Naar boven

Een tempel in Laos

4 redenen waarom je Laos moet combineren met Thailand

blog

Veel reizigers combineren een rondreis door Thailand met een paar dagen (of weken) in Laos. En dat is niet voor niets, want deze twee buurlanden in Zuidoost-Azië zijn perfect om samen te bezoeken! Laos is een land dat soms de indruk geeft alsof de tijd heeft stilgestaan. Het is rustiger dan buurlanden Thailand en Vietnam en herbergt eeuwenoude tradities, tempels en pagodes. Denk jij erover om je rondreis door Zuidoost-Azië nóg gaver te maken? Wij geven je vijf redenen waarom je op jouw reis Laos moet combineren met Thailand.

Decorative torn edge
Geschreven op
maandag 17 februari
Geschreven door
Tessa Vermij

De rust in Laos

In Laos lijkt de versnelling een tandje lager te staan. De Laotianen zijn rustig, kalm en innemend en dit bijzondere volk is eigenlijk al een reden op zich om het land een keer te bezoeken. Daar komt bij dat Laos nog geen zeven miljoen inwoners kent, op een oppervlakte van 236.800 km (vijf keer zo groot als Nederland!). Tel dáár nog weer bij op dat de hoofdstad van Laos, Vientiane, met slechts 450.000 inwoners eerder aanvoelt als een groot dorp dan als een echte stad en je begrijpt dat Laos een heerlijke, rustige bestemming in Zuidoost-Azië is.

De verschillen tussen Thailand en Laos

Thailand en Laos verschillen enorm. Door beide landen te bezoeken ervaar je het beste van twee werelden: het bruisende, levendige van Bangkok en indrukwekkende tempels en tropische stranden in Thailand, en gemoedelijke dorpen, ongerepte natuur en de Mekong in Laos.

Qua vervoer hoef je je overigens in Laos geen zorgen te maken: je zult er niet zo veel tuk-tuks zien als in Thailand, maar ze zijn er wel degelijk. Enige jaren geleden was reizen door Laos nog een groot avontuur, maar de infrastructuur verbetert snel. Op de belangrijke verbindingsroutes tussen de grotere steden vind je steeds meer geasfalteerde wegen, maar in sommige landsdelen in Laos is de rivier nog steeds de voornaamste verbindingsweg. Je zult merken dat elke vorm van vervoer in Laos zijn charme heeft.

Het Laotiaanse eten

De basis voor eigenlijk ieder gerecht rijst in Laos is rijst (en dan vooral kleefrijst). Ben je rijstliefhebber, dan zit je in Laos dus wel goed. Een typisch Laotiaans gerecht is laap: gemarineerd, fijngehakt vlees of vis voorzien van kruiden als koriander en mint, verwerkt in een pittige salade van slierten onrijpe papaja, gemalen pinda, knoflook, tomaat en rode pepers. Een beetje houden van pittig eten is als je naar Laos gaat geen overbodige luxe, hoewel alles altijd versbereid wordt en je ook gerust kunt zeggen dat je iets minder gek bent op spicy food.

Wil je op een rustige manier vanuit het noorden van Thailand naar Laos reizen en zie je graag wat van de groene binnenlanden? Stap dan aan boord van een boot die je over de Mekong-rivier van Chiang Mai Luang Prabang brengt en geniet onderweg van het uitzicht én van heerlijke, lokale gerechten.

De natuur

Met slechts 29 inwoners per vierkante kilometer is Laos een dunbevolkt land waar de natuur op veel plekken in alle rust haar gang kan gaan. De 4800 kilometer lange Mekong-rivier stroomt als een levensader door het land, die zich net boven de grens met Cambodja opsplitst in een web van smalle riviertjes. In het noorden vind je de groene jungle van Indochina en word je door de kleurrijk geklede Laotianen gastvrij onthaald in traditionele bergdorpen en in het zuiden vind je het schitterende Bolavan Plateau: een hoogvlakte vol regenwoud en schitterende, indrukwekkende watervallen. Kortom: Laos is een land vol ongerept natuurschoon.

Hoewel Laos geen kustlijn heeft, is eilandhoppen wel degelijk mogelijk: de ruim vierduizend eilanden van Si Phan Don zijn te bijzonder om niet met eigen ogen te bekijken. En over eilandhoppen gesproken, wat dacht je ervan om je reis af te sluiten op de witte stranden van Ko Chang? We zeiden het toch … het beste van beide werelden.

Laos en Thailand op je bucketlist

En, staat Laos inmiddels op je bucketlist? Bekijk dan eens onze Laos-bouwstenen: individuele, korte Laos-reizen van een paar dagen. Door bouwstenen te combineren stel je je eigen individuele Laos-reis samen, ook perfect als toevoeging aan een rondreis door Thailand!

Zeker weten dat je niets mist? Wij hebben zes uiteenlopende individuele Thailand-rondreizen gecombineerd met Laos, Cambodja en/of Myanmar samengesteld, die uiteraard helemaal op basis van jouw wensen aangepast kunnen worden. Laat je inspireren!

 

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern