Naar boven

Mijn ontdekking in Costa Rica: Monteverde!

blog

Een reis naar Costa Rica staat voor mij gelijk aan een trip langs uitgestrekte nevelwouden, perfect gevormde vulkanen, koffie- en ananasplantages en ruige stranden.
Decorative torn edge
Geschreven op
vrijdag 3 juli
Geschreven door
Kiki van Nes

Het land kent een enorme diversiteit aan flora en fauna – meer dan 30% van de oppervlakte bestaat uit beschermde natuur – en is dan ook een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Er zijn een boel nationale parken om uit te kiezen: van een schildpaddenstrand in Tortuguero tot het ongerepte woud van Corcovado. Maar wat mijn favoriete nationale park is? Absoluut het nevelwoud van Monteverde.

Je vindt er veel bontgekleurde planten. Op de dikke boomstammen groeien hangende plantentuinen van varens, mossen en orchideeën, waardoor alles in elkaar verstrengeld lijkt. Ik had van tevoren niet écht een beeld bij een ‘nevelwoud’, maar na mijn bezoek aan Monteverde was het helemaal duidelijk: de laaghangende en altijd aanwezige wolken zorgen voor een mysterieuze sfeer en een hoge luchtvochtigheid.

Canopytour in Monteverde

De reden van mijn bezoek aan Monteverde tijdens mijn rondreis Costa Rica, was één activiteit die ik érg graag wilde doen: een canopytour. Al hangend in een tuigje zoef je door de boomtoppen van het nevelwoud, een echte adrenalinerush! Het was een bewolkte middag toen ik op pad ging om de tour te doen. We reden bergopwaarts richting het Selvatura-reservaat in Monteverde, waar we van een gids uitleg kregen en werden geholpen met de nodige spullen. We kregen een tuigje en handschoenen aan en een felgekleurde helm op. Vervolgens stapten we in een jeep en reden we richting het woud. Het laatste stuk moesten we omhoog wandelen tot aan het eerste plateau. Na een veiligheidscheck werd ik omhoog gehesen door één van de gidsen en aan de kabel vastgemaakt … Waah, spannend!

Superman

Mijn hart bonsde in mijn keel. Daar ging ik dan: swingend aan de kabel vloog ik tussen wolken en gigantische bomen van plateau naar plateau. De eerste paar keer moest ik een kreet onderdrukken, maar toen ik eenmaal gewend was, genoot ik van de meest fantastische uitzichten. Na zo’n vijftien tokkelbanen kwam ik aan bij het laatste plateau voor de kers op de taart: de ‘Superman’. Ik werd in een nog steviger harnas gehesen zodat ik liggend de laatste kabelbaan kon doen. Echt geweldig om net als een vogel over het groene bladerdek te vliegen.

Ook als je wat minder avontuurlijk bent ingesteld, is het fantastisch om door het groen van het regenwoud te lopen, fladderende kolibries langs te zien en horen komen en je te laten verrassen welk wild je tegen gaat komen. Want het is natuurlijk altijd afwachten of neusberen en brulapen op je pad komen.

Kikkermuseum

’s Avonds raad ik een bezoek aan het kikkermuseum aan. Dat klinkt misschien wat saai, maar het is echt bijzonder: als het donker is, zijn alle kikkers actief en goed te zien. In het wild zie je er weinig bij elkaar, maar hier krijg je wel een goed beeld en een goed verhaal. De familie die het runt weet namelijk waanzinnig veel van deze springertjes.

Wil jij net als Edith ook naar Monteverde? Lees hier meer over onze Arenal- of Monteverde-bouwsteen of laat je inspireren door onze andere verhalen op ons Costa Rica-reisblog.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern