klimaat? Wij geloven dat je met reizen de wereld mooier kunt maken, mits je dat verantwoord doet. Reis je met Riksja, dan reis je eerlijk en lokaal. In dit blog lees je 10x hoe we dat doen in Afrika.
Decorative torn edge

1. Verblijf bij de Masai in een eco-camp

Masai

Als je aan onze Kenia-experts vraagt wat hun hoogtepunt is in Kenia zullen ze vaak zeggen dat dit het eco-camp was bij de Masai. Onze lokale partner heeft hier samen met de Masai zelf een superleuk en comfortabel eco-kamp opgezet. Het kamp ligt midden in de savanne, waar je tussen de giraffen slaapt. Met deze overnachting slaap je niet alleen op een heel bijzonder plekje, maar steun je direct de lokale gemeenschap.
Met een clubje Masai-krijgers maak je een wandeling door de savanne en vertellen ze over hun cultuur en verklappen ze hun geheimen over de medicinale werking van planten en bomen. Zo gaan de opbrengsten van jouw verblijf naar het kinderschooltje waar de kinderen van de Masai Engels leren en naar een lokaal project om vrouwen een betere plek in de maatschappij te geven.

2. Fiets Marrakech een stukje schoner en socialer

fietstour Marrakech

Tijdens een fietstour door de straatjes van Marrakech leer je alles over het dagelijks leven van de lokale bevolking en word je geleid door de wirwarstraatjes van de souks en de oude medina met een gids die de stad op haar duimpje kent. Ontdek je Marrakech op deze manier, dan support je gelijk een project dat is opgezet door een Hollandse vrouw. Het project draait om kinderen te leren fietsen en jonge vrouwen op te leiden tot gids of fietsenmaker. Hiernaast stimuleren ze ook nog eens het fietsen om zo van de vervuilende scooters in de stad af te komen. Samen fietsen we dus eigenlijk Marrakech een stukje schoner.

3. Overnacht in community based tented camps in Botswana

Botswana tented camp

Midden in de Okavanga Delta in Botswana regelen wij een superknusse- en leuke lodge voor jou waar je na een dagje dieren spotten in een boomstam heerlijk kunt ontspannen. Wat dit adresje nog leuker maakt is dat het gerund wordt door de lokale gemeenschap en de inkomsten dus direct bij de gemeenschap terechtkomen waarvan zij weer een betere toekomst kunnen bouwen.

4. Ontmoet de Xhosa-bevolking

Wanneer je naar Namibië reist, vinden wij een bezoek aan de San-stam echt een verrijking van je reis. Samen met een gids, die hier is opgegroeid, leer je alles over hun oude en nieuwe tradities tijdens een bushwalk. De San-bevolking gebruikt een kliktaal om met elkaar te communiceren. Gelukkig spreekt de gids deze taal ook en kan hij de gesprekken en verhalen vertalen. Naast de bushwalk breng je ook een bezoek aan hun dorpje en laten ze zien hoe ze nu leven en eet je ’s avonds gezellig een verse maaltijd om het kampvuur. Met deze waardevolle ontmoeting vloeit jouw bijdrage terug naar de stam. Zo draag je bij aan het behoud van het leefgebied en steun je bij het opzetten van een kleuterschooltje.

6. Reis met de trein door Kenia

kenia trein

Wist je dat je vanuit Nairobi een supermooie treinreis kunt maken naar Diani Beach. Je reist op deze manier zo lokaal mogelijk en het is ook nog eens een stuk duurzamer. De treinreis duurt zo’n zeven uur, wat misschien lang lijkt, maar je zult je geen moment vervelen. Je reist door het binnenland van Kenia waar je je ogen uitkijkt op de waanzinnige natuur. Met een beetje geluk spot je zelfs nog een wilddier onderweg.

7. Bezoek de lokale koffieboeren in Tanzania

Tanzania koffieboer

In het dorp ‘Moshi’ bij de Kilimanjaro, zijn de bewoners afhankelijk van de koffieteelt voor hun levensonderhoud. Aangekomen bij dit leuke dorpje staat een koffieboer al met groot enthousiasme op je te wachten om jullie door de koffieplantages te leiden waar een van de beste koffiebonen worden geproduceerd. Het landschap is prachtig groen en je kunt zien hoe alles groeit en bloeit. Je kunt zelfs je eigen koffiebonen plukken, drogen, branden en malen om je eigen kopje koffie te zetten. En natuurlijk kan je je eigen gemaakte koffie ook nog even proeven! Met jouw bezoek aan deze koffieplantage steun je gelijk het sociale project in de gemeenschap hier.

8. Verblijf bij een lokale Berberfamilie in Marokko

Dadesvallei

Marokko staat bekend om haar gastvrijheid. Tijd om dit dus een echt te ondervinden tijdens een homestay bij een Berberfamilie. Het dorp ligt in een groene vallei van het Atlasgebergte. Je wordt door Mohamed opgehaald en neemt hij jullie mee naar het huis waar hij en zijn gezin een ‘homestay’ programma hebben opgezet. Het is een eenvoudig verblijf, maar alles is netjes en de berbers zorgen ervoor dat er niks ontbreekt aan jullie verblijf bij hen. Na je eerste nacht bij de familie wordt het ontbijt geregeld door Mohamed en neemt hij je mee voor een rondleiding door het dorp en zie je hoe het brood wordt gebakken en hoe er kleden en tapijten worden geknoopt met de hand. Help zeker even mee met het koken van het diner. Het is superleuk om mee te kijken in een andere keuken en hoe daar verschillende ingrediënten en kruiden wordt gebruikt. Het is niet alleen een leuke manier om de lokale cultuur te ervaren en nieuwe mensen te ontmoeten, maar je levert tegelijkertijd ook een financiële bijdrage aan de familie waardoor zij zichzelf en de regio beter kunnen onderhouden.

9. Bezoek de Masai-dorpen met de fiets

Kilimanjaro fietsen

Maak kennis met de lokale bevolking aan de voet van de Kilimanjaro! Dit vinden wij heel gaaf om te doen en het maakt het nog leuker om dit op de fiets te doen. Met een privé gids reis je langs groene rijstvelden, kleine dorpjes met het mooiste uitzicht op de Kilimanjaro. Onderweg maak je een paar stops bij de Masai-dorpjes en kan je de locale bevolking ontmoeten en van alles leren over hun levensstijl. Deze ervaring maakt je Tanzania-reis nóg mooier en zorgt voor een afwisseling tussen alle safari’s.

10. Lesotho

Basotho tour

Op zoek naar een ervaring meer van het gebaande pad? Dan raden we je een bezoekje aan Lesotho aan. Dit koninkrijkje binnen de landsgrenzen van Zuid-Afrika ligt ver van het massatoerisme. Als je het aan ons vraagt dus de perfecte plek om het pure Afrika te ervaren. In Lesotho leven de Basotho (lokale paardenherders) die je graag meenemen op paardrijtocht door hun land. Je trotseert bergpassen, watervallen en kloven. Als je bij Riksja boekt wordt deze activiteit geregeld in samenwerking met de lokale bevolking en dragen jouw opbrengsten bij aan de ontwikkeling van hun gebied.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer reisblogs:

background-pattern