Naar boven

Tips in Yangon?

blog

Geschreven op
donderdag 15 december
Geschreven door
Vincent de Kolf

Zelf offeren tijdens je verblijf in Yangon” Yangon, ook wel Rangoon genoemd, is de grootste stad van Myanmar en was tot 7 november 2005 de hoofdstad van het land. Yangon is enorm groeiende: in 1983 woonde er zo’n 2,5 miljoen mensen in de stad, in 2005 zat het aantal al over de 4 miljoen en in 2013 lag dit aantal op ongeveer 5,2 miljoen inwoners. Voor de meeste reizigers is Yangon het begin van de reis. En weet je dat dit helemaal geen straf is? Wij ervaren de stad als relaxt en fijn om te zijn. Lees onze leukste Yangon-tips!

Tip 1: Shwedagon Pagode

De Schwedagon Pagode is de grootste tempel van Myanmar. De pagode is 98 meter hoog en is bedekt met 50.000 kilo bladgoud en vele duizenden kostbare edelstenen. De Shwedagon pagode is één van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld en men gelooft dat in de pagode acht haren bewaard liggen van de laatste Boeddha, tezamen met relikwieën van drie voorgaande Boeddha’s. De bouw van de pagode begon in de 5e eeuw voor Christus en is meerdere malen vaak zwaar beschadigd door aardbevingen. Maar telkens weer werd de pagode herbouwd: elke keer meer goud, meer pracht en praal en de pagode werd per verbouwing steeds groter en groter.  Rond de pagode vind je tientallen kleinere pagodes, tempels en beelden. Trek er zeker een paar uur voor uit om deze plek in je op te laten nemen.

Tip 2: Sule Pagode

Nog een pagode die een bezoek waar is in Yangon is de Sule Pagode, deze ligt in het hart van de stad. Je kunt hem eigenlijk ook niet missen, want voor veel reizigers is de pagode een oriëntatiepunt door zijn hoogte (48 meter) en centrale plek. Na de Shwedagon Pagode is de Sule Pagode de grootste en bekendste tempel van Yangon, is ruim 2.000 jaar oud en ook hier zou een haar van Boeddha moeten liggen. Rond de pagode vind je veel spirituele winkeltjes, handlezers en astrologen.

Tip 3: Yangon River

De machtige Yangon-rivier stroomt langs Yangon en mondt uiteindelijk uit in het zuiden in de Golf van Martaban in de Andaman Zee. De rivier speelt een cruciale rol in de Birmese economie, omdat zelfs enorme zeeschepen de rivier kunnen bevaren. Met een ferry kun je de oversteek maken naar Dala, een klein authentiek stadje aan de overkant. Heb je minder tijd over? Ga dan wel eventjes naar de oever om toch een kijkje te nemen naar alle bedrijvigheid die je op het water ziet. Doe je dat ’s avonds, dan pak je gelijk ook een mooie zonsondergang mee.

yangon-kraam-straat

Tip 4: Markt in Yangon


In het centrum van Yangon ligt de enorme overdekte markt ‘Bogyoke Aung San Market’ met wel zo’n 2.000 kraampjes. Er is van alles te koop: kleding, schoenen, sieraden, parels, edelstenen, eten én souvenirs. In Myanmar is het gebruikelijk om af te dingen en vaak kun je minstens 30% van de vraagprijs afkrijgen. Loop ook even over de main-road waar je heerlijke Birmese lekkernijen kunt proeven (zoals sticky rice, we zijn er dol op!).

Tip 5: Kandawgyi Lake Park


Ben je uitgekeken in downtown Yangon en zoek je iets meer rust en ruimte? Ga dan naar het Kandawgyi Lake Park! Midden in het park ligt een groot meer, dat in het verleden door het Engelse bewind is aangelegd om de stad van drinkwater te voorzien. Nu is het een plek waar Birmezen graag komen voor een picknick, wandeling of om te gaan hardlopen. Zoek je een goede spot dan zie je de beroemde Shwedagon Pagode ook nog in de verte liggen (zeker een foto-momentje waard!).

Bonustip: Eten in China Town

Ten westen van de Sule Pagode ligt China Town, of ook wel ‘Tayoke Tan’ lokaal genoemd. Ben je avontuurlijk ingesteld dan is dit de place to go in Yangon en zoek dan naar een Beer & BBQ- station. Onder tl-verlichting geniet jij van een goed biertje en de gekste hapjes op stokjes zoals schorpioen of hanenpoten (tja… je bent in China Town). Iets minder avontuurlijk? Dan heb je er ook overheerlijke noodle- of rijstgerechten. Wij hebben lopen smullen.

background-pattern