Naar boven

Duurzaam reizen door Jamaica

Ondernemen met een hart

Verantwoord reizen bij Riksja Travel vloeit voort uit wat wij belangrijk vinden; vrijheid, echtheid en goed zijn voor mensen. Vrijheid om je reis in te steken zoals jij dat wilt en een bijdrage te leveren wanneer jij dat wilt. Echtheid, omdat we de wereld zien zoals die is en onze ogen niet sluiten voor de impact die onze reizen hebben op de natuur. En goed zijn voor mensen omdat we graag waar mogelijk ons steentje bij willen dragen om de wereld een beetje beter te maken. Dit doen wij door kleinschalige accommodaties en excursies in onze reizen op te nemen. Zodat jij als reiziger de lokale bevolking ontmoet, en zij jou. Om van elkaar te leren en thuis te komen met een verhaal, met het gevoel dat je een land echt hebt leren kennen. Daarbij leveren wij ook op kleinschalige manier een economische bijdrage.

De basis van Riksja’s kijk op duurzaam reizen werd gelegd door oprichter Marius. Lees op Riksjatravel.nl zijn verhaal.

Lokale samenwerking

Op elke bestemming werken we samen met een agent die in het land woont, het land goed kent en die een goede samenwerking, net als wij, belangrijk vindt. We geloven dat positieve ontmoetingen tussen mensen en culturen je reiservaring betekenis geven. Een ontmoeting met een gids die je meeneemt op safari, een chauffeur die je door de hectische steden rijdt of de local die je de kneepjes van de lokale keuken bijbrengt. Een goede relatie van onze agent met de mensen ter plekke staat voorop, zodat zij plezier in hun werk hebben en hun familie kunnen onderhouden. Dat draagt volgens ons bij aan een positieve reiservaring. Wil je een aantal ervaringen van deze mensen lezen? Kijk dan op de Riksjatravel.nl.

People & Planet: CO2-compensatie van je reis

Sinds 6 november 2016 compenseren we de volledige uitstoot van de reis die je bij ons boekt (vlucht en landarrangement). Uiteraard sluiten we onze ogen niet voor de impact van reizen op de aarde. De gemiddelde uitstoot van onze reizen bedraagt 2,4 ton CO² per persoon; behoorlijk veel als je bedenkt dat dit ongeveer een kwart is van wat een Nederlander gemiddeld per jaar uitstoot. Hierin nemen we onze verantwoordelijkheid en daarom compenseren wij de totale CO²-uitstoot van jouw reis. We werken hiervoor samen met de South Pole Group. Dit is een bedrijf dat op efficiënte manier duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden start en ondersteunt. Kijk voor meer informatie op Riksja’s CO2-compensatie.

Microfinanciering via Wakibi

Wakibi verstrekt leningen aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. We ondersteunen Wakibi vanwege de kleinschalige benadering waarbij leningen voor 100% worden ingezet. Daarbij staan mensen centraal en maakt zelfs een kleine lening al echt verschil. Voor € 25,- per boeking kun je zelf ook een lening verstrekken. Via de Riksja Community blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen ter plekke. Op de Riksja Travel-website vertellen we meer over de achtergrond van Riksja & Wakibi.

Stichting Soulventure

Op een groot aantal van onze bestemmingen ondersteunen wij lokale projecten via stichting Soulventure. We vinden het vanzelfsprekend om iets terug te doen voor de bevolking van de landen waar we naartoe reizen. Je kunt bij boeking hier een bijdrage aan leveren door een donatie te doen van €12,-. Uiteraard respecteren we het ook als je charitatieve bijdragen en reizen gescheiden wilt houden.

Duurzaam reizen

Op de meeste bestemmingen bieden we reizen aan waar we bewust voor een duurzame insteek hebben gekozen, bijvoorbeeld door ontmoetingen met de mensen ter plekke wanneer je bij hen in een homestay verblijft of met hen tijdens een excursie op pad gaat. Maar ook voor de andere reizen hebben we bewuste, verantwoorde keuzes gemaakt, zoals vervoer per lokale bus of op een manier waar de lokale bevolking direct van profiteert.

Verantwoorde souvenirs

Souvenirs kopen is leuk, dat vinden wijzelf ook. Kleurrijke doeken, tassen en beeldjes; het is moeilijk om met lege handen thuis te komen. Vaak heeft het ook een positieve impact op de lokale economie. Maar je kunt niet zomaar alles kopen. Souvenirs die van bedreigde plant- of diersoorten zijn gemaakt zijn verboden. Je riskeert een hoge boete en nog veel erger is de milieuschade die het aanricht. Ook als je antiek wilt kopen, moet je even goed opletten. De uitvoer daarvan kan verboden zijn. Meer informatie over wat wel en niet mag, vind jein de Douane-app. Ons advies is om handgemaakte, lokale producten te kopen. Dat levert een positieve bijdrage aan de bestemming en het zijn vaak de mooiste souvenirs.

Een positieve bijdrage

Om tijdens je reis de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden, kun je rekening houden met je water- en energieverbruik en afval. Doe de airconditioning en het licht alleen aan als het echt nodig is. Laat de kraan niet onnodig lopen en neem bijvoorbeeld een zonne-oplader mee, zoals die van Waka-Waka. Voor het verminderen van afval kun je het beste spullen meenemen die je kunt hergebruiken, een Dopper waterfles bijvoorbeeld. E zijn veel landen in de wereld waar je gewoon uit de kraan kunt drinken, zie Water in het buitenland. In landen waar dit niet kan, zal het een uitdaging zijn. Gelukkig zie je steeds meer punten waar je je flesje kunt bijvullen. Heb je toch afval, gooi het dan in de prullenbak.

Eerlijke kansen voor iedereen

In veel ontwikkelingslanden zie je kinderen op straat bedelen of werken onder zeer slechte omstandigheden. Het is aan te raden om tijdens je reis geen spullen van kinderen te kopen of ze geld te geven. Toegegeven, dat is best moeilijk, maar het kan er toe leiden dat ze steeds afhankelijker daarvan worden. Sommige reizigers kiezen ervoor om een bedrag te doneren aan een van onze lokale projecten. Iedereen vindt daar toch een beetje een eigen weg in. Ook seksuele uitbuiting van minderjarigen is een groot probleem. Vermijd daarom op reis plekken waar kinderen of jongeren dit soort diensten aanbieden. Wanneer je prostitutie van een minderjarige signaleert, meld dit dan. Meer informatie vind je op Meldkindersekstoerisme.nl.

background-pattern