Eilanden Thailand

blog

Geschreven op
donderdag 15 november
Geschreven door
Eva Derks
Delen op social media

Oostkust Thailand
Thailand staat bekend om haar mooie eilanden, bountystranden en kleurrijke onderwaterwereld. Maar ook om de grote keuze aan eilanden. Het ene nog mooier dan het andere. We krijgen dan ook vaak de vraag; hoe kunnen we ze combineren? Welk eiland kunnen we wanneer bezoeken? Welke ‘ko’ is het mooist? Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Tijd om onze tips en trucs te delen om jullie de keuze wat te vergemakkelijken (hopen we natuurlijk).

We helpen je een handje met de beste reistijd, de handigste combinaties en met de keuze tussen gezellig druk, of lekker niet te toeristisch.

Thailand zuidoostkust: bijna het hele jaar een goede reistijd

Eiland Ko Tao Thailand

Reis je tussen januari en september naar het zuiden van Thailand, dan raden we onze eilanden aan de zuidoostkust aan: Ko Samui, Ko Phangan en Ko Tao. Hier valt in de zomermaanden af en toe regenbui, maar de buien zijn kort en duren meestal een uurtje aan het eind van de dag. Overdag schijnt de zon en kun je goed genieten van het eilandleven. Naast witte zandstranden vind je op de oostelijke eilanden ook genoeg gezelligheid in de vorm van barretjes en winkels. Vanwege de kleinschaligheid van onze accommodaties en de drukte in de zomer werken we op deze eilanden met meerdere resorts zodat we altijd een fijne plek kunnen boeken. En hoewel veel mensen hun weg naar deze eilanden weten te vinden, hebben toch nog heel wat rustige plekjes ontdekt waar je kunt overnachten. Is het je niet rustig genoeg? Dan hebben we iets heel bijzonders: aan de oostkust is een onbewoond eiland, waar je slaapt in een tentje en je zelf gevangen vis bakt boven een kampvuur.

De drie eilanden Ko Samui, Ko Phangan en Ko Tao kun je prima met elkaar combineren, dagelijks gaan er ferry’s die er één tot drie uur over doen, afhankelijk van je route.

Thailand zuidwestkust: dromerige stranden en het robinson-gevoel

Eiland Ko Raya ThailandReis je tussen november en april, dan zijn de eilanden aan de zuidwestkust een aanrader. Badplaatsen als Phuket en Krabi zijn druk en behoorlijk toeristisch, maar op een klein stukje varen vind je ongerepte eilanden. Verborgen paradijzen zijn het, met wit poederzand en een helderblauwe zee met kleurige koraalriffen. Nog niet gevonden door het grote toerisme, heb je op Ko Yao Yai en Ko Hai het gevoel dat je alleen bent op de wereld. Heb je graag net iets meer levendigheid, kies dan voor het eiland Ko Lanta, waar meer keuze is in barretjes, restaurants en winkels. Geografisch ligt Ko Lanta tussen Ko Yao Yai en Ko Hai, dus wil je de drie eilanden combineren, plan Ko Lanta dan in het midden.

Mag ik ook allebei?

Wil je zowel de oostkust als de westkust van Thailand zien? Van januari tot en met april is het op beide plekken goed weer. Met onze Selfdrive door het zuiden reis je in vijf dagen van de ene kust naar de andere en zie je het beste van twee werelden. Tussendoor slaap je in de jungle en ga je eropuit, op zoek naar aapjes, vogels en vreemde insecten. Tijdens deze bouwsteen kom je ook op de stranden van het vaste land. Nog niet toeristisch en een heel goede plek om roze dolfijnen te spotten.

Golf van Thailand: watervallen en tropisch regenwoud tot aan het strand

Strand bij Bangkok Ko SametIs het zuiden van Thailand je te ver, dan kun je ook dichter bij Bangkok blijven. Ko Samet is een halve dag reizen bij de hoofdstad vandaan, reken voor Ko Chang en Ko Kood zo’n zes uur. Ideaal dus, als je wat minder tijd hebt, of als je het leuk vindt om niet alleen te genieten van zon, zee, strand, maar ook van dichte jungle tot aan de waterrand. Op Ko Chang kun je hiken door bossen en bergen, op zoek naar de vele watervallen van het eiland. Ook op Ko Kood vind je deze ongerepte natuur en daarnaast vooral rust, want een uitgaansleven is er niet. Ko Chang en Ko Kood kun je prima met elkaar combineren. Deze eilanden zijn het beste te bereizen van november tot en met april.

En in de herfst dan?

Ga je in september of oktober naar Thailand, dan moet je inderdaad rekening houden met tropische buien. Maar je kunt nog steeds goed naar het strand op het eiland Ko Samet, niet ver van Bangkok. Daar valt het vaak mee met de regen.

 

 

Bekijk hier al onze bouwstenen van de eilanden in Thailand