Naar boven

veiligheid Costa Rica

De veiligheid in Costa Rica

blog

Regelmatig krijg ik een telefoontje of e-mail van iemand die alleen op reis wil naar Costa Rica, of van twee dames die op individuele wijze door het land willen reizen. Naast het enthousiasme om de bestemming te ontdekken merk ik dat er ook vrijwel altijd enige twijfel is over de veiligheid in Costa Rica. ‘Is het er veilig als soloreiziger?’ of ‘kunnen we als twee vrouwen veilig op pad?’ Met regelmaat komt het onderwerp: ‘veiligheid Costa Rica’, in mijn werk als reisspecialist voor Riksja Costa Rica aan de orde. Vanwege de tegenstrijdige berichten die je op internet leest vond ik het tijd om mijn ervaringen in een artikel met je te delen.
Decorative torn edge
Geschreven op
woensdag 6 maart
Geschreven door
Kiki van Nes

Vriendelijke en behulpzame Tico’s

Tijdens het 3e jaar van mijn studie heb ik een poosje bij het lokaal agentschap in San José stage gelopen. ‘Veiligheid Costa Rica’ was voor mij ook een onderwerp voordat ik aan dit avontuur begon. Het dagelijks leven heb ik mogen ervaren en uiteraard heb ik de kans genomen om het land te verkennen. Ik raakte al snel gesteld op de vriendelijke en behulpzame Tico’s.

Toen ik vragend rondliep stopte zelfs de buschauffeur om te vragen of hij kon helpen om mij de weg te wijzen. En toen ik een taxi nam en het verkeerde biljet gaf, werd er meteen gezegd dat ik dat andere briefje moest geven want ik zou per ongeluk 50 dollar hebben betaald in plaats van 10 dollar. Nu zal niet iedereen altijd eerlijk zijn maar met een goede dosis gezond verstand kun je door Costa Rica veilig rondreizen. Mijn vrouwelijke collega’s Maartje en Maaike beamen dit, zij hebben er samen met de auto getoerd.

Vertrouw op jezelf

Natuurlijk kun je pech hebben, maar wanneer je op je verstand en gevoel vertrouwt dan is het onwaarschijnlijk dat je problemen ondervindt. ’s Avonds kun je bijvoorbeeld beter de zijstraatjes van San José vermijden en met opzichtige dure horloges en sieraden rondlopen is af te raden.

Als lange en blonde Hollandse meid viel ik op, in het begin moest ik wel even wennen aan de toeterende auto’s en nafluitende macho mannen. Aan mannelijke aandacht geen gebrek, maar het was altijd van vriendelijke aard. Als je intuïtie je zegt dat iemand niet te vertrouwen is, dan ben je uiteraard niet verplicht om daarmee te blijven praten. Overigens moest ik er terug in Nederland juist weer aan wennen dat het zo stil was …

Organiseer je reis

Wij regelenvoor jouw rondreis door Costa Rica kleinschalige slaapplekken, het benodigde vervoer en excursies die bijdragen aan de beleving van het land. Je hoeft niet meer op zoek naar een slaapplek of de juiste partij, bovendien benut je je tijd vooral aan ‘genieten’. Je wordt ergens verwacht en mocht je tegen iets aan lopen dan is onze lokale agent ter plaatse om je te helpen.

Reis je alleen en wil je graag met de auto toeren? Dan passen we de route aan zodat de afstanden goed haalbaar zijn. Zie je dat niet zitten dan regelen we shuttlebusjes waarmee je de belangrijkste hoogtepunten van het land ziet, bovendien maak je op deze manier onderweg gemakkelijk contact met andere reizigers. Houd er rekening mee dat je als soloreiziger een tweepersoonskamer krijgt, daar zijn meerkosten aan verbonden. Voor overnachtingen betaal je dus het dubbele.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern