Ga naar inhoud

Riksja Travel
Costa Rica, Panama & Nicaragua

Wijk van het gebaande pad af!

Blog
Costa Rica staat natuurlijk bekend om de groene natuur en de vele dieren die het land rijk is. Zoef van boomtop naar boomtop tijdens een canopytour, waan je als een echte Robinson op het strand van Samara en fiets of wandel aan de voet van de Arenal vulkaan. Natuurliefhebbers- en actievelingen reizen om bovenstaande redenen graag af naar Costa Rica. Daarnaast trekken de vele nationale parken zoals Manuel Antonio, Corcovado en Monteverde jaarlijks veel bezoekers. Maar wat als je nu meer van de gebaande paden af wilt wijken? Of als je voor de tweede keer naar Costa Rica gaat? Hetzelfde toeristische rondje gaat dan snel vervelen. Gelukkig kennen wij ook de minder toeristische en bekende plekken van Costa Rica goed en geven je graag tips om van het gebaande pad af te gaan en een unieke rondreis te maken!
Geschreven opvrijdag 20 oktober
Geschreven doorKiki van Nes

Cultuur snuiven in Yorkin

Je gaat naar Costa Rica vanwege de natuur en dieren, maar voor wie cultuur en echt contact met de lokale bevolking mist is een bezoek aan de BriBri gemeenschap veen leuke afwisseling van alle natuur en nationale parken. Maak kennis met deze bijzondere bevolking en leef een dag met ze samen tussen de watervallen en tropisch regenwoud. De BriBri indianen zijn één met de natuur en ze zijn voor een deel zelfvoorzienend: ze verbouwen hun eigen bananen en cacaobonen. Ze maken zelf ook chocolade(melk) en gebruiken alleen lokale producten. Ondanks dat ze zelf veel verbouwen, gaat de gemeenschap ook met hun tijd mee, zolang het maar niet ten koste gaat van hun natuurlijke leefomgeving. Yorkin is alleen te bereiken per boot, het is ongeveer twee uur varen. Maar het uitzicht mag er dan ook zijn. Neem onderweg een duik bij de ‘natural pools’ in Suribe waar kinderen uit de buurt ook graag zwemmen. Dit is een unieke ervaring die je dichterbij de de cultuur van de tico’s brengt.

Mi casa es tu casa

Lokale ontmoetingen blijven ons vaak het beste bij na een reis. Als je de oprechte gastvrijheid van mensen ervaart voel je je al snel thuis. Wij vonden het zeker de moeite waard om een nachtje te slapen bij de gastvrije Ticos van de Juanilama gemeenschap. Je komt hier geen hordes toeristen tegen, maar ervaart hier een heel ander Costa Rica. Kook hier je eigen maaltijd met versgeplukte ingrediënten uit de tuin. De Juanilama gemeenschap vind het leuk om hun huis voor je open te stellen en je als gast te ontvangen. Je krijgt een mooi kijkje achter de schermen en proeft tegelijkertijd van het dagelijkse leven op het platteland.

Het vogelparadijs Carara

Onderweg van het noorden naar het zuiden van Costa Rica is Carara Nationaal park een logische tussenstop. Carara staat bekend om de vele exotische vogels die hier rondvliegen. Er zijn talloze vogels in Costa Rica, maar met een gids zie je vaak meer dan op eigen houtje. Een gids is ook uitgerust met een telescoop waardoor je nog meer kunt zien. In Carara Nationaal park zul je vele apen, luiaards, toekan’s, kolibries, trogons en ara’s spotten, de geelvleugelara is één van de belangrijkste trekpleisters voor Carara. Wanneer je meer tijd hebt kun je ook naar de Tarcolésrivier gaan. Dit is de thuisbasis van Amerikaanse krokodillen. Vanaf een boot of vanaf de “krokodillen rivier” brug kun je hier ontelbaar veel krokodillen zien zonnebaden. Het krioelt hier werkelijk van de krokodillen, hou je handen tijdens de boottocht wel binnenboord!

Wildlife spotten in Boca Tapada

Als je op zoek bent naar rust en dieren in een vogelrijk en groen paradijs, dan kun je je geluk niet op bij Boca Tapada! Je slaapt midden in het regenwoud dat aan de lagune ligt die de natuurlijke grens vormt tussen Costa Rica en Nicaragua. Deze plek is het ongerepte dierenparadijs waar je veel vogels en wildlife kunt spotten. Je hoeft hier niet veel moeite te doen om wildlife te spotten: even in de tuin van je lodge staan en je komt genoeg vogels, kikkers, apen en slangen tegen! Boca Tapada is een vrijwel onontdekt stukje van Costa Rica waarbij je in een unieke ecolodge slaapt die gerund wordt door een enthousiaste en gastvrije familie. Je kunt ook slapen in een boomhut, geniet hier van het mooie uitzicht op de boomtoppen van de jungle! Vogelliefhebbers kunnen in Boca Tapada hun hart ophalen, maar je kunt ook andere activiteiten doen zoals kanoën op de lagune of een boottocht maken over de San Carlos rivier. Wij hebben ook een boottocht gemaakt en spotten onderweg veel krokodillen, apen, vogels en basilisk hagedissen.

Proeven bij de boer in Sarapiqui

Een plek die niet vaak wordt bezocht door reizigers, maar die volgens ons niet overgeslagen mag worden is Puerto de Viejo de Sarapiqui! Costa Rica heeft veel hoogtepunten, maar een bezoek aan Don Rodolfo’s ananasplantage blijkt een van de meest memorabele ervaringen van onze reizigers. Wij vonden het bij Don’s finca (boerderij) ook fantastisch, omdat hij vol trots en enthousiasme vertelt over zijn boerderij en je een smaakvolle rondleiding geeft. Don en zijn familie genieten ervan om mensen op hun boederij te ontvangen. Je kunt prima een tussenstop maken in Sarapiqui voordat je doorreist naar de Arenal vulkaan of La Fortuna. Je bent hier op het platteland van Costa Rica en proeft letterlijk van het tropische plattelandsleven. Wil je iets meer actie? op 10 minuten rijden vind je het Tirimbina reservaat, een groot regenwoud met hangbruggen en nature trails.

Wij hebben deze plaatsen allemaal zelf bezocht en kennen deze gebieden goed. We hebben de leukste accommodaties en de gaafste excursies voor je geselecteerd. Bekijk bijvoorbeeld onze Costa Rica bouwstenen om een beter idee te krijgen van ons aanbod.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

world

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

world