Menu background

Naar boven

Top 10 waarom Kenia & Tanzania

blog

Olifanten, giraffen, zebra’s, leeuwen … Wil jij al het wild ook al jaren eens in zo'n natuurlijke habitat zien? Kenia en Tanzania zijn ultieme safari-landen. Maar er is meer! We geven je 10 redenen waarom deze bestemmingen echt op je bucketlist moeten staan.

Decorative torn edge
Geschreven op
donderdag 16 mei
Geschreven door
Marleen Koen-van Loo
Delen op social media
Kenia Tanzania olifanten

1. Zoek de Big Five

Tanzania en Kenia zijn dé plekken waar je de grootste kans hebt de gehele Big Five; de leeuw, de Afrikaanse olifant, de neushoorn, de Afrikaanse buffel en het luipaard – te spotten. Toegegeven, je hebt wel een beetje mazzel nodig om ze allemaal te zien; vooral het luipaard en de neushoorn spot je niet gemakkelijk. Er zijn gelukkig genoeg nationale parken in Kenia en Tanzania waar de kans groot is dat je ze allemaal kunt afvinken. Maar zelfs al lukt het je niet om ze allemaal tijdens je reis te spotten, een droomreis is het wat ons betreft altijd. Wanneer je over de savanne uitkijkt en een kudde zebra’s ziet grazen of een giraffe met z’n lang nek boven de bosjes ziet uitstijgen, dan zijn wij oprecht onder de indruk van moeder natuur.

2. Wees getuige van de Grote Trek

Elk seizoen bevinden het wild zich in een ander gebied. De wildebeesten, zebra’s, gazelles en gnoes leggen grote afstanden af terwijl ze zoeken naar water en gras. Ondertussen liggen roofdieren als leeuwen, luipaarden, hyena’s en krokodillen op de loer. De dieren migreren in januari en februari door de Serengeti in Tanzania; in de Masai Mara in Kenia vindt de trek normaliter in de maanden augustus en september plaats. Om hét natuurspektakel van het jaar te zien heb je natuurlijk wel een beetje geluk nodig – de gebieden zijn immers behoorlijk groot-, maar je komt gegarandeerd thuis met fantastische safariverhalen.

Safari giraffes

3. Op safari in Tanzania

Al het speurwerk doe je in de mooiste wildparken van Afrika. Ga je met ons op reis, dan maak je in Tanzania een privésafari of – als je kosten wilt besparen – reis je in een internationaal groepje van maximaal zes personen. Je toert van tetterende olifanten in Tarangire of Lake Manyara naar het wereldberoemde Serengeti National Park. Zet ook koers naar de Ngorongoro-krater met de grootste dichtheid wilde dieren ter wereld. Deze krater wordt ook wel het achtste wereldwonder en Ark van Noach genoemd.

Masai in Kenia

4. Op safari in Kenia

Hoewel Tanzania meer bekendstaat om safari’s, doet Kenia niet onder aan je safaribeleving. Een reis door Kenia is over het algemeen wat vriendelijker voor de portemonnee. Ga op safari in de Masai Mara en en Maji Moto en zie nijlpaarden knorren in Lake Naivasha. Heb je geen genoeg van de game drives, ga dan ook naar Amboseli, Tsavo National Park of Hell’s Gate. Echt alles is fotogeniek! ‘s Nachts droom je in je comfortabele lodge of tented camp ongetwijfeld over al het wild dat je hebt gezien.

5. Ontmoet de Masai

Kenia en Tanzania, natuurlijk ga je er op safari. Maar de landen hebben meer te bieden. Onderweg naar de Masai Mara in Kenia maken wij een respectvolle en culturele tussenstop bij de Masai. Onze lokale partner ter plaatse heeft samen met de Masai een eco-camp opgezet, waar jij voor eventjes deelgenoot mag zijn van de Masai-gemeenschap. Breng een bezoek aan het stamdorp en luister bij het kampvuur naar verhalen over de voorouders en hoe de stam leeft en jaagt.

6. Slaap in gave tented camps en lodges

We doen het bij Riksja graag net even anders en dat zorgt ervoor dat jij tijdens je reis gegarandeerd op bijzondere plekken slaapt. Je slaapplekken variëren van relatief basic tot heerlijk comfortabel. Wat overal hetzelfde is, is dat de plek past bij de omgeving en dat het bijdraagt aan de reisbeleving. Zo slaap je de ene keer in een gave tentlodge met uitzicht op de savanne van de Serengeti en een andere keer onder de sterren in een ruime koepeltent in ons eco-camp bij de Masai. En misschien wil je je reis ontspannen afsluiten in een bungalow aan de kust … Hoor je de zee al ruisen?

Kenia Tanzania

7. Strek je benen

De Big Five is natuurlijk de voornaamste reden om naar Kenia en/of Tanzania te gaan. We snappen dat best, we krijgen er zelf ook nooit genoeg van! Het spotten van wild doe je veilig vanuit een safaritruck. Maar ja, dan kom je zelf niet in beweging. Voor de afwisseling is het fijn om af en toe de benen te kunnen strekken door er actief op uit te gaan. Maak bijvoorbeeld een wandelsafari bij Lake Natron en zie de flamingo’s overvliegen. Ook kun je verschillende mooie watervallen zien tijdens wandelingen maar ook de flanken van de Kilimanjaro ontdekken tijdens onze 2-daagse trekking.

Kilimanjaro beklimming

8. Beklim de Kilimanjaro

Deze tip is enkel voor de diehards: Beklim de hoogste berg van Afrika! De Kilimanjaro is een van de hoogste bergen ter wereld. Je kunt een privétrekking maken of je aansluiten bij een internationaal groepje. Wij bouwen extra dagen in om aan de hoogte te wennen; je veiligheid en gezondheid staan immers voorop. Omdat je niet te snel stijgt en tijd hebt om te acclimatiseren, vergroot je de kans aanzienlijk om de top daadwerkelijk te bereiken.

9. Strand en wuivende palmbomen

Je kunt ervoor kiezen je Afrika-avontuur te starten of af te sluiten onder een wuivende palmboom. Op ongeveer veertig minuten rijden van  Mombasa ligt het knusse Diani Beach. Je kunt er ook naartoe reizen vanuit Nairobi, al game-drivend via Amboseli en Tsavo National Park. Het witte zand voelt heerlijk zacht aan onder je voeten en vanaf je ligstoel tuur je over een azuurblauwe zee. Tropisch Zanzibar is natuurlijk ook nog een goede optie. Ervaar het eilandleven, ontspan op bountystranden en shop leuke souvenirs. In Stonetown hangt een mystiek Arabisch sfeertje; je ruikt de specerijen wanneer je door het eeuwenoude centrum loopt.

10. Fietsen in Tanzania

Voor de actieve en avontuurlijke reiziger wissel je een safari in Tanzania af met het lokale leven. Je fietst deze dagen door het platteland waar nog weinig reizigers komen en je maakt kennis met de lokale bevolking die leven aan de voet van de Kilimanjaro. De fietstocht gaat over de flanken van de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro. Je trapt langs groene akkers en door dorpjes waar je wordt toegezwaaid door lachende kinderen. Slapen doe je in een eenvoudig tentje bij de lokale bevolking in de tuin. Buiten de toeristische paden neem je een kijkje in de cultuur van Tanzania.

Fietsen in Tanzania

Heb je al zin gekregen om je reis naar Kenia en/of Tanzania te gaan plannen? Kijk dan bij onze rondreizen of stel zelf een reis samen met de Kenia– en Tanzania-bouwstenen. Wij, bestemmingsexperts Robert-Jan en Stanley, hebben beide landen zelf bezocht en helpen je graag op weg.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern