Menu background

Naar boven

Ayutthaya tempels

Tempels en tuktuks in Ayutthaya

bouwsteen

 • Reisschema:
  Ayutthaya
 • Reisduur:
  2 dagen/ 1 nacht
 • Reissom:
  € 35,- p.p. bij 2 personen
 • Aanvang:
  dagelijks
✓ Dompel je onder in de oude culturele rijkdommen van Thailand, in Ayutthaya
✓ Wandel tussen imposante Chedi's (tempeltorens) en paleizen in Khmer-bouwstijl
✓ Je slaapt in een eenvoudige bungalow aan de rand van de stad
✓ Of kies voor ons boutique hotel (optioneel)
✓ Bekijk de tempels tijdens een tuk tuk tour met zonsondergang (optioneel bij te boeken)
✓ Geen tijd voor een overnachting? De tuk tuk tour kunnen we ook inplannen tijdens een reisdag
Ayutthaya thailand
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst in Ayutthaya

Veel reizigers gaan na de bouwsteen The river and the railway richting Ayutthaya. Je regelt zelf makkelijk een taxi, of wij regelen dit voor je – wat jij het prettigst vindt. Kom je vanuit Bangkok, dan raden we je aan de ochtendtrein te nemen. Deze vertrekt ’s ochtends om 08:30 uur en 10:50 uur vanuit het centrale Hualampong treinstation in Bangkok. Na de voorsteden van Bangkok kom je in subtropisch landschap terecht. In Ayutthaya regel je gemakkelijk zelf een taxi van het station naar je hotel. Je verblijft in een familiehotel waar je gastvrij wordt verwelkomd. Er zijn 15 kamers die in een Thaise stijl zijn omgetoverd. Iedere kamer is anders en met zorg ingericht. Je beschikt over een eigen badkamer, airco en een koelkastje. In de ochtend geniet je in de groene tuin van een vers bereid ontbijtje. Het hotel ligt tussen de tempels en op je gemak loop je naar een van de grootste boeddhistische tempels van de stad. Het hotel heeft ook fietsen, dus je kunt ook per fiets Ayutthaya ontdekken. Wil je liever in ons boutique hotel overnachten? Kijk onderaan de pagina voor de beschrijving.

Decorative torn edge

De hele stad Ayutthaya, wat ‘heilige stad’ betekent, ligt op een eiland tussen rivieren in en is door Unesco uitgeroepen tot World Heritage Site. De stad ontstond in de 12e eeuw en werd één van de welvarendste koninkrijken van Zuidoost Azië. Haar invloed reikte van Angkor in Cambodja tot ver in Birma. In de 18e eeuw verloor de stad haar macht door de invasie van Burmezen, die later wegtrokken, waardoor de tempels verwaarloosden en eruit zien zoals ze er nu bij liggen.

Het is lastig kiezen welke tempel je moet zien, het zijn er veel en ze liggen behoorlijk verspreid. We raden Wat Mahatat en Wat Rachaburana aan (entree € 0,75 per tempel). Je krijgt er een goede indruk van de Khmer stijl architectuur. Het kan in Ayutthaya behoorlijk heet zijn (het is een van de warmste plekken in Thailand), dus wij raden aan een petje op te zetten en voldoende water mee te nemen als je op pad gaat.

Decorative torn edge

Tuk tuk tour – optioneel

Niets mooier om bij zonsondergang de tempelruïnes van Ayutthaya te bewonderen. En wij regelen dit graag voor je. Aan het eind van de middag kun je je wat opfrissen bij je hotel en rond 16:30 uur word je opgehaald voor de tuktuk tour. Terwijl de zon onder gaat floepen bij een aantal ruïnesteden rond 6 uur de lichten aan en zie je ze in een sprookjesachtig licht. De chauffeur spreekt geen Engels en je gaat op dit tourtje niet uitgebreid de tempels in, maar de aanblik van de verlichte tempels vonden wij erg mooi. Wil je wat achtergrondinformatie, neem dan je reisgids mee. Onze favoriete tempel is Wat Chai Wattanaram; omdat de tempel wat achteraf ligt kijk je er uit over rijstvelden en cashewbomen. Om ongeveer 18:30 uur word je weer afgezet in het centrum of bij je hotel.

Decorative torn edge

Dag 2 – Vertrek uit Ayutthaya

Na je ontbijt pak je rustig je spullen in en verlaat je de stad. De meeste reizigers gaan nu verder noordwaarts naar Chiang Mai in Noord Thailand. Er vertrekt een nachttrein waardoor je nog een hele dag de tijd hebt voor de tempels en paleizen van Ayutthaya. Pak een fiets om de verspreide tempels te bezoeken of ga voor een minder inspannende tour met de boot. Mocht je het te warm vinden voor een bezoek aan de tempels dan is het een aanrader een bezoek te brengen aan het openbare Thaise zwembad. Verwacht geen ligbedjes, de Thai houdt niet van zonnen, maar voor wat verkoeling is het prima.

Decorative torn edge

Sukhothai

Naast Ayutthaya Thailand kent het land nog een oude koningsstad met tempelruïnes en boeddhistische chedi’s: Sukhothai. Waar de tempels van Ayutthaya midden in de bebouwing van de stad liggen, zijn de tempels van Sukhothai juist gesitueerd in een groen park buiten de stad. Er zijn in Sukhothai nog 21 historische sites en vier grote vijvers, omringd door oude muren. Er heerst veel meer rust dan in Ayutthaya, en veel tempels hadden wij helemaal voor onszelf. Ook is het gemakkelijker om er rond te fietsen, door het gebrek aan stadsverkeer in het tempelpark. Bovendien zijn de tempelruïnes in Sukhothai beter bewaard gebleven dan de ruïnes in Ayutthaya. Sukhothai ligt gemakkelijk op de route van Bangkok naar Chiang Mai, maar je moet er wel een kleine omweg voor maken. In de omgeving van Sukhothai bieden we de ‘De andere koningsstad: Sukhothai‘ bouwsteen aan. Je slaapt twee nachten in een comfortabel resort met zwembad en hebt alle tijd om de tempelruïnes te bezoeken.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Tempels en tuktuks in Ayutthaya

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Special Stay - Boutique hotel Ayutthaya

 • Reissom:
  € 75,- p.p bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  1 nacht in een kleinschalig boutique aan het water inclusief ontbijt

Vind je het fijn om in Ayutthaya in een comfortabel, kleinschalig boutique hotel te verblijven? Wij kunnen hier ook onze special stay accommodatie voor je inplannen. Het hotel heeft een groene tuin en ligt aan het water. Vanuit je kamer kijk je uit over het water en in je kamer geniet je van een tropische buitendouche. Er zijn maar heel weinig kamers en je wordt hier daarom echt als gast behandeld. Vanuit het hotel sta je zo tussen de oude tempels van Ayutthaya. Mocht het zo zijn dat deze accommodatie is volgeboekt, dan kunnen we ook een wat comfortabeler hotel voor je boeken. Dit hotel heeft een zwembad en is wat groter, maar ligt ook centraal in Ayutthaya.

Decorative torn edge
ayutthaya tuktuk Thailand Cambodja
Variant
2

Tuktuk-tour - Ayutthaya

 • Reissom:
  € 15,- p.p bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Tuktuk tour van 2 uur

Aan het eind van de middag kun je je wat opfrissen bij je hotel en rond 16:30 uur word je opgehaald voor de tuktuk tour. Terwijl de zon onder gaat floepen bij een aantal ruïnesteden rond 6 uur de lichten aan en zie je ze in spookachtig licht. De chauffeur spreekt geen Engels en je gaat op dit tourtje niet uitgebreid de tempels in, maar de aanblik van de verlichte tempels vonden wij erg mooi. Wil je wat achtergrondinformatie, neem dan je reisgids mee. Onze favoriete tempel is Wat Chai Wattanaram; omdat de tempel wat achteraf ligt kijk je er uit over rijstvelden en cashewbomen. Om ongeveer 18:30 uur word je weer afgezet in het centrum of bij je hotel.

Wil je niet overnachten in Ayutthaya omdat je maar weinig tijd hebt tijdens je Thailand vakantie, maar wil je toch de tempels zien? Nadat je vanuit Kanchanaburi bent gekomen, kunnen we ook direct de eerste middag voor je de tuktuk tour inplannen. Na de tour word je naar het treinstation gebracht, waar je diezelfde avond nog in de nachttrein naar Chiang Mai stapt. Een flitsbezoek, maar naar onze mening wel een leuke toevoeging voor je Thailand-reis.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

tempel sukhothai thailand
bouwsteen

De andere koningsstad: Sukhothai

 • Bangkok - Sukhothai
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 265,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Chiang Mai Doi Suthep-Mara
bouwsteen

Ontdek Chiang Mai

 • Chiang Mai
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 60,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern