Naar boven

Zanzibar: een tropische Toetje

blog

Een kleine Zanzibar vakantie toevoegen aan je Tanzania-reis?

Zanzibar of Unguja is een eiland aan de oostkust van Afrika dat behoort tot Tanzania. De Zanzibar eilanden liggen op ongeveer 25-50 km ten oosten van de kust van Tanzania in de Indische Oceaan. De Zanzibar eilanden: Zanzibar, Pemba en Mafia eiland worden soms nog ”Eilanden van het Kruid” genoemd, wegens de productie van kruidnagels, nootmuskaat, kaneel en andere kruiden – er zijn wel 3 miljoen kruidnagelbomen op alleen al Pemba. “Welkom” betekent “Karibu” in de volkstaal Swahili. Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen hun invloed gehad en ervoor gezorgd dat Zanzibar geworden is tot wat het nu is. Sumeriërs, Assyriërs, Egyptenaren, Phonecians, Indiërs, Chinezen, Perzen, Portugezen, Arabieren, Nederlanders en Britten hebben zich hier ooit gevestigd en de lokale cultuur beïnvloed.

Decorative torn edge
Geschreven op
maandag 24 juni
Geschreven door
Marleen Koen-van Loo
Zanzibar vakantie

Slapen op Zanzibar

Wij kiezen ervoor om te slapen aan het levendige strand van Nungwi, in het noorden. Hier hebben wij een selectie gemaakt van een aantal kleinschalige beach resorts. Het verblijf is rustig gelegen en je zit pal aan het strand. Je kunt eenvoudig de meer levendige omgeving opzoeken voor een hapje of drankje in een van de leuke restaurantjes. Omdat je veel keuze hebt qua restaurantjes in de omgeving, is alleen ontbijt inbegrepen. Je kan hier gebruik maken van het openbare strand waar je ook lokale vissers tegenkomt maar je verblijf beschikt ook over een eigen zwembad.

Of je kiest voor een meer afgelegen resort aan de Oostkust. Je overnacht in een van onze kleinschalige beach resorts, pal aan het strand en waar je lekker kunt wegsoezen onder een palmboom. We hebben gekozen voor locaties weg van het massatoerisme. In de directe omgeving vind je dan ook geen ander vertier en slaap je op basis van HB, ontbijt en diner. Je hebt een privé strand maar ook een sterkte getijde waardoor de zee ’s middags vaak ver wegtrekt.

Duiken op Zanzibar

Zanzibar heeft een reputatie als een van de beste duik locaties in de wereld. Het gestructureerde koraal rif dat Unguja en Pimba omringen zorgen ervoor dat er onderwater leven in overvloed is. Een goed zicht van zo’n 20 tot 60 meter en jaarlijks gemiddelde watertemperatuur van  27°C verzekeren je ervan dat je ontzettend zal genieten van je duikervaring tijdens je Zanzibar vakantie. Ervaren scuba duikers kunnen nacht duiken en duiken met sterke stroming. In diepere wateren strekken weelderige koraaltuinen zover als het oog kan zien en grote “sportvissen” (barracuda, kingfish, tonijn en wahoo) jagen samen met de Napoleon lipvis, grote manta roggen en haaien. Minder diepe wateren zijn een speeltuin voor tropische vissen.

Resort op Zanzibar
Spice tour op Zanzibar

Spicetour

Stonetown was ooit bekend als Spice eiland met handel in kruidnagel, vanille, nootmuskaat en cardamom. De kruiden kwamen uit Azie en Zuid-Amerika en op dit tropische eiland groeit nu van alles. Onderweg naar Stonetown kun je in de ochtend deze interessante spice tour maken bij een Spice boerderijtje. Wij kregen een eigengemaakt tasje van bladeren mee zodat we alles konden verzamelen. De tour is veel voelen, ruiken, proeven en alle smaakjes komen voorbij en raden wat het is. Kruiden die je thuis vast in je keukenkastje hebt staan en niet wist hoe ze groeien. Wij vonden dit een hele leuke en vooral interessant tourtje. Als afsluiter nog een verse kokosnoot die speciaal uit de het topje werd gehaald en veel vers fruit: banaan, star fruit, passion fruit, papaya, jackfruit, mango etc. Deze spicetour mag wat ons betreft niet ontbreken tijdens je Zanzibar vakantie

Stonetown

Stonetown, ook wel Zanzibar Town genoemd, is de hoofdstad van Zanzibar. De smalle steegjes, overal heerlijk eten en mooie uitzichten op de zee maken het stadje één uit duizend nachten. Bij een bezoek aan Zanzibar kun je hoe dan ook niet om Stone Town heen. De boten van en naar het vaste land vertrekken er en ook het vliegtuigveld ligt dicht bij de stad. Stown Town staat bekend om zijn mooie Swahillische architectuur. De Swahillische architectuur is een mix van Indiase, Osmaanse en Arabische architectuur. De gebouwen van in Swahilistijl staan vooral bekend om de eenvoud van het gebouw in combinatie met een prachtige bewerkte deur. Vaak werden eerst de deuren aangeschaft en later pas het gebouw eromheen gebouwd. De deuren zijn een statussymbool op Zanzibar. Vandaar dat je bij een wandeling door de nauwe straatjes vele,ontzettend mooie deuren tegen zult komen! Urenlang door de smalle straatjes dwalen en je vergapen aan al het moois wat je tegenkomt. Spelende kinderen, ambachtslieden die op straat hun ambacht uitoefenen en koopmannen die hun waren proberen te slijten. Je zult je hier niet snel gaan vervelen en dit is de plek om je souvenirs te scoren!

Zonsondergang Stonetown

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern