Menu background

Naar boven

Klik met de Bosjesmannen

bouwsteen

 • Reisschema:
  Etosha - Grootfontein
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  € 370,- p.p. bij 2 personen
Maak kennis met de eeuwenoude stamtradities van de Bosjesmannen op de Afrikaanse savanne. Samen met de trotse jagers uit een grashuttendorp leer je tijdens een bushwalk in kliktaal (de gids vertaalt) alles over de natuur als apotheek en supermarkt. Gekookte bladeren helpen tegen hoofdpijn, bladnerven gebruik je als garen en sprinkhaan is een delicatesse. Natuurlijk zijn ze wel met hun tijd meegegaan: ook zij hebben mobiele telefoons. Maar de Bosjesmannen kennen de natuurwetten nog steeds als geen ander; de bush fungeert als supermarkt en apotheek in één. Om je een eerlijk beeld te geven over het leven van vroeger en nu, kijk je ook mee in hun dorp van nu. Vlakbij de Bosjesmannen vonden we een knus tentenkamp met 8 safaritenten, waar we ’s avonds bij het kampvuur genoten van een vers bereide maaltijd.
Namibië bosjesmannen - vrouw
Decorative torn edge

Dag 1 – Etosha – Grootfontein

Reistijd: circa 4 uur

Vandaag laat je Etosha achter en ga je op weg naar de Bosjesmannen. Je vertrekt na het ontbijt en rijdt in ongeveer vier uur naar ons bushcamp, ongeveer 85km buiten Grootfontein. Onderweg kom je langs Tsumeb waar je boodschappen kunt doen en de auto vol tankt. Dit laatste is waarschijnlijk geen overbodige luxe aangezien de benzinestations dun gezaaid zijn in Namibië. Na de aangename asfaltwegen, hobbel je de laatste kilometers naar het kamp. Het bushcamp, middenin de bush, heeft acht ruime tenten met gewone bedden en een privé badkamer. Kijk niet gek op als je, boven de boomtoppen uit, ineens een giraffe ziet staren. ’s Avonds bereid je gids een echte Afrikaanse maaltijd op het kampvuur.

Decorative torn edge

Dag 2 – op stap met de Bosjesmannen

Vandaag staat een bijzondere ontmoeting op het programma. Je gids gaat je het leven van de bushmen laten zien. In de verte zie je de grashutten al liggen, zo dicht heb je er vannacht al bij in de buurt geslapen. In het dorp zit de traditioneel geklede familie voor hun hut op je te wachten. Je herkent de Bosjesmannen aan hun typerende gezicht; hoge jukbeenderen, gelige huid en amandelvormige ogen. In hun eigen kliktaal heten ze je welkom. De gids leerde ons ook een paar kliks, zodat we in elk geval ‘hoi’ terug konden zeggen. Hij is opgegroeid met de Bosjesmannen waardoor hij de gebruiken en de taal goed kent. De Bosjesmannen nemen je mee naar hun eigen supermarkt en apotheek, kortom de bush. Elk heeft z’n eigen expertise en vertelt met trots over het verzamelen van voedsel, het vinden van drinkwater of over de medische werking van struiken en planten.

Decorative torn edge

Elke plant in de bush kan gebruikt worden. Zo fungeert het boomvocht als gif voor de pijlen, nerven van planten worden gebruikt als garen en gekookte bladeren helpen tegen hoofdpijn. Op gevoel wordt begonnen met graven in de aarde en tot onze grote verbazing komt er een wilde aardappel boven de grond. Het wordt direct opgesmikkeld als een lekkernij. De mannen wrijven twee stukjes tegen elkaar en waar rook is, is vuur. Op dit traditionele vuur wordt een ware delicatesse geroosterd; sprinkhaan. Ben je er nieuwsgierig naar geworden? Probeer er zelf ook gerust een. Naast de sprinkhaan wordt er voor een lunch gezorgd.

Aan het eind van de middag ben je weer terug in je tentenkamp en een hoop indrukken rijker. ’s Avonds kun je er uitgebreid over napraten bij het kampvuur, ook nu is je diner inbegrepen.

Decorative torn edge

Dag 3 – vertrek Grootfontein

Na een duik in deze bijzondere cultuur vervolg je de reis. Na het ontbijt neem je afscheid van het kamp in de bush en je gids. Voor waterrijke wildparken en de bulderende Victoria watervallen reis je naar Botswana. Met de bouwsteen Huttendorp langs rivieroevers verbind je beide landen met elkaar. Reis je terug naar Windhoek, dan biedt de bouwsteen Buffelen op de Waterberg uitkomst. Hiermee reis je via het natuurpark Waterberg Plateau in twee dagen terug naar de hoofdstad.

Decorative torn edge

Het traditionele leven van de Bosjesmannen verandert snel door de ontwikkelingen in Namibië en de westerse invloeden. Terwijl de mannen ploeteren op een traditioneel vuur, komt er bij de vrouwen een doosje lucifers te voorschijn voor het aansteken van een pijp. Een grappig gezicht vonden wij, maar ook een goed voorbeeld van hoe de modernisering in gang is. De stam woont zelf inmiddels in stevig gebouwde huisjes, maar ze laten je dus graag zien hoe het er eerder aan toe ging.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Klik met de Bosjesmannen

Deze bouwsteen is goed te combineren met

botswana caprivi sunset
bouwsteen

Huttendorp langs rivieroevers

 • Etosha – Rundu – Popa Falls
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 168,- p.p. bij 2 personen lodge
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Waterberg Namibië
bouwsteen

Wandelen in Waterberg

 • Otjiwarongo - Waterberg Plateau National Park
 • 2 dagen / 1 nachten
 • € 69,- p.p. bij 2 personen lodge
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern