Naar boven

Beste reistijd & klimaat Tanzania en Kenia

Algemene informatie

Beste reistijd Tanzania en Kenia?

Tijdens je reis met Riksja Tanzania ga je op pad met je eigen privé chauffeur en kom je langs de meest beroemde wildparken ter wereld. Bij het uitstippelen van je reis is het verstandig rekening te houden met het klimaat. De ligging dichtbij de evenaar geeft je misschien het idee dat het tropisch heet is in Kenia en Tanzania. Eigenlijk valt dat best wel mee. De temperaturen op het midden van de dag kunnen zeker wel oplopen tot de dertig graden, maar echt onbehaaglijk wordt het niet snel. Het overgrote deel ligt namelijk op ongeveer 1500 meter hoogte, dus het is er koeler en droger dan in veel andere tropische landen.

’s Nachts kan het zelfs behoorlijk koud zijn en ’s ochtends vroeg tijdens de gamedrives, is een muts geen overbodige beste reistijd tanzanialuxe. Gelukkig wordt het al snel aangenamer als het zonnetje omhoog kruipt en dan schommelt de temperatuur rond de 25 graden. Aan de kust ligt de dagtemperatuur iets hoger, zo rond de 29 graden en ook ’s nachts is het lekker, zo rond de 23 graden. Nairobi ligt, net als de meeste wildparken vrij hoog en dan is het overdag zo rond de 23 graden en ’s nachts zo rond de 12 graden.

Voor beide bestemmingen geldt dat juni t/m september en van december t/m februari als de beste reisperiodes worden gezien. Dit zijn de droge periodes en er is dan weinig water in de meeste wildparken waardoor het wild zich concentreert in de gebieden waar het kostbare vocht nog wel te vinden is. Onze chauffeurs weten waar deze plekken zijn en je ziet dan ook het meest. In de korte regentijd in november kun je ook prima reizen, maar dan is er meer water in de parken en zijn de wilde dieren verspreid over een veel groter gebied. De lange regentijd vindt plaats in april en mei. Het is dan bewolkt en het kan flink regenen.

De grote trek, oftewel de grote migratie, is een van de meest intrigerende schouwspellen van moeder natuur. Ieder jaar trekken miljoenen gnoes, zebra’s en antilopen over de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti in Tanzania richting de Masai Mara in Kenia. In hun kielzog struinen jagers (leeuwen, luipaarden, cheeta’s en hyena’s) de savanne af op zoek naar de zwakken. Wellicht heb je de beelden op National Geographic wel eens gezien van duizenden gnoes en zebra’s die een wilde rivier proberen over te steken terwijl honderden krokodillen op de loer liggen.

Jij kunt getuige zijn van deze circle of life. Het hoogtepunt vindt plaats in juli en augustus, maar uiteraard ben je niet de enige die getuige wil zijn van dit natuurlijke spektakel. De meeste lodges en tented camps zijn al maanden van te voren volgeboekt. Dit is ook een van redenen dat wij kiezen voor private camping. Wij kunnen ons private camp op de meest logistieke plaatsen opbouwen en zitten daar waar het wild zit. Wil je getuige zijn van de grote trek, dan raden we je zeker aan om tijdig te boeken.

Onderstaand hebben we de maanden en gebeurtenissen van de grote trek beknopt uiteengezet. Uiteraard luistert de natuur niet zo nauw en afhankelijk van de regenval kan de trek een of meerdere weken verschuiven. In een heel nat seizoen blijven de kuddes soms zelfs in de Serengeti en is er van een echte grote trek geen sprake.

Verloop van de migratie