Plons! 10 wateractiviteiten met dieren

blog

Geschreven op
woensdag 8 augustus
Geschreven door
Delen op social media

Kleurige vissen, spartelende staarten en vrolijke flapperaars: de onderwaterwereld is een magische plek vol geheimen. Dat je niet ‘normaal’ adem kunt halen, maakt dat je je al snel een gast voelt in een vreemd rijk waar je maar mag hopen dat de inwoners je vriendelijk begroeten. De een vindt dat doodeng, een ander kan er geen genoeg van krijgen. Of je nu het liefst een plons neemt tussen het waterwild of ze liever veilig vanaf een bootje aanschouwt: met deze diervriendelijke activiteiten krijg je een kijkje van dichtbij!

1. Zuid-Afrika: kajakken met walvissen

Kajakken met walvissen in Zuid-Afrika

Het zijn de koningen van de zee: de walvissen. Deze majestueuze dieren zijn behoorlijk imponerend van dichtbij, maar doen geen vlieg … eh, mens kwaad. Je kunt ze op verschillende plekken ter wereld bewonderen: zo kun je in onder andere Argentinië, Canada en Nieuw-Zeeland vanaf een boot zien hoe de enorme staartvinnen het water in glijden. Maar onze favoriet is toch echt in Zuid-Afrika. Tussen juli en november trekken de gigantische zeezoogdieren langs de kust. Je spot ze al vanaf het land, maar op zee nog beter. Hier stap je niet in een boot, maar in een kajak! Zo kun je relatief dicht bij de dieren komen. Grote kans dat zeeleeuwen, pinguïns en dolfijnen je vergezellen op je peddeltrip. Hoe cool is dat?

2. Canada: snorkelen met zalm

snorkelen met zalm Canada

Je kent vast wel die foto’s en filmpjes van beren die met hun klauwen een zalm uit de rivier plukken. Dat is best knap, want de vissen zijn behoorlijk snel, zelfs al zwemmen ze tegen de stroom op. En dat kun je met je eigen ogen aanschouwen, want in Canada kun je tussen augustus en oktober snorkelen met deze zwemmers! Trek je flippers en wetsuit aan en zie hoe tientallen roze zalmen tegen het stromende water in zwemmen op weg naar hun geboortegrond.

3. Sri Lanka: zwemmen met babyhaaien

Pigeon Island snorkelen Sri Lanka

Zoek je graag het avontuur op en ben je niet bang om je haren nat te krijgen? Boek dan in Sri Lanka een boottrip naar Pigeon Island. Ondanks wat de naam doet vermoeden zijn duiven hier niet waar je voor komt: je komt voor het leven onderwater en dan met name de haaien. Niks geen Jaws; in het azuurblauwe water vind je ongevaarlijke haaitjes van niet langer dan een meter. Baby sharks, noemen de locals ze liefkozend. Zwem langs het koraal en geniet van alle felgekleurde visjes en schuwe haaien.
Vind je dit toch iets te spannend? Ga dan dolfijnspotten, veilig vanaf een boot. Wie weet zie je zelfs een vliegende vis!

4. Thailand: spot roze dolfijnen (ja, echt!)

khanom Thailand roze dolfijn

En we blijven nog even in Azië, want in Zuid-Thailand vind je wel een heel bijzonder beessie: een roze dolfijn! Nee, ze zijn niet geverfd zoals de duiven in de Efteling: dit is echt puur natuur. Ga met een traditionele longtailboot het water op en spot deze vrolijke flippers, terwijl je vaart langs uitgesleten rotspartijen en groene mangroves.

5. Amerika: snorkelen met zeekoeien

Snorkelen met zeekoeien Florida

Vond je snorkelen met zalmen nog niet bijzonder genoeg? Dan doen we er in Florida een schepje bovenop: hier kun je namelijk snorkelen met zeekoeien! Deze zogeheten manatees lijken in het niets op de zwartwit-gevlekte versies die wij in de wei hebben staan, behalve dat ze net zo zachtaardig én nieuwsgierig zijn. Niet schrikken dus als het vijfhonderd kilo zware kolos plots naast je opdoemt.

6. Costa Rica: schildpadden spotten op het strand

Schildpadden Tortuguero Costa Rica

Je hoeft niet voor elke waterrat daadwerkelijk het water op of in. Zo kun je met een klein beetje geluk en een portie goede timing in Costa Rica schildpadden hun eieren zien leggen op het strand, of zelfs zien hoe schildpadjes uit de eieren komen en zich een weg banen naar de zee. Sowieso kun je in deze groene bestemming je hart ophalen als het op amfibieën aankomt: wat dacht je van ieniemienie vuurrode kikkertjes of kaaimannen met priemende ogen?

7. Namibië: kajakken met pelsrobben

In het zuidelijk deel van Afrika kun je niet alleen kajakken met walvissen, maar ook met Kaapse pelsrobben! In het water van Pelican Point in Namibië woont een hele kolonie van meer dan 15.000 van deze vrolijke dieren, die familie zijn van de zeehond en de zeeleeuw. Ze vinden je gezelschap maar ál te interessant en komen gezellig dichtbij. O en met een beetje geluk spot je tijdens je trip op het water zelfs dolfijnen. Hoe gaaf is dat?!

8. Kenia: fladderende flamingo’s

Flamingo's Lake Nakuru Kenia

Ja, je gaat naar Afrika voor de wilde dieren. Neushoorns, leeuwen, olifanten, giraffen. Maar in Kenia staat je een extra traktatie te wachten: een roze meer. Nou ja, het meer is niet van zichzelf roze, maar de dieren die erin staan wel! Lake Nakuru staat bekend om de duizenden flamingo’s die hier leven en een wonderlijk schouwspel creëren. Je zou bijna vergeten uit te kijken naar de zeldzame witte neushoorns, leeuwen en buffels die ook maar al te graag rondom het meer bivakkeren …

9. Ecuador: wild rondom de Galapagoseilanden

ecuador-vakantie-galapagos

Ze vormen een unieke plek op aarde, met dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. Natuurlijk hebben we het over de Galapagoseilanden, de plek die Darwin op zijn befaamde evolutietheorie bracht. Hier vind je niet één, niet twee, niet drie maar tal van waterdieren. Sterker nog: het is het walhalla voor flora en fauna! De dieren op de eilanden zelf zijn op zich al de moeite van de reis waard. Nog mooier is het om bij Isla Lobos of Kicker Rock het onderwaterleven te bewonderen: tijdens een snorkeltour maak je goede kans om zeeleeuwen, roggen en schildpadden te zien, evenals haaitjes en zelfs hamerhaaien (ta-dum, ta-dum, tadum tadum tadum!).

10. Australië: the Great Barrier Reef

Great barrier reef

Ben je een duikliefhebber? Dan staat de Great Barrier Reef ongetwijfeld hoog op je verlanglijstje. Het is het grootste koraal ter wereld en biedt een thuishaven aan letterlijk duizenden zeedieren. You name it, it has it. Dat wil je natuurlijk zien. Toch? Nou, dan kan. Je kunt een snorkel- of duikcruise maken of, als je nog nooit gedoken hebt, zelfs je beginners-PADI halen. Letterlijk een sprong in het diepe! Je wordt beloond met een wereld waar je nooit van had durven dromen: helder turquoise water, kleurig koraal, kokkels en o zoveel vis. Reken op zeeschildpadden, rifhaaien, kreeften, bultkoppapegaaivissen en nog zoveel meer …


Klaar om de reisplannen in te duiken? 🙂 Kijk dan op onze 48 bestemmingen voor nog meer inspiratie. Check ook ons blog over de beste reistijd, om ervoor te zorgen dat je volgende vakantie niet in het water valt.