Naar boven

Marokko koningssteden

Weekje koningssteden

rondreis

 • Reisschema:
  Casablanca – hoofdstad Rabat – Meknes – ambachtstad Fes –kleurrijk Marrakech
 • Reisduur:
  8 dagen / 7 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 655,- p.p. bij 2 personen
 • Vervoer:
  airport transfers, treinreis Rabat-Meknes, Meknes-Fez en Fez-Marrakech
 • Vluchten:
  vluchten optioneel bij te boeken
✓ Reis per trein tussen de Koningssteden

✓ Bezoek de Koningssteden Rabat, Meknes, Fes en Marrakech in één week

✓ Ontdek de kleurrijke leerlooierij in Fes

✓ Ideale rondreis voor cultuurliefhebbers

Koningssteden - Marokko 21 dagen
Decorative torn edge

Dag 1 – Amsterdam – Casablanca – Rabat

Reistijd: circa 1,5 uur

Na aankomst op de luchthaven van Casablanca staat onze chauffeur voor je klaar die je in ongeveer anderhalf uur naar je hotel in Rabat rijdt. Een ontspannen begin van je Marokko koningssteden reis. Je slaat het moderne Casablanca over. Omdat het geen koningsstad is, heeft het geen oude binnenstad en vinden wij de stad hierdoor namelijk minder interessant. Je hotel in Rabat straalt een franse koloniale sfeer uit. Het ligt in het nieuwe gedeelte van de stad op 20 a 25 minuten wandelen van de medina, de oude binnenstad. Omdat het schuin tegenover het oude treinstation ligt wandel je op de dag van vertrek op je gemakje naar het treinstation. Voor de deur is een klein terras van waar je de gebeurtenissen op straat kunt aanschouwen. Vaak kom je pas aan het einde van de middag aan in Rabat en heb je op de tweede dag tijd om de stad te verkennen.

Decorative torn edge

Dag 2 – Marokko koningssteden – Rabat

Nadat je wakker bent geworden staat het ontbijtbuffet voor je klaar. Vaak bestaat het ontbijt in Marokko uit niet meer dan een kopje koffie of thee, een stokbroodje met jam of een pannenkoekje en soms een glas sinaasappelsap.

Na het ontbijt kun je op eigen gelegenheid Rabat verkennen. Wij namen een blauwe petit taxi die ons voor één tot drie euro naar het oude centrum bracht. Spreek van te voren wel een prijs af. Wij lieten ons eerst afzetten bij de indrukwekkende kashba Oudaias, een verdedigbaar fort en de vroegere woning van het dorpshoofd. In het uiterste puntje van de Medina kun je hier te voet verder. Als je de kashba uitloopt zie je een leuk straatje (Rue des consuls) met allemaal kleine winkels vol specerijen, leer, zilver, tapijten en houtsnijwerk. Andere boeiende bezienswaardigheden zijn de: Bab Chellah, voor velen de mooiste stadsmuren van Marokko, het Mausoleum van Mohammed V wat is opgetrokken uit wit Italiaans marmer en de onafgebouwde Hassan Minaret die hoog boven de stad uittorent.

Decorative torn edge

Dag 3 – Rabat – Meknes

Reistijd: circa 2,5 uur

De volgende ochtend wandel je naar het treinstation aan de overkant. Het is circa twee uur treinen naar Meknes. Wij regelen je kaartjes alvast. Je zult zien dat het reizen per trein in Marokko goed te doen is. De treinen zijn goed, het gaat vlot en je kunt naar buiten kijken terwijl het glooiende landschap aan je voorbij gaat. Afhankelijk van je vertrektijd kom je ergens aan het eind van de ochtend aan.

Meknes was in het begin van de zeventiende eeuw nog ’n klein provinciestadje, maar door de Sultan Moulay Ismail werd het omgetoverd tot een indrukwekkende ommuurde stad met twintig poorten (Bab’s) en meer dan vijftig paleizen. Je kunt het beste een taxi nemen naar de Riad waar je de komende nacht verblijft. Een Riad was vroeger een woning van een rijke handelaar en is omgebouwd tot een knusse accommodatie. Het ligt middenin het oude centrum en is gedecoreerd met mozaïek, olielampjes en kleurrijke kussens. Het eten wordt er vers bereid. Voor de lunch kun je vanuit je Riad naar het Lalla Aouda plein lopen en voor weinig geld iets eten bij een van de stalletjes.

Decorative torn edge

Bab Mansour Gate ’s Middags kun je op eigen houtje Meknes verkennen. Minder druk dan andere steden kun je er gemakkelijk zelf rondslenteren. Of regel eventueel via je Riad een gids voor ongeveer een tientje. Op het plein Place El Hedim vind je verschillende rijkelijk versierde poorten; Bab Mansour, Bab Djemaa en Nouar. Aan de rechterkant vind je de overdekte souks (lokale markt) met torens van specerijen in alle kleuren en vormen, tientallen soorten olijven, vijgen en dadels. Heb je een sterke maag, loop dan even door naar het slagers gedeelte. Geitenkoppen, stierenballen en schapendarmen worden trots geëtaleerd.

Schuin aan de overkant is het mausoleum van de stichter van het huidige Meknes Moulay Ismail. Loop op de terugweg nog even door via het straatje aan de achterkant. Je komt dan langs verschillende souks die zijn ingedeeld naar gelang hun koopwaar: tapijten, textiel, vlooienmarkt, tentenmakers en muziekinstrumenten. Na een dag vol indrukken kun je aan tafel schuiven in je Riad die inmiddels vol kaarsjes staat.

Decorative torn edge

Dag 4 – Meknes – Fes

Reistijd: circa 30 minuten

Na het ontbijt neem je afscheid van je Marrokaanse riad en stap je wederom in de trein. Dit keer met de eindbestemming Fes en de treinreis duurt ongeveer 30 minuten.

Je kunt er ook voor kiezen om Volubilis en Moulay Idriss te bezoeken. Volubilis heeft indrukwekkende ruïnes en is de meest afgelegen stad van het voormalige Romeinse Rijk. Ooit had deze plek de uitvalsbasis moeten worden van veroveringen op lokale volkeren. Zo ver is het nooit gekomen, maar de overblijfselen en met name de immense zuilen en kleurrijke mozaïeken zijn verbluffend. Wil je het fijne weten, neem dan zeker één van de officiële gidsen bij de ingang. Als je alles in je hebt opgenomen, rijdt de chauffeur je via bedevaartplaats Moulay Idriss naar Fes. Laat het gerust aan de reisspecialist weten als je dit wilt inplannen en de meerkosten hiervan bedragen € 65,- euro per persoon.

Vanaf het treinstation kun je een petit taxi nemen (a € 5,- euro) naar je riad aan de rand van de medina. De riad waar we mee samenwerken is sfeervol en de ligging is ideaal. Na 5 minuten lopen bevind je je namelijk bij Bab Boujoud. De kamers zijn schoon, gebouwd in Marokkaanse stijl en hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding. Daarnaast beschikt de riad over een fijne binnenplaats waar je kunt neerploffen met een kopje Marokkaanse muntthee.We raden je aan om ’s avonds op tijd te dineren. De medina sluit rond 7 uur ’s avonds maar je kunt altijd nog tot half tien ‘s avonds in het nieuwe gedeelte van de stad terecht. Sommige restaurants blijven wat langer open. Als je rustig wilt eten kun je het best rond een uur of zes aanschuiven.

Decorative torn edge

Dag 5 – Verblijf in Fes (optionele ambachten wandeling met gids)

De medina van Fes is de meest oorspronkelijke en nog steeds bewoonde ‘middeleeuwse’ stad van de Arabische wereld. De medina is weer onderverdeeld in kleine gedeeltes met elk een bakkerij, moskee, fontein en hammam. Wil je op eigen gelegenheid door de straten van de medina struinen, koop dan de bekroonde reisgids ‘Fez from Bab to Bab’. We raden echter aan met onze gids op stap te gaan zodat je niet verdwaalt. Hij loodst je vandaag kris kras door de smalle steegjes waar vakmanschap wordt uitgeoefend zoals ververijen, houtbewerkers en zijdewevers. In tegenstelling tot andere gidsen neemt hij je juist ook mee naar werkplaatsen waar geen andere reizigers komen. Je ziet niet alleen waar alles verkocht wordt, maar neem je echt een kijkje achter de schermen. Zo zie je hoe kleurrijke Arabische sloffen gemaakt worden uit leer van de beroemde leerlooierijen van Fes. Ook ga je brood bakken in de dorpsoven, wat je vervolgens onder het genot van een kop vers gezette muntthee nuttigt bij een lokale familie thuis. Al snel weet je…dus dit is Fes. De rest van de middag heb je ter vrije besteding.

Wil je deze wandeling van een halve dag maken, dan kan dit. Geef dit aan op het aanvraagformulier of bij de reisspecialist. Kosten hiervan bedragen € 65,- euro per persoon.

Decorative torn edge

Dag 6 – Fes – Marrakech

Reistijd: circa 8 uur

Wil je nog meer zien van deze indrukwekkende koningsstad, kun je je verblijf met een nacht verlengen. Vanuit Fes reis je met de trein in ongeveer acht uur naar Marrakech. Wij regelen je kaartjes alvast. De goed onderhouden en moderne trein is het ideale vervoersmiddel om te reizen tussen de koningssteden. Je kunt onderuitgezakt naar het landschap turen dat aan je voorbij trekt. Af en toe komen ze langs met broodjes, snacks en drankjes, dus daar hoef je je niet druk om te maken. Aangezien er maar één spoorlijn ligt, reis je weer terug via Meknes, Rabat en Casablanca en rijdt dan zuidwaarts richting Marrakech. Je hoeft verder niet over te stappen, wel zo makkelijk. Aangekomen op het station in Marrakech kun je het beste een beige petit taxi nemen die je voor twee à drie euro naar je hotel brengt, aan de rand van de medina. Marrakech is een stad waar eigenlijk niet zo veel te zien is qua oude gebouwen of musea. De souks en het Djemaa el Fna plein met straatartiesten en slangenbezweerders zijn de hoogtepunten van de stad en heeft de bekende oosterse sfeer. Wij vonden het dan wel zo prettig juist hier te verblijven en niet in de moderne en volgens ons minder interessante buitenwijken.

Decorative torn edge

Direct aan het plein grenzen de souks, een wirwar van straatjes waar je werkelijk alles kunt kopen. Vandaag is het leuk om alvast even te sfeer te snuiven en wat te shoppen. Wil je lekker ontspannen, breng dan een bezoekje aan een hammam: een typisch Marokkaans badhuis.

Het Djemaa el Fna plein is ’s avonds omgetoverd tot een groot open lucht restaurant. Er staan tientallen rokende eettentjes met simpele tafels waar je zo kunt aanschuiven. Bij kraampje nummer 14 moet je zijn voor verse vis, bij 55 en daar recht tegenover 97 voor kebabs (vlees-spiesen) en gegrilde groenten. Marrakech is een populaire reisbestemming. Je zult merken dat straatverkopers graag een graantje van het toerisme meepikken en je vaak nogal opdringerig benaderen voor de verkoop van hun waren. Ook op het Djemaa el Fna plein vragen bijvoorbeeld slangenbezweerders al snel om een kleine bijdrage. Je kunt hier dan ook goed je onderhandelingstechnieken toepassen. Geef ook duidelijk aan te geven wanneer je gewoon even wilt rondkijken.

Decorative torn edge

Dag 7 – Verblijf in Marrakech

De komende twee dagen van je individuele rondreis Marokko kun je naar eigen wens invullen. Wil je het echte Marokko beleven, ontdek dan het mysterie van Marrakech met onze fietsexcursie.

Je begint deze dag vroeg, zodat je voor de drukte en de hitte op de fiets kunt stappen. Vandaag ontdek je namelijk samen met een gids Marrakech en het geheim van het nummer zeven. Vanuit het nieuwe gedeelte van Marrakech fiets je langs de rode verdedigingsmuren door één van de vele poortjes de medina in.

Je bezoekt tombes van de heiligen van Marrakech, ontdekt de  kruidenmarkt en natuurlijk ontbreekt ook een bezoek aan het Djemaa El Fna plein niet. De ontdekkingstocht sluit je af bij een Marrokaanse familie onder het genot van een kop thee. Na afloop fiets je weer terug naar het beginpunt en kun je de rest van de dag zelf invullen. Interesse in deze excursie? Geef dit dan op je aanvraagformulier aan, de kosten bedragen € 65,- euro.

Decorative torn edge

Dag 8 – Marokko koningssteden reis – Vertrek uit Marrakech

Reistijd: circa 3 uur

Vandaag is het weer tijd om terug te vliegen naar Nederland en afscheid te nemen van Marokko. Uiteraard regelen we een airport transfer voor je. Het is ongeveer twintig minuten rijden naar de luchthaven vanwaar het drie uur vliegen is voordat je aankomt op Nederlandse bodem. Dan is je Marokko reis echt voorbij.

Ook leuk: verlenging aan de kust in Essaouira

Het is heerlijk om na de vele indrukken die je hebt opgedaan te genieten van de frisse zeelucht. Wil je je reis afsluiten aan de kust, neem eens een kijkje op onze Uitwaaien aan zee bouwsteen. Essaouira is een kleine authentieke vissersplaats tussen Casablanca en Agadir, waar de wind altijd waait. Voor ons is dit vissersplaatsje het leukste plekje in Marokko om je reis mee af te sluiten. Het is een heerlijke plek voor zonliefhebbers, een paradijs voor wind- en kitesurfers en visliefhebbers kunnen hier genieten van een vers bereide vismaaltijd. Je slaapt in één van de door ons geselecteerde riads. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Decorative torn edge
torn-edge

Weekje koningssteden

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Riad Rabat In stijl
Fes overnachting
Fes overnachting in Riad
Overnachting Marrakech Riad
Overnachting Marrakech Riad
Overnachting Marrakech Riad
Overnachting Marrakech Riad
Variant
1

Verblijf in special stay accommodaties

 • Reissom:
  vanaf € 760,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  7 overnachtingen met ontbijt in een riad, transfer luchthaven – hotel Casblanca, trein Rabat - Meknes, trein Meknes - Fes, trein Fes – Marrakech, transfer Marrakech - luchthaven

Op een aantal plekken tijdens deze reis hebben we de mogelijkheid voor een verblijf in een traditionele riad, de typisch Marokkaanse accommodaties. Een riad is een klein paleisje waar vroeger rijke handelslieden woonden. Ze liggen in de medina waardoor de grote bezienswaardigheden op loopafstand zijn. Een riad heeft niet meer dan 8 kamers en de kamers zijn om een binnentuin heen gebouwd. Na een dag in de medina te hebben doorgebracht kun je ’s avonds op de gekleurde kussentjes in de binnentuin ploffen met een Marokkaanse muntthee. Of eet je ontbijt ’s morgens op het dakterras terwijl beneden de medina langzaam tot leven komt. De reissom bij verblijf in een riad staat vermeld in de tabel. Wil je tijdens je reis ook sfeervol overnachten, geef dit dan aan bij je aanvraag in Mijn reisplan.

Decorative torn edge
background-pattern