Naar boven

Schildpadexcursie

Schildpadden Costa Rica: ga op schildpadexcursie!

blog

Als Costa Rica-reisspecialist deel ik graag een van mijn meest bijzondere reisbelevenissen met jullie: de schildpaden eieren zien leggen in Tortuguero.
Decorative torn edge
Geschreven op
vrijdag 5 juni
Geschreven door
Kiki van Nes
Schildpad Costa Rica

Het begon allemaal op een vroege maandagochtend, toen ik werd opgehaald om naar het Tortuguero Nationaal Park te gaan. Ik stapte in een bus die een prachtige route aflegde dwars door het nationale park Braullio Carillo en uitgestrekte bananenplantages. Het laatste stuk naar de lodge was per boot, ook weer dwars door de jungle. In de bus vertelde onze gids dat ze de afgelopen dagen al schildpadden in Costa Rica hadden gespot. Goed nieuws, aangezien ik er eind juni was en het seizoen officieel pas in juli zou beginnen. Eenmaal aangekomen bij de lodge, boekte ik dan ook nog voor diezelfde avond de excursie naar het schildpaddenstrand.

Het was al pikkedonker toen we in een klein groepje met onze gids op de boot stapten om naar het strand te varen. Eenmaal aangekomen moesten de zaklampen uit en volgden we onze gids. Mijn hart bonsde in mijn keel. Gelukkig had de gids zelf een speciale lamp bij zich, waardoor ik nog enigszins kon zien waar ik liep. Een paar minuten later zag ik ergens in de verte een rood licht knipperen. Het bleek een teken te zijn van een andere gids en we versnelden onze pas. Het duurde niet lang voordat we bij de schildpad in Costa Rica aankwamen. Ze bewoog haar grote, zware lichaam langzaam richting de zee en liet een lang spoor achter in het zand; ze had net eieren gelegd en was nu klaar. Ik kon mijn geluk toen al niet op. Maar onze zeer gedreven gids vond dat we nog niet genoeg hadden gezien, dus we gingen weer op pad. Niet lang daarna spotten we er nóg een. Dit keer kwam het dier net uit zee en dus konden we het hele proces bijwonen.

Schildpad op het strand
Tortuguero dorpje

Ik zag hoe ze zocht naar een geschikte plek, een kuil groef in het zand en eieren legde. Eén voor één zag ik de eieren in de kuil vallen en een steeds grotere hoop vormen. Het waren denk ik wel zo’n honderd eieren, die er uitzagen als pingpongballetjes. De schildpad was in trance en merkte niets op van onze aanwezigheid. Toen ze klaar was met eieren leggen, bedekte ze de kuil met zand en vond haar weg terug de zee in…

 

Helaas mag je geen foto’s maken, want daar schrikken de schildpadden in Costa Rica van. Maar neem maar van mij aan: het is een fantastische ervaring!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern