Kerst in andere landen: grappige weetjes!

Ho ho ho, Merry Christmas! Ben jij al helemaal in de kerstsferen en kun je niet wachten tot het 25 december is? Wij ook niet! Er is een grote kans dat je agenda volstaat met een uitgebreid diner met familie, cadeautjes onder de boom en ’s avonds naar de misdienst. Dan verschil je weinig van de meeste Nederlanders. Maar weet je ook hoe het feest gevierd wordt in andere landen?
We hebben een aantal grappige feitjes voor je verzameld over hoe andere landen de kersttijd doorbrengen.

#1 Happy Holidays in Amerika

Wist je dat je in Amerika zelden Merry Christmas zult horen? Ondanks het feit dat het land Engelstalig is, vinden de Amerikanen dat de uitdrukking te sterk christelijk is. Daarmee zouden Joden en Afro-Amerikanen uitgesloten worden. “Happy Holidays!” is toegankelijker in dit multiculturele land, zodat iedereen betrokken wordt. Toch wel een mooie gedachte, nietwaar?

#2 Een koude, witte kerst toch? Niet in Australië!

Australië Kerst Chantal

Waar het bij ons guur en koud is en als we héél veel geluk hebben er een laagje sneeuw ligt, is het in Australië de omgekeerde wereld: met Kerstmis begint officieel de zomervakantie. Het is er dan bloedheet. Veel Australiërs grijpen de kerstvakantie aan om lekker naar het strand te gaan. Waar wij gezellig binnen zitten tijdens het kerstdiner, gaan Australiërs naar buiten om te picknicken of de barbie (barbecue) aan te steken.

#3 Mexico: onderbroekenlol

Een nieuwe liefde vinden in 2019? Draag rood ondergoed! Volgens Mexicaanse traditie is het dragen van rood ondergoed tijdens de jaarwisseling een garantie voor een nieuwe vlam in het komende jaar. Het gebruik gaat nog verder: geel ondergoed staat voor financiële voorspoed. Draag je wit ondergoed, dan is een goede gezondheid gegarandeerd.

#4 Een brief van Santa in Canada

Wist je dat de kerstman een eigen postcode heeft in Canada? Met Kerst rijden de postwagens af en aan naar ‘Santa Claus, North Pole, H0H 0H0, Canada’. Als Canadese kinderen vóór 16 december een brief sturen naar Santa, is een reactie zelfs gegarandeerd. Dat is pas een kindervriend!

#5 Oppassen met cadeautjes in China

Chinese Muur kerst Jeanette

In China zijn de grote steden Peking en Shanghai in de kerstperiode rijk versierd. Dat is opvallend, want de meerderheid van China is taoïstisch, boeddhistisch of atheïstisch – slechts een enkeling is christen. Daarom werken veel Chinezen gewoon door met Kerst; zij nemen pas vrij met het Chinese Nieuwjaar. Soms zie je dat jongeren Kerstmis vieren als excuus om even lekker vrij te zijn en met vrienden een feestje te houden met cadeautjes. Maar daar zijn wel een aantal spelregels aan verbonden. Zo kun je elkaar eigenlijk geen boek of klok geven. Het Chinese woord voor ‘boek’ klinkt hetzelfde als ‘verliezen’, en dat wil je je vrienden niet toewensen natuurlijk! Ook klinkt ‘een klok geven’ hetzelfde als ‘een begrafenis regelen’, wat dus ook niet zo gepast is …

#6 Joelmannen in IJsland

In IJsland bestaat een bijzondere mythe. De IJslanders kennen een eigen versie van het kerstverhaal, waar dertien Joelmannen (Jólasveinar) in voorkomen. Vanaf 12 december mogen IJslandse kinderen hun schoentje zetten, net als wij voor Sinterklaas doen. Tussen 12 en 24 december worden de huizen elke nacht door een andere Joelman bezocht. Stoute kinderen krijgen een aardappel, lieve kinderen een cadeautje.

#7 Geitjes en sauna in Finland

Bij de kerstman zou je sneller aan rendieren denken, maar in Finland spelen geiten een belangrijke rol tijdens de feestdagen. Volgens een oude legende komen rond de jaarwisseling boze geesten op bezoek. Enkel geiten zouden deze boze geesten kunnen verdrijven. Daarom geven Finnen elkaar kleine geitjes van stro en als kind mag je je rond de feestdagen als geit verkleden. Mèèèrry Christmas!

In Finland heb je het trouwens ook niet koud tijdens de Kerst. Finnen duiken namelijk na een traditioneel ontbijt van pap met rijst en melk met het hele gezin de sauna in. ’s Avonds krijgen ze hoog bezoek van de kerstman en is het tijd voor een kerstdiner met glögg: een warm drankje met amandelen en druiven, vergelijkbaar met glühwein.

#8 Een geweld(dad)ige kerst in Peru

Kerst gaat om vrede op aarde, toch? In Peru pakken ze dat op nogal een … eh, bijzondere manier aan. Kerst wordt namelijk gevierd met veel muziek en dans, maar ook met publieke vechtpartijen. De Peruanen verzamelen in arena’s, waar ze elkaar te lijf mogen gaan. De gedachte hierachter is dat problemen uitgevochten kunnen worden en zo meer vrede gecreëerd wordt. Op deze manier beginnen ze 2019 met een schone lei!