Naar boven

Costa Rica

5 tips om een impactvolle Costa Rica-reis te maken

blog

Wist je dat jouw Costa Rica-reis impact maakt? Reis je met Riksja naar Costa Rica, dan ben je ervan verzekerd dat je reis 100% CO2 gecompenseerd wordt. Daarnaast komt het geld terecht bij de mensen waar het hoort: de lokale bevolking. We vertellen je er graag meer over en geven andere handige tips om je reis nog meer impactvol te maken.
Decorative torn edge

Wist je dat...

Duurzaamheid is top of mind in Costa Rica en daar zet de regering zich voor in. Zo is meer dan 30% van het land beschermde natuur en is er een certificeringsprogramma opgezet voor duurzaam toerisme. Hoe meer groene blaadjes je hebt als onderneming binnen de toerisme sector, des te duurzamer je bent. We zijn dan ook heel trots dat onze lokale partner vijf, het hoogst haalbare, groene blaadjes heeft. Dat 30% van het land beschermde natuur is merk je heel goed als reiziger. Zo zijn er paden aangelegd om ervoor te zorgen dat je de natuur niet vernield en is afval achterlaten een echte no go. Er staat zelfs een geldboete op. Zo hoopt Costa Rica haar natuur te beschermen zodat we er nog heel lang van kunnen genieten.

Zo laat je een positieve impact achter tijdens je Costa Rica-reis

1. Probeer zo veel mogelijk excursies bij de lokale bevolking te boeken

Ananas boer in costa rica

Dit is niet alleen heel leuk omdat zij als geen ander je echt alles kunnen vertellen, maar ook nog eens impactvol. Zo komt het geld namelijk direct bij deze mensen terecht. Ananasboer Don en koffieboer Christian hebben dan ook een speciaal plekje in ons hart. Ze vertellen allebei met passie over hun werk en dat proef je aan de verse ananas en net gezette koffie.

2. Overnacht in accommodaties die een positieve impact maken

Boomhut in Baca tapada

In Costa Rica vind je tal van overnachtingsplekken waar je echt met een gerust hart kunt slapen. Je draagt daar namelijk terwijl je slaapt bij aan natuurbehoud of een inkomen van de lokale bevolking. Zo sliepen wij in de eco lodge in Boca Tapada en bij een familie in de Juanilama gemeenschap thuis. Bijkomend voordeel: je slaapt niet tussen de grote massa zodat je toch net even wat meer van de natuur kunt genieten.

3. Probeer lokale eettentjes uit

costa rica eten

Als je naar Costa Rica gaat dan wil je natuurlijk ook de lokale keuken proeven. Wij vinden dat je die het allerbeste proeft bij de lokale bevolking. Het eten is niet alleen onwijs lekker, maar je geld komt ook nog een direct terecht bij de lokale keukenprins(es). De lokale Bribri-gemeenschap maken namelijk traditioneel bereide chocomel die je geproefd wilt hebben.

4. Maak vaak gebruik van boten

costa rica boot

In Costa Rica ontdek je de natuur misschien wel het best wanneer je dat vanaf het water doet. Het is dan ook een goede manier om van punt A naar B te komen en het heeft veel minder negatieve impact op het milieu dan een propellervliegtuigje die veelal wordt gebruikt. Zonde vinden wij.

5. Bezoek de nationale parken vroeg op de dag

costa rica natuur park

Deze tip ben je waarschijnlijk al vaker tegengekomen. Het is dan nog rustig waardoor je het park een beetje voor jezelf hebt. Maar wist je dat er nog een heel fijn voordeel aanzit? Voor de dieren is het ook veel prettiger als het bezoek meer over de dag verdeeld is.

We hebben hieronder nog wat kleine tips op een rijtje gezet, maar hopelijk wist je dit al.

💚 Gebruik geen of zo min mogelijk plastic tasjes en kies vooral voor een shopper.
💚 Koop bewust souvenirs en kies geen producten die gemaakt worden van beschermde dieren of planten.
💚 Gebruik een hervulbare waterfles. Dat scheelt weer een hoop plastic.
💚 Laat geen afval achter in de natuur. Zo houden we de wereld mooi voor volgende generaties.

background-pattern