Ga naar inhoud

Riksja Travel
Costa Rica, Panama & Nicaragua

Dit wist je niet over Costa Rica: 10 feitjes

Blog
Costa Rica barst van de natuur: flora, fauna, vulkanen, regenwoud en koffieplantages … Dat weet iedereen zo ondertussen wel. Tenminste, als je een reis naar Costa Rica in het vizier hebt, kom je er snel genoeg achter. Maar eigenwijs dat wij zijn en ook van verrassingen houden, gingen we op zoek naar wat leuke weetjes over Costa Rica die je waarschijnlijk nog níet kende.
Geschreven opvrijdag 18 december
Geschreven doorNienke van der Maar
  • Costa Ricanen gebruiken hun creditcard werkelijk voor álles: een krant, een reep chocola, een pakje kauwgom … Zelfs als de aankoop maar een paar cent bedraagt. Zoals wij onze Nederlandse pinpas gebruiken, zeg maar. Maar het blijft vrij gek voor ons om een Costa Ricaan een rekening van achttien cent te zien voldoen met een creditcard.
  • Costa Ricanen zijn een stuk kleiner dan de gemiddelde Nederlander. Daarom zijn tafels, stoelen en dergelijke doorgaans zo’n 20 tot 25 centimeter lager dan in Nederland. En dat is voor ons dus best lastig opstaan uit zo’n lage stoel!
  • Costa Rica beslaat slechts 0,3% van het oppervlak van de aarde, maar je vindt er bijna 5% van alle soorten flora en fauna ter wereld en het land staat in de wereldwijde top twintig van landen met de grootste biodiversiteit.
  • Wist je dat het in Costa Rica niet ongewoon is voor baby’s om wat koffie in hun fles te krijgen? Warme melk, beetje koffie erbij … Zo wennen de kleintjes aan de smaak. Dat kunnen wij ons toch niet voorstellen, een tweejarige aan de espresso!
  • Zoals de eskimo’s 57 woorden voor sneeuw kennen, zo kennen de Costa Ricanen op z’n minst een dozijn verschillende termen voor regen. Van miezerend pelo de gato (kattenhaar) tot een baldazo of aguacero (stortbui) en een temporal (hevige regenval die een aantal dagen aanhoudt tijdens het regenseizoen). Tja, het land is niet voor niets zo groen …
  • Van noord tot zuid meet Costa Rica maar zo’n 460 kilometer en op het smalste stuk is het land ongeveer 120 kilometer breed. Dat maakt het dus slechts twee tot drie keer zo groot als Nederland, een stuk kleiner dan de meeste mensen denken.
  • In Costa Rica zie je vooral op het platteland en buiten de hoofdstad San José veel mensen op straat een machete dragen: een soort groot, lang en scherp mes. Je kunt er van alles mee, van kappen en snijden tot repareren. Gelukkig wordt de machete bijna nooit gebruikt als wapen, dus vrees niet.
  • Je zou Costa Rica gerust de kolibrie-hoofdstad van de wereld kunnen noemen: 51 van de 300 soorten komen er in het land voor.
  • In San Jose moeten auto-eigenaren verplicht een dag per week de auto laten staan, om zo luchtvervuiling tegen te gaan. Welke dag wisselt per persoon; je kunt het zien aan het laatste cijfer op de nummerplaat van de auto.
  • De zon komt in Costa Rica elke dag op dezelfde tijd op en gaat op dezelfde tijd onder; hier zit nauwelijks variatie in. Elke dag is dus precies even lang, 365 dagen in een jaar. Dat komt doordat Costa Rica zo dicht bij de evenaar ligt.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

world

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

world