Kerst in andere landen: grappige weetjes!

Ho, ho, ho! Merry Christmas! Ben jij al helemaal in de Kerstsfeer? Kun je niet wachten op dit gezellige feest? Wij ook niet! Er is een grote kans dat dit op je planning staat: een uitgebreid diner met familie, cadeautjes onder de boom en ’s avonds naar de kerstnachtdienst. Dit is namelijk hoe de meeste Nederlanders Kerst vieren. Maar weet je ook hoe dit feest gevierd wordt in andere landen?
We hebben een aantal grappige feitjes voor je verzameld over hoe andere landen de Kersttijd doorbrengen.

#1 Happy Holidays in Amerika!

‘Merry Christmas’ wordt weinig gezegd in Amerika, omdat dit teveel wijst op alleen het Christelijke geloof. Er lopen namelijk ook veel Joodse mensen en Afro-Amerikanen rond in de Verenigde Staten. ‘Happy Holidays!’, hoor je daarom in de drukke, verlichte straten van New York. Deze kerstwens is toegankelijker in dit multiculturele land, om ervoor te zorgen dat niemand wordt buitengesloten. Dit vinden wij wel een mooie gedachte!

#2 Een koude, witte kerst toch? Niet in Australië!

Australië Kerst Chantal

In Australië is het een omgekeerde wereld: met Kerstmis begint officieel de zomervakantie. Het is hier dan bloedje heet. Veel Australiërs gaan lekker naar het strand of hebben een vakantie gepland. Waar wij gezellig, warm binnen zitten tijdens het kerstdiner, gaan Australiërs naar buiten om te picknicken of de barbie (barbecue) aan te steken.

#3 Mexico: stiekem in ‘t rood met Kerst

Een nieuwe liefde vinden in 2017? Draag rood ondergoed! Volgens Mexicaanse traditie is het dragen van rood ondergoed een garantie voor een nieuwe vlam in het komende jaar. Het gebruik gaat nog verder: geel ondergoed staat voor financiële voorspoed. Draag je wit ondergoed, dan is een goede gezondheid gegarandeerd!

#4 In Canada ontvang je een brief van Santa!

Wist je dat Santa een eigen postcode heeft in Canada? Je schrijft met de Kerst een brief naar zijn adres: ‘Santa Claus, North Pole, H0H 0H0 Canada’. Als Canadese kids voor 16 december een brief sturen naar Santa, krijgen ze ook nog antwoord van hem. Dat noem je pas een kindervriend!

#5 Oppassen met cadeautjes in China

Chinese Muur kerst Jeanette

In China zijn de grote steden Peking en Shanghai rijkversierd in de kersttijd. Maar wist je dat de meeste Chinezen niet eens Christen zijn? De meerderheid van China is taoïstisch, boeddhistisch of atheïstisch en maar een enkeling is christen. Je ziet dat veel chinezen gewoon werken met Kerst, en later vrij nemen met het Chinese Nieuwjaar. Soms zie je dat jongeren Kerst vieren, als excuus om even lekker vrij te zijn en met vrienden een feestje te houden met cadeautjes. Je moet alleen wel oppassen met cadeautjes in China. Zo kun je elkaar eigenlijk geen boek of klok geven. Het Chinese woord voor ‘boek’ klinkt hetzelfde als ‘verliezen’, en dat wil je je vrienden niet toewensen natuurlijk! Ook klinkt ‘een klok geven’ hetzelfde als ‘een begrafenis regelen’, wat dus ook niet zo gepast is. Interessante weetjes vonden wij!

#6 Voor de Kerst al lekker snoepen? Niet in Chili!

Lekker snoepen, eten en drinken rond de kerstdagen is normaal toch? Nou, niet in alle landen: in Chili vasten ze met de Kerst! Negen dagen voor Kerstavond vasten de Chilenen. Door te vasten, reinigen ze lichaam en ziel, zodat ze in vorm zijn voor het feest. Als de eerste sterren te zien zijn, vallen ze aan en smullen ze van kalkoen met een wijntje erbij.

#7 Geitjes en sauna in Finland

Wist je dat geiten erg belangrijk zijn met Kerst in Scandinavië? Er komen volgens een oude legende boze geesten op bezoek in deze landen rond de jaarwisseling. Geiten kunnen deze boze geesten verdrijven, volgens het verhaal. Daarom geef je in deze landen elkaar kleine geitjes van stro. Als kind verkleed je je als geit rond de feestdagen. Mèèèrry Christmas!

In Finland heb je het niet koud tijdens de Kerst. De Finnen duiken namelijk met het hele gezin de sauna in, na een traditioneel ontbijt van pap met rijst en melk. ’s Avonds krijgen ze hoog bezoek van de Kerstman en is het tijd voor een kerstdiner met glögg, een warm drankje met amandelen en druiven, beetje hetzelfde als glühwein.

#8 Cadeautjes met Oud en Nieuw in Griekenland

In Griekenland gaan ze erg vroeg uit bed op Eerste Kerstdag om naar de kerk te gaan. Zo vieren ze de geboorte van Jezus. Hierna staan er lekkere gerechten op tafel, zoals varkensvlees, gevulde kalkoen en typische Griekse gerechten. Grieken vieren Kerst meestal niet met cadeautjes, want hun vergelijkbare Kerstman, kindervriend Agios Vasilis, brengt cadeautjes rond met Oud en Nieuw!

#9 een geweld(dad)ige Kerst in Peru …

Kerst gaat om vrede op aarde toch? In Peru ook, maar op wel een hele speciale manier vinden wij … Tijdens Kerst vieren de Peruanen een festival met veel muziek, dans, maar ook publieke vechtpartijen. Ze verzamelen in arena’s waar mensen uit elke leeftijdsgroep de kans hebben met elkaar te vechten. Geen paniek, de gedachte hierachter is om problemen juist op te lossen en meer vrede te creëren. Op deze manier beginnen ze 2017 met een schone lei!