Naar boven

Bijzondere plekken Thailand

Bijzondere plekken in Thailand: Loei

blog

Geschreven op
vrijdag 22 september
Geschreven door
Tessa Vermij

Bijzondere plekken ThailandWaarom zou je je reis bij Riksja Thailand boeken als er zoveel andere organisaties zijn waarmee je naar de River Kwai, Chiang Mai en Ko Samui kunt gaan? Of misschien heb je geen reisorganisatie nodig en kun je het allemaal zelf? Het antwoord is simpel: omdat wij behalve de highlights, ook de bijzondere plekjes kennen. Plaatsen met weinig toeristen, waar je ongerepte landschappen ziet en met handen en voeten contact maakt met de glimlachende Thai. Wil je het echte lokale leven leren kennen, laat je dan door ons meenemen naar deze verborgen pareltjes, zoals het bergachtige platteland van Loei, aan de Mekong.

Bijzondere plekken ThailandGlooiende heuvels en grillige rotsen van Loei

Loei (uitgesproken als Leuh, het heeft niets met koeien te maken) ligt in het noordoosten van Thailand, tegen de grens met Laos. Het is een wat slaperige provincie, met een groen golvend landschap, waaruit grijze karstbergen omhoog rijzen. Tussen de bergen vind je verschillende diepblauwe meren, waarin de Thai vissen en zwemmen. De machtige Mekong stroomt als rode ader door het gebied. Dit is geen plek om gehaast doorheen te trekken, hier wil je de tijd nemen om te kijken. Zittend op een bergtop, met uitzicht op mistnevels in het dal, of aan de rand van een meer, waar de verse vangst wordt binnen gehaald.

Thailand bijzondere plekkenOntmoeting met een monnik

Tijdens onze bouwsteen Oost west, Thais best neemt een lokale gids, die het gebied op zijn duimpje kent, je mee door de bergen. Hij spreekt goed Engels, dus hij wijst je niet alleen op de mooie uitzichten, maar vertelt je ook over zijn leven en dat van de mensen die hier wonen. Je kunt er hier niet omheen: in het Thaise leven speelt religie een grote rol. Dat zie je aan de vele tempels en boeddhabeelden door het hele land, maar ook aan hun dagelijkse rituelen. Zo maken Thaise monniken iedere ochtend een wandeltocht door de stad, gekleed in hun karakteristieke oranje gewaden. Ze lopen dan langs de bewoners die geknield aan de weg zitten om iets te eten of een aalmoes te schenken, waarvoor zij een zegening ontvangen. Tijdens de bouwsteen sta je heel vroeg op om dit dagelijkse ritueel mee te maken en zelf te knielen tussen de Thai. Er hangt een serene rust tijdens deze processie en je voelt het respect van de Thai.

Thailand bijzondere plekkenHanden- en voetenwerk met de Thai

Overal in Thailand zie je een soort minitempels bij de huizen staan. Hier brengen de Thai iedere dag een klein offer van fruit of verse bloemen. De Tai Dam, een in het zwart gehulde, traditioneel levende stam, knutselt van felgekleurd papier kleine talismans die ze overal ophangen. Je mag met ze meedoen en wendt daarmee het kwaad af. Ook bijzonder zijn de bootjes die je vouwt van een bananenblad, samen met een verlegen giechelende Thaise. Met dit offer in je hand, vaar je de Mekong op, waar je het bootje met bloemen te water laat. Eenmaal terug op het land, maakt de Thaise dame nog een vriendelijke wai, een buiging met de handen tegen elkaar, en kijk je haar na terwijl ze weer naar huis schuifelt.

Wil je vaker van het gebaande pad? Kijk dan ook eens bij Kokosnoot uit de achtertuin, waar je een paar dagen te gast bent in een vissersdorp en meedraait in het reilen en zeilen van alledag, of Relaxen aan dolfijnenstrand, een plek aan de kust waar nauwelijks toeristen komen en je wilde dolfijnen kunt zien.

background-pattern