Zes dingen die je als reiziger zelf kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te verkleinen

blog

Geschreven op
dinsdag 23 juli
Geschreven door
Delen op social media

Dat reizen fantastisch is, dat hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen. Maar we weten stiekem ook allemaal dat de wereld verkennen ook zo z’n schadelijke gevolgen heeft en daar willen we als reisorganisatie de ogen niet voor sluiten. Daarom zijn we constant op zoek naar manieren om de positieve impact van onze reizen zo groot mogelijk te maken. Dit doen we onder anderen door de CO 2 -uitstoot van alle Riksja-reizen (vlucht én landarrangement) volledig te compenseren. En het goede nieuws is: ook al reiziger kun je een handje helpen om de wereld een stukje mooier te maken. Hoe je dat doet? We geven je zes tips!

1. Kies voor een rechtstreekse vlucht: een vlucht zonder tussenstops is niet alleen comfortabeler en sneller, het is ook nog eens beter voor het milieu. Juist bij het opstijgen stoot een vliegtuig veel CO2 uit.

zonsondergang_vliegtuig

2. Kies voor een modern vliegtuig of een chartervlucht: nieuwere vliegtoestellen zijn doorgaans minder vervuilend omdat ze efficiënter gebruik maken van brandstof. Chartervluchten zijn beter voor het milieu, omdat ze geen lijndienst hebben en daardoor vaker vol zitten. De CO2-uitstoot per persoon gaat daardoor omlaag. Benieuwd naar welke luchtvaartmaatschappijen het meest efficiënt vliegen? Bekijk dan de Atmosfair Airline Index . KLM en TUIFly zijn in ieder geval goede opties.

3. Reis licht: minder gewicht op de vlucht betekent ook minder brandstofverbruik.

4. Reis zoveel mogelijk met lokaal vervoer: je kunt het aantal binnenlandse vluchten tijdens je reis beperken door wat vaker te kiezen voor de trein of de bus. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook leuker voor jou: je ziet ook meer van het land, reist in een rustiger tempo en maakt sneller contact met mensen.  Mooi meegenomen, toch?

5. Slaap op kleinschalige, duurzame plekken: kleinschalige hotels en ecolodges stoten doorgaans minder CO2 uit dan grote all-inclusive resorts. Ze zijn bovendien vaak een stuk leuker om te overnachten. We kiezen veelal voor hotels met een hart: hotels die zich inzetten voor de lokale gemeenschap, zich bezighouden met natuurbehoud of op een andere manier bijdragen aan een positieve impact op de wereld.

Anurak Community Lodge Thailand

6. Ga minder vaak, maar wel langer op reis: Als je je vakantiedagen opspaart, kun je langer op reis. Je vliegt op deze manier minder vaak en haalt het optimale uit je reis. Bovendien hoef je niet alleen maar de bezienswaardigheden af te raffelen, maar kun je ook de tijd nemen om de minder bekende plekken van een land te bezoeken.

 

Wil je meer tips over hoe je je voetafdruk kunt verkleinen, kijk dan vooral even naar de klimaatklappers van Milieu Centraal.