Naar boven

Klimaat en beste reistijd Thailand

Algemene informatie

Thailand beste reistijd en klimaat

Wat is de beste reistijd voor Thailand?

Tijdens het plannen van je Thailand-reis, kun je rekening houden met de verschillende klimaatzones van Thailand. Zoals de meeste Aziatische landen heeft Thailand een tropisch klimaat. Thailand is een fijne bestemming om de warmte op te zoeken. Het is er het hele jaar door warm en vochtig. De temperatuur schommelt overdag rond de 30 graden Celsius. Dat is een lekkere temperatuur op een eilandje als er een verkoelende zeebries waait. In de grote stad, met name in Bangkok, kan het behoorlijk warm zijn. We raden dan ook aan om te beginnen met een startpakket van twee overnachtingen zodat je hier op een rustige manier aan kunt wennen.

Iedere regio heeft een ander klimaat in Thailand, waardoor het een land dat het hele jaar door goed te bereizen is, wanneer je de juiste regiokeuzes maakt. In het algemeen is de droogste periode van december tot mei. Het is in deze periode vaak aanmerkelijk drukker, met name in december en januari. Reizigers die vooral naar Thailand reizen voor een strandvakantie, vinden in het zuiden de idyllische eilandjes met witte stranden. Hieronder wordt per regio het klimaat beschreven. Een reis aanvragen kan bij ons door een vrijblijvende aanvraag in te vullen, of bel ons op 071-516 20 20. Wij helpen je graag bij het samenstellen van je ideale reis.

koh samet strand zee
Thailand-Bangkok-streetfoodtour-1

Centraal Thailand: het weer nabij Bangkok

Druk getoeter van tuktuks, warmtetrillingen boven de weg en klinkende tempelbellen, Sawadee Ka in Thailand. Na aankomst op het vliegveld merk je meteen dat je voet in Azië hebt gezet. De temperatuur in dit deel van het land ligt gemiddeld rond de 30 graden.

Centraal Thailand kun je het hele jaar door bereizen. Voor een reis in Thailand in mei t/m september kun je hier wat meer regen verwachten, maar vaak gaat het om een verfrissende en welkome bui. In de regentijd valt regen meestal op vaste tijden, vaak in de namiddag. De lokale gidsen weten dit en houden er tijdens de bouwsteenprogramma’s rekening mee. Voordat de intensieve tropische buien neerplenzen, zit je alweer in je accommodatie aan een drankje.

Noord Thailand: regenponcho of zonnehoed?

Ook Noord Thailand heeft geen echte regentijd, waardoor je hier het hele jaar naar toe kunt reizen. Er kan af en toe een bui vallen met een piek in de maanden augustus t/m oktober. Buien trekken snel weg omdat het hier koeler is dan in de rest van het land. Tijdens een trekking is het prettig wanneer het wat minder warm is en een verkoelende regenbui is daardoor welkom. Door de regenval is het gebied groener en zijn watervallen indrukwekkender. De warmste maanden om te reizen zijn april en mei. In deze periode kan het in het noorden flink opwarmen, tot zo’n 35 graden. Houd hier rekening mee wanneer je kiest voor een trekking van een aantal dagen, wij vonden een tweedaagse trekking in deze tijd ook al pittig. De gids houdt tijdens een trekking altijd rekening met de temperatuur en de regenval. Er worden drinkpauze’s ingelast op indrukwekkende uitzichtpunten en in het regenseizoen heb je grip op de soms modderige wandelpaden dankzij je, van de gids gekregen, bamboestok.

Trekking Thailand
Zuid-Thailand

Zuid-Thailand: laat die zon maar stralen!

Op de eilanden in het zuiden zijn de regentijden langduriger dan in het noorden of centraal Thailand. Als je lekker op het strand wilt liggen of met je snorkel te water wilt gaan is het vervelend als het te veel regent. De planning verdient hier daarom wat meer aandacht.

Kort gezegd valt aan de zuidwestkust de meeste regen. Hier begint eind april de kleine moessontijd. In deze tijd is de regen frequenter en onvoorspelbaarder. Soms zijn er een paar dagen regen achter elkaar, dan weer een paar dagen zon. Geen reden om er niet naar toe te gaan, maar wel goed om je te realiseren dat soms een stranddag ingewisseld moet worden voor een uitstapjesdag. Deze moesson duurt tot half juni. In augustus begint daar de regentijd waarvan de piek plaatsvindt in oktober. In deze maanden raden wij aan verblijf op Koh Lanta en Koh Hai af. Begin november breekt de zon weer vaker door en neemt de regen af.

In oktober krijgt de zuidoostmoesson er echt zin in. Ko Samui en omstreken krijgen dan de volle laag. Eind december is het overal weer overwegend zonnig. Wil je een bezoek brengen aan het groene Ko Chang, gelegen in centraal Thailand, dan kun je hier het beste heen reizen van november t/m april.

olifanten thailand
bouwsteen

Hua Hin: Strand en safari

 • Hua Hin
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 310,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Palmbladeren vrouwen - Gastgezin Thailand verblijf
bouwsteen

Leef als de Thai: homestay Thailand

 • Surat Thani
 • 2 dagen / 1 nacht
 • vanaf € 230,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
riksja-thailand-bangkok.tempels
rondreis

Thailand ‘on a shoestring’

 • Bangkok - Ayutthaya - Chiang Mai -Trekking - Hua Hin - Bangkok
 • 14 dagen / 13 nachten
 • vanaf € 915,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Zuid-Thailand | Riksja Thailand
rondreis

Zorgeloos Zuid-Thailand

 • Bangkok - Hua Hin - Khao Sok - Ko Phangan - Ko Samui
 • 15 dagen / 14 nachten
 • vanaf € 1.085,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern