Top 4: Wat te doen in Nairobi?

blog

Geschreven op
dinsdag 15 oktober
Geschreven door
Stanley Duurham
Delen op social media

Top 4 Nairobi

Nairobi is de hoofdstad en grootste stad van Kenia. Honderden jaren geleden was er op de plek waar tegenwoordig Nairobi ligt helemaal niets behalve veel moerasland. De Masai zetten hier een drinkplaats op voor hun vee en om zelf drinkwater bij te vullen. Van hieruit ontstond een klein dorpje dat gedurende de jaren is uitgegroeid tot de grootste stad van Kenia. Tegenwoordig wonen er ongeveer 3,5 miljoen inwoners in Nairobi. De naam komt uit het Masai Enkare Nairobi en betekent “koele wateren”. Veel reizigers denken dat het een onveilie stad is en ja het is een grote stad maar ook erg uitgestrekt. Je kan prima de veilige plekjes bezoeken en er is ook genoeg te zien in Nairobi voordat je op safari gaat. Wij regelen een fijn hotel en centraal gelegen met zwembad om lekker bij te komen na de lange vlucht. Als je een nacht langer blijft hoef je niet meteen de volgende ochtend in de auto voor de safari maar nog een dagje te stad verkennen. Wij vonden de volgende Top 5 in Nairobi:

1.Karen Blixen Museum

In het zuiden van Nairobi, in de wijk Karen, is het Karen Blixen House gevestigd. In dit huis heeft de Deense schrijfster Karen Blixen haar legendarische beroemde boek ‘Out of Africa’ geschreven; het gebouw is inmiddels omgebouwd tot museum. Ze heeft hier ook gewoond en haar huis is goed bewaard gebleven. Haar levensverhaal is zo prachtig en in haar eigen omgeving komt het helemaal tot leven. In de tuin van de nabijgelegen koffieplantage kun je heerlijk lunchen.

2. Giraffen en Olifantjes

Ook een bezoek waard in Nairobi is de David Sheldrick Wildlife Trust, waar met weinig middelen verweesde en verlaten olifantjes worden opgevangen en verzorgd en uiteindelijk teruggezet in de natuur. Doel van deze stichting is om de olifantenpopulatie in Kenia te laten groeien. Als bezoeker kun je zien hoe de olifanten met elkaar spelen, hoe ze worden gevoerd en de hoe de olifantjes hier leven. Ook kun je er een olifantje (financieel) ‘adopteren’ en zo bijdragen aan het behoud van de stichting.

Meer een giraffeliefhebber? Ga dan langs bij het Nairobi Giraffe Centre. De insteek van dit centrum is gelijk aan die van het olifantencentrum. Men vangt er verweesde of in de steek gelaten giraffes op en zet deze uiteindelijk weer uit in het wild. Je kunt de dieren er voeren en zelfs een kusje van ze krijgen! Als je goed kijkt zie je in de verte het misschien wel beroemdste hotel van Nairobi, Giraffe Manor waar de Giraffen mee ontbijten.

3. Savy Riders

In maart startte Savvy Riders in de Keniaanse hoofdstad Nairobi een pilot met twintig motortaxichauffeurs. Hiervoor werden boda boda-chauffeurs gerekruteerd en, na uitgebreide assessments, omgeschoold tot professionele Savvy-rijders. Veldhoven: “Wij richten ons vooral op diegenen die aan ‘the bottom of the pyramid’ staan: mannen, en soms vrouwen, tussen de 18 en 34 jaar oud met weinig of geen scholing die geen kans krijgen om hun bestaan – en hun inkomen – een positieve boost en stabiliteit te geven. Onze eerste lichting trainees bewijst dat al. Veldhoven: “Een van onze jongens kan met het geld dat hij extra verdient zijn negen jaar jongere broertje naar school laten gaan.” Ook de feedback van passagiers is positief. Zo vertelt passagier Abu Okari: “Voor mij staat Savvy Riders gelijk met een goede auto taxiservice. Ze nemen de veiligheid van de passagiers echt serieus. De rit met Savvy Riders was voor mij de eerste taxirit waar ik bijvoorbeeld een helm heb gedragen omdat deze schoon was”.  Je kan ook samen met een Savy Rider de stad ontdekken door zijn ogen, erg interessant vonden wij en helemaal veilig.

4. Ga eten bij Carnivore

Vlees, vlees en nog eens vlees. Daar is dit restaurant in gespecialiseerd. Je kan er bijvoorbeeld Struisvogel, Krokodil, Koedoe, Springbok en Zebra eten, maar ook rundvlees, varkensvlees. Zebra moet je beslist proeven. De kelner zet een vlagje midden op de tafel en zolang het vlaggetje blijft staan, komt men regelmatig langs met lange spiesen met vlees. En heb je genoeg gehad dan haal je het vlaggetje neer. Voor de echte vleeseters dus.