Zomeravonturen in Costa Rica

Rondreis Costa Rica – 21 dagen

Reisduur 21 dagen
Reissom Klik hier voor een prijsoverzicht
Reisroute San José – Caño Negro – Juanilama – La Fortuna – Sarapiqui – Turrialba – Cerro de la Muerte – Pacifische kust – Carara – San José
Periode Juni – augustus
Aanvang Dagelijks tot twee werkdagen voor vertrek

 

Dag 1 en 2 – Vlucht en verblijf San José

Na je lange vlucht kom je aan het eind van de middag of begin van de avond wellicht wat gammel aan op de luchthaven. Daarom regelen we een chauffeur voor je, die je met een minibus in drie kwartier naar je eerste slaapplek brengt. Je slaapt in een knus stadshotel net buiten het centrum. De dag erop heb je tijd om een beetje bij te komen en te wennen aan het tijdverschil en het klimaat. Vandaag heb je de tijd om het oude centrum te verkennen. ‘s Ochtends ga je eerst op de koffie bij onze lokale partner, die de reis met je doorneemt. Hij geeft je leuke tips voor onderweg en je kunt er al je vragen stellen. ‘s Middags kun je op eigen houtje een kijkje nemen in het koloniale Teatro Nacional en de kathedraal.

Dag 3 – Verblijf Caño Negro

Vanmorgen brengt de autoverhuurmaatschappij je huurauto naar je hotel. Vanuit San José rijd je vandaag noordwaarts richting Nicaragua. In Caño Negro ligt de lodge direct bij de parkingang aan de weidse lagune, een heus humedal. Je wordt verwelkomd en naar je bungalow tussen mandarijn- en mangobomen gebracht. Bij het restaurant of het zwembad is het lekker bijkomen van de rit.

Dag 4 – Varen in Caño Negro en homestay Juanilama

De volgende ochtend sta je op tijd op om te ontbijten in de lodge. Zodra je er klaar voor bent, ga je samen met andere gasten en een gids op pad. Met een makkelijk wendbare kajak of motorbootje vaar je vlak langs de oevers. Na twee uur varen kom je weer terug bij de lodge. Wij lunchten nog even in het dorp bij een lokaal eethuisje (Soda) voordat we doorreden naar de lokale gemeenschap in Juanilama.

Dit project in Juanilama is ooit gestart als initiatief van een groep vrouwen om reizigers kennis te laten kennis maken met het boerenleven in Costa Rica. Bij aankomst word je na een eenvoudige, maar smaakvolle lunch door je gastheer/-vrouw opgehaald en rondgeleid. Het enthousiasme spat ervan af en de gastvrouwen doen hun best om je helemaal thuis te laten voelen. Ze spreken nauwelijks Engels, maar met handen en voetenwerk kom je gelukkig een eind. Het huisje waar je verblijft is eenvoudig en veelal deel je de badkamer met het gezin (soms is er een privé-badkamer).

Dag 5 en 6 – Activiteiten Juanilama en verblijf La Fortuna

Na je ontbijt bij de familie kies je ter plekke een van de activiteiten; voor je het weet hak je een ananas van een plant en pluk je bananen uit de tuin, om vervolgens aan de slag te gaan in de keuken. Vanmiddag reis je door naar la Fortuna, aan de voet van de Arenalvulkaan. Je slaapt in een klein familiehotel met huisjes verspreid door de tuin. De volgende dag kun je als je wilt in het nationale park rond de Arenal een relaxte twee of drie uur durende wandeling over de vulkaanflanken maken. Voor ‘s avonds reserveren we kaartjes voor kleinschalige warmwaterbronnen, waar je tussen vijf en negen kunt badderen.

Dag 7 – Verblijf Sarapiqui

Na je ontbijt vertrek je naar Sarapiqui. Het landschap is groen en de weg goed. Je slaapt in een lodge met bungalows. Verspreid in de tuin vind je een zwembad, een kikkertuin en een restaurant. Tip: heb je zin in actie? Stap dan op een raft. Na een instructie stap je op het vlot en volg je de rivier langs allerlei stroomversnellingen. De totale tijd op het water is zo’n twee-en-een-half uur. Om de ook te kunnen raften, heb je een nachtje extra in Sarapiqui nodig.

Dag 8-10 – Bezoek ananasplantage en verblijf aan reggaestrand Caribische kust

Halverwege de ochtend rijd je naar een kleine finca buiten het dorp Sarapiqui. Je bent vanmiddag te gast bij Don Rodolfo en zijn familie. Ze hebben een plantage waar van alles groeit en bloeit, waaronder ananassen. Hier vertelt hij enthousiast over en uiteraard mag je alles proeven. Na de verse lunch met zelfgevangen vis en tropisch fruit vertrek je richting de Caribische kust. Je komt hier voor het relaxte sfeertje, niet om te bakken op het strand.

Cahuita en Puerto Viejo zijn de bekendste plaatsen aan zee met de mooiste stranden, vlak bij het nationale park. Cahuita bestaat uit een hoofdstraat met wat barretjes, restaurants en kleine hotels en is daarmee veel kleiner dan Puerto Viejo.

Na de eerste nacht wacht je een goed ontbijtbuffet met lekkere Costa Ricaanse koffie. Hierna ga je samen met een gids al snorkelend de onderwaterwereld verkennen (snorkelmateriaal is inbegrepen). Na dit avontuur wandel je samen naar de parkingang van Cahuita National Park. Je volgt de trail door het park en de gids weet met behulp van een telelens overal vogels, slangen en apen te spotten.

Goed om te weten: als je het leuk vindt, kun je hier een nacht bijboeken en bij de Bribri-indianen verblijven. Costa Rica draait vooral om natuur, maar door een dag samen te leven met de Bribri-stam maak je echt contact met de inheemse bevolking en hun cultuur. Je slaapt in een originele Bribri-cabaña met palmbladeren dak. Al generaties woont de Bribri-gemeenschap in harmonie met de natuur in een klein dorpje bij de grens met Panama. De bewoners gaan met hun tijd mee, maar niet ten koste van hun natuurlijke leefomgeving.

Om er te komen vaar je over de Yorkin-rivier, die de natuurlijke grens vormt tussen Costa Rica en Panama. Je zwemt met de Bribri-kinderen in de rivier, wandelt tussen de bananenplantages door en volgt de cacaoroute. Echt goed Engels spreken de bewoners niet, maar met handen en voeten – en je Engelssprekende gids – kom je erachter welke planten ze als medicijn gebruiken, hoe je bananen plukt en leer je met pijl en boog omgaan. Ook leer je zelf chocolade te maken en natuurlijk mag er geproefd worden.

Dag 11 – Verblijf Turrialba

Het gebied rondom Turrialba staat bekend om de vele bontgekleurde vogels, zoals toekans, kolibries, nachtegalen en de bijzondere quetzals. Je slaapt in een sfeervolle lodge aan de voet van de vulkaan, op een half uur rijden van het dorp. Je hebt vanaf hier prachtige uitzichten over de bergen, vulkanen en de vallei.

Dag 12 – Fietsen en verblijf Turrialba

Je ervaart een plek natuurlijk beter vanaf de fiets dan vanuit de auto, dus stap je de volgende ochtend op de trappers. De fietstocht brengt je door de plantages van koffie- en suikerriet, de leefomgeving van de plantagewerkers en het prachtige landschap met uitzichten op de vulkaan.
De rest van de dag kun je zelf indelen.

Dag 13 en 14 – Verblijf en wandeling in het gebied van Cerro de la Muerte

Je reist naar het gebied van Cerro de la Muerte. Dit is bergachtig gebied, waar je lodge met aangelegde tuin op meer dan 2.500 meter hoogte ligt. Door deze grote hoogte kan het flink afkoelen, dus neem ook warme kleding mee. Na aankomst bij de lodge kun je in het huiselijke restaurant wat drinken en genieten van deze rustige omgeving.

Bij het krieken van de dag word je gewekt door de vrolijke vogelgeluiden. Kijk om je heen en zie de natuur ontwaken. Om zeven uur word je door de gids opgehaald en start de wandeling. Vergeet je verrekijker niet! Tijdens de wandeling ga je op zoek naar toekans, kolibries en andere kleurrijke vogels. Met een beetje geluk wijst de gids je ook een (of meerdere) quetzals aan.

Dag 14-16 – Strandverblijf aan de Pacifische kust

Na de ochtendwandeling rijd je naar de Pacifische kust. De komende drie nachten heb je de tijd om te relaxen, een boekje te lezen en te gaan zwemmen. Je verblijf aan de Pacifische kust is een goede uitvalsbasis voor diverse activiteiten. Heb je zin om te wandelen en dieren te spotten, dan kun je ook het nationale park bij Manuel Antonio gaan bezoeken. In de baaien liggen maanvormige zandstranden, grenzend aan bos dat tot aan het strand loopt. Je spot in de bomen apen, neusbeertjes en luiaards, terwijl de leguanen door het struikgewas en over het strand scharrelen. Het is het enige park waar je gelijk in zee kunt zwemmen en snorkelen. Of slenter op je slippers over het strand van het surfdorp Dominical. Dit dorpje heeft een strategische locatie en van hieruit kun je een wandeltrip maken naar het bekende natuurpark Corcovado. Een dolfijnentrip in het marinepark Ballena behoort ook tot de mogelijkheid, waar je in het juiste seizoen ook kans hebt om walvissen te spotten.

Dag 17 en 18 – Verblijf in Carara met ochtendwandeling

Het Carara Nationaal Park ligt niet ver van de Pacifische kust, tussen hoofdstad San José en Manuel Antonio. Je rijdt er in de ochtend heen en dezelfde middag heb je de tijd om het gebied te verkennen. In de late namiddag kun je talloze vogels waarnemen en met een beetje geluk zie je de apen door de boomtakken slingeren.

De volgende ochtend vroeg ga je naar de ingang van het park. Hier word je opgewacht door de gids met een telescoop. Met het getrainde oog van de gids ontdekten wij tal van vogelsoorten in de bomen en tussen de bladeren. Met name de kleurrijke ara’s deden het goed op de foto.

In de middag kun je naar de Rio Tarcoles-rivier. Je hebt hier twee opties: kijk vanaf een brug tussen de lodge en het nationale park over de ‘krokodillenrivier’ of maak een boottocht door de mangroven over de Rio Tarcoles-rivier.

Dag 19 – Verblijf San José of Alajuela

Je  rijdt via het bergachtige binnenland terug naar San José. Als je zin hebt, kun je onderweg in een van de kleine wegrestaurants lunchen. Aan het eind van de middag lever je de auto in bij het hotel. Hier slaap je de laatste nacht.

Dag 20 en 21 – Terugvlucht naar huis

De volgende dag brengt een transfer je naar de luchthaven en vlieg je de oceaan over. De volgende dag kom je aan in Amsterdam.

Nog even dit…
Paspoort, visum & inentingen:

 • Voor een verblijf korter dan 90 dagen hoeft geen visum te worden aangevraagd.
 • Reizigers moeten in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden ná terugkomst in Nederland geldig is.
 • Als je via Amerika reist, dan dien je voor vertrek een zogenaamde “visa waiver” in te vullen op de website van ESTA. Het is erg belangrijk want zonder een goedgekeurde visa waiver word je geweigerd op je vlucht(en). Je krijgt via deze site ook een melding als het allemaal akkoord is.
 • Wij raden je aan om gebruik te maken van vaccinaties tegen DTP en hepatitis A. Voor de laatste informatie kun je het beste zelf contact op nemen met een medische instantie met verstand van zaken. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl.

 


Ja, ik wil een vrijblijvende optie op deze reis

Laat onze bestemmingsexperts deze reis 48 uur voor je in vrijblijvende optie zetten.

Nog vragen?

Ik heb nog wat vragen en/of wil de rondreis naar wens laten aanpassen.

Kosten

Vertrek juni 2 pers. 3 pers. 4 pers. 5 pers. 6 pers.
21 dagen 2144 1882 1820 1766 1887
22 dagen* 2285 2004 1949 1897 2015
23 dagen** 2414 2116 2096 2044 2163

 

Vertrek juli / augustus 2 pax 3 pax 4 pax 5 pax 6 pax
21 dagen 2194 1930 1868 1824 1963
22 dagen* 2339 2055 1998 1952 2068
23 dagen** 2471 2170 2151 2097 2220

*(incl. extra nacht Sarapiqui en raften)
**(incl. extra nacht Saraqipui en raften & Yorkin)

Inclusief

 • overnachtingen in  afwisselende slaapplekken, zoals eco-lodges en homestay
 • boot- of kajaktocht door Caño Negro-park met gids
 • excursie naar keuze bij homestay Juanilama
 • Entree hotsprings
 • bezoek aan ananasboer Don Rodulfo inclusief lunch
 • Fietstour
 • Ochtendwandeling met gids in Cerro de la Muerte en gids in Carara National Park
 • transfer luchthaven naar hotel in San José, huurauto 4WD, transfer naar de luchthaven
 • 3 x lunch, 2 x diner

Exclusief

 • internationale vlucht (ca. 1200,- per persoon)
 • Maaltijden naast het ontbijt en genoemde diner
 • Fooien
 • Bijkomende autohuur kosten
 • Reserveringskosten € 25,- p.p. (maximaal € 75,- per boeking)
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking