Naar boven

Handige weetjes over Myanmar

Algemene informatie

Handige weetjes Myanmar

Handige weetjes voor vertrek

Beste reistijd: van half oktober tot half februari is de koele en droge periode. Ook kun je prima in de zomermaanden reizen ook al is het dan regenseizoen. De natuur is heel groen en de meeste buien vallen in de namiddag of avond.
Tijdsverschil: in Myanmar is het tijdens onze wintertijd 5,5 uur later dan hier en in de zomertijd gaat er een uurtje af.
Bellen en internet: Je kan het beste in de hotels bellen want je mobiele telefoon werkt niet. Of je koopt een lokale simkaart, de gids helpt je daar graag mee. In de hotels waar je verblijft is wel vaak WIFI aanwezig dus zo kun je in contact blijven met de thuisblijvers.
Voltage: het stroomnet in Myanmar is 220 of 230 volt, vergeet daarom je wereldstekker niet.

Geschiedenis in een notendop

Het gebied van de rivier de Ayeyarwady werd al 3000 jaar v. Chr. bewoond, maar de inwoners werden verdreven door de Mon en de Pyu, volkeren vanuit het noorden. De Mon kwamen uit het zuiden van China en noemden hun rijk ‘Savannabhumi’, het Gouden land. De Mon zouden het boeddhisme hebben ingevoerd en in 480 v. Chr. werd de basis gelegd voor de Shwedagon-pagode. De Pyu kwamen uit Tibet en India en vestigden zich in Opper-Birma. Het huidige Pyay was hun hoofdstad, zij voerden handel met omliggende landen. De eerste Birmanen werden door de Chinezen naar het zuiden verdreven. Hun hoofdstad werd Bagan, 849 n. Chr. en zo ontstond de Bagan-dynastie. Tijdens deze Gouden Eeuw (1084-1112) werden de mooiste tempels gebouwd, een stad met 15.000 kloosters en tempels. De Mongolen brachten toen een periode van verdeeldheid. Tijdens de Toungoo-dynastie (1531-1752) werd in 1569 Ayutthaya, de toenmalige hoofdstad van Siam, Thailand veroverd.

Handige weetjes Myanmar
Handige weetjes Myanmar

In 1886 kwam er een einde aan de Birmese onafhankelijkheid en werd het land een provincie van Brits-Indië. Het was voor de Engelsen een economische aanwinst met de vruchtbare delta voor de rijstbouw en het waardevolle teakhout. De Britten legden (spoor) wegen aan en bouwden fabrieken. Rond 1930 kwam er een opkomst van een Nationalistische beweging tegen de Britten. Zij steunden in de tweede oorlog ook de Japanners. Uiteindelijk werden ze in 1948 officieel de onafhankelijke Unie van Birma onder premier U NU. Er waren veel opstanden door de minderheden. Uiteindelijk stortte de economie in en pleegde generaal Ne Win in 1962 een staatsgreep. De economie werd niet beter en uiteindelijk ging in 1988 iedereen de straat op. Het leger richtte toen een bloedbad aan en er kwam weer een staatsgreep. De SLORC ontstond, een nieuwe militaire junta en het land werd Myanmar. Aung San Suu Kyi probeert sindsdien het land erbovenop te helpen en ontvangt veel steun als oppositieleider, maar kreeg huisarrest tot november 2010. Langzamerhand komen er nu veranderingen in het land.

Taal

Birmees is een lastige taal om te leren en behoort tot de Tibeto-Birmeense taalgroep. Vooral de uitspraak is moeilijk omdat het net als Chinees en Thais een toontaal is. Toch is het handig om een paar woorden te kennen want buiten de toeristische gebieden wordt er nog weinig Engels gesproken.

Hallo = mingala ba
Dankjewel = ceizu tinbade
Ik ben Nederlander = Cano dahca lumyou ba
Ik woon in België = Cano beljian pyeihma neibade

1 = ti
2 = hni
3 = thoun

Handige weetjes Myanmar
vakantie Myanmar

Cultuur en religie

Het grootste deel van de bevolking is boeddhistisch, de hinayana-boeddhisme stroming. De leer van de ouderen waarbij ieder mens streeft naar individuele verlossing. Het dagelijkse leven staat in het teken van het geloof en je komt overal de bedelmonniken tegen. Gelovigen branden wierookstokjes voor Boeddhabeelden, geven de beelden een ritueel bad en voorzien ze van een laagje bladgoud. Het hele jaar door is er wel ergens een festival. Iedere Birmese man wordt geacht minstens 2 x in zijn leven als monnik te leven. De monniken bedelen om eten met hun bedelnap. Wat ze dan ophalen is de enige maaltijd die ze nuttigen op die dag.

Eten en drinken

De keuken van Myanmar wordt beïnvloed door de omliggende buurlanden. Immigranten uit India kwamen met de curry en de Chinezen roerbakken het eten. Je kunt overal goedkoop eten en in de steden heb je dan meer keuze in restaurants. Birmezen ontbijten uitgebreid met mohinga, een vissoep en die is overal verkrijgbaar. De rest van de dag eten ze veel rijst met curry’s die minder pittig zijn dan in India en Thailand. Het favoriete gerecht is ohn-no-khaukswe: noedels met kipcurry, op smaak gebracht met kokosmelk.

Water uit de kraan kan je niet drinken in Myanmar, alleen als het gekookt is. Thee is de nationale drank en kun je daarom veilig drinken. Myanmar produceert zelf betrouwbaar soda -en mineraalwater. De Birmezen drinken door hun boedhistische geloof geen alcohol, maar het Myanmar bier smaakt goed en is te vergelijken met onze A-merken.

Handige weetjes Myanmar
background-pattern